Τρίτη 18 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταδίκη της υποτέλειας

Ισχυρό μήνυμα καταδίκης της υποτέλειας στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, μήνυμα αντίστασης και πάλης για τα ανεκπλήρωτα ιδανικά, για ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, έστειλε χτες ο λαός της Θεσσαλονίκης, τιμώντας αγωνιστικά τα 24 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Χιλιάδες νέοι, φοιτητές και μαθητές, χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, προειδοποίησαν πως το μήνυμα παραμένει ζωντανό και δεσμεύτηκαν να κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο του Νοέμβρη. Η πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Αριστοτέλους και κατέληξε στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, περνώντας έξω από το αμερικανικό προξενείο.

Από νωρίς ο λαός άρχισε να κατεβαίνει από όλες τις συνοικίες της Θεσσαλονίκης για να ανταμώσει λίγο αργότερα στον τόπο της συγκέντρωσης στην πλατεία Αριστοτέλους. Στο χώρο μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου άρχισαν να συγκεντρώνονται οι δυνάμεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Τα κόκκινα λάβαρα και τα πανό του αγώνα έστελναν δυνατό το μήνυμα: "Οχι στις Σειρήνες της υποταγής -γενιά της αντεπίθεσης να γίνουμε εμείς". Οι φοιτητές του ΑΠΘ ξεκίνησαν από την Πλατεία Χημείου, όπου είχαν ορίσει το δικό τους αγωνιστικό ραντεβού.

Στο βήμα της συγκέντρωσης ο Μιχάλης Σπυριδάκης,εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967 - '74). "Το Πολυτεχνείο, είπε, ζει και θα ζει κόντρα σ' αυτούς που το εχθρεύονται, κόντρα σ' αυτούς που το καπηλεύονται, κόντρα σ' όσους θέλουν να το υποβιβάσουν σε εμπορεύσιμο και μουσειακό είδος και εικόνισμα. Γιατί ήταν γνήσιος λαϊκός ξεσηκωμός, ανατρεπτική πράξη μαζών, επανάσταση ενάντια στο φασισμό, στην ξένη εξάρτηση, στην εθνική υποτέλεια και την κοινωνική αδικία". Εκπρόσωπος του Συλλόγου Αδιόριστων Εκπαιδευτικών διάβασε το ψήφισμα της συγκέντρωσης και μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό των δύο απεργών πείνας, που εδώ και 40 μέρες βρίσκονται έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης απαιτώντας την απόσυρση του νόμου Αρσένη.

Οταν αργότερα η πορεία πέρασε έξω από το αμερικανικό προξενείο τα συνθήματα "έπεφταν" βροχή: "ΟΧΙ Στις δαπάνες τις ΝΑΤΟικές, σίτιση και στέγαση για τους φοιτητές", "Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν", "Ορκο στο Νοέμβρη, χρέος στη ζωή να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί".

Συγκεντρώσεις

Μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις με πρωτοβουλίες τοπικών φορέων πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αλεξανδρούπολη, στην Κομοτηνή, στην Καβάλα, στην Ξάνθη, στις Σέρρες και τη Δράμα. Στην Αλεξανδρούπολη απειλήθηκαν επεισόδια, όταν ομάδα αναρχικών και περιθωριακών στοιχείων, που ήταν στο τέλος της πορείας, φώναζαν υβριστικά συνθήματα ενάντια στο ΚΚΕ και τους αγώνες του. Με ανακοίνωσή της Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ καταδικάζει την προβοκατόρικη στάση των ατόμων αυτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ