Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αρχαίος" εκλογικός νόμος

Την πρότασή του για "νέο" εκλογικό σύστημα, εκδοχή του πλειοψηφικού, παρουσίασε ο Γ. Ράλλης

Πρόταση για ένα "νέο" εκλογικό σύστημα που εξυπηρετεί πρώτα και κύρια τα δύο μεγάλα κόμματα και τα "πρόσωπα" και το οποίο συνοδεύεται από ηλεκτρονικό τρόπο ψηφοφορίας, παρουσίασε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Ράλλης.

Το εκλογικό σύστημα που προτείνει ο Γ. Ράλλης - που επιπλέον θεωρεί το γερμανικό εκλογικό σύστημα ως αυτό που έχει τα λιγότερα μειονεκτήματα! - δεν είναι παρά μια εκδοχή του πλειοψηφικού συστήματος, προσαρμοσμένου στις ανάγκες της "τηλεοπτικής εποχής" και βέβαια των ιδιοκτητών ΜΜΕ. Οπως δήλωσε ο ίδιος πρόκειται για το εκλογικό σύστημα, του σφαιριδίου, που εφαρμόστηκε το...1920. Σύμφωνα με το σύστημα του Γ. Ράλλη, η επικράτεια διαιρείται σε εκλογές περιφέρειες, κατά το δυνατόν ισομεγέθεις, με αριθμό εδρών όχι μικρότερο των 3 ούτε μεγαλύτερο των 6 ή 7. Το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο - θα περιλαμβάνει τους υποψηφίους όλων των κομμάτων - και ο ψηφοφόρος θα μπορεί να ψηφίζει τους υποψηφίους που επιθυμεί "ανεξάρτητα αν ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα, χωρίς να δεσμεύεται από τον αριθμό των εδρών στην περιφέρειά του"! Αντιλαμβανόμενος προφανώς την "ολοκληρωτική" διάσταση της πρότασής του, συμπλήρωσε ότι το σύστημα θα μπορούσε να βελτιωθεί, ώστε να "αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα και αυτόματα και η εκπροσώπηση της μειοψηφίας στο Κοινοβούλιο"! Πρότεινε, λοιπόν, να υπάρξει πρόβλεψη με την οποία θα θεσπίζεται ότι στις εκλογικές περιφέρειες τα κόμματα θα προτείνουν ένα λιγότερο υποψήφιο από τις έδρες.

Την πρακτική εφαρμογή της πρότασης είχε αναλάβει να παρουσιάσει η γνωστή εταιρία ICAP, η οποία έκανε επίδειξη του νέου τρόπου ψηφοφορίας μέσω κομπιούτερ (ηλεκτρονική ψήφος). Οι κάλπες και τα ψηφοδέλτια αντικαθίστανται από κομπιούτερ. Στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν οι φωτογραφίες των υποψηφίων, αφού ουσιαστικά ο ψηφοφόρος επιλέγει πρόσωπα, και σε δεύτερο πλάνο το σήμα και το χρώμα του κόμματος που ανήκουν. Τα αποτελέσματα βγαίνουν αυτόματα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ