Τρίτη 18 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μια σκοτεινή μέρα

Τράβηξε τις κουρτίνες του παραθύρου για να μπει λίγο φως στο πληκτικό δωμάτιό του και κάθισε μια στιγμή εκεί κοντά στο τζάμι, κοιτώντας ασυναίσθητα έξω. Μια άχαρη πολυκατοικία ακριβώς απέναντί του, ένα φουγάρο εργοστασίου, που διαγραφόταν μακριά, μια καχεκτική νερατζιά στο πεζοδρόμιο κι ένας ξεχειλισμένος κάδος απορριμμάτων τού έδωσαν, σ' αυτή την ενατένισή του, ανάγλυφη την εικόνα της μεγαλούπολης, όπου ζούσε ή μάλλον όπου επιβίωνε σαν το μαραμένο κι αυτός δέντρο του πεζοδρομίου.

Πλησίασε πιο πολύ στο τζάμι και το οπτικό του πεδίο διευρύνθηκε. Τώρα μπορούσε να βλέπει ένα κομμάτι του δρόμου με την πυκνή κίνηση των αυτοκινήτων και των ανθρώπων, που συναγωνίζονταν στο τρέξιμο, τα τροχοφόρα μαρσάροντας, και το πλήθος ασθμαίνοντας. Σφίχτηκε η καρδιά του σαν σκέφτηκε ότι στον ίδιο αγχώδη ρυθμό "έτρεχε" χρόνια και η δική του ζωή, χωρίς όμως να μετακινείται ούτε έναν πόντο πέρα από τα όρια του ασφυκτικά στενού κύκλου, που είχαν διαγράψει γύρω του οι τιποτένιοι άρχοντες του τόπου. Οι θλιβερές αυτές σκέψεις τον έκαναν να αποστρέψει το βλέμμα του από το δρόμο και να το στείλει ψηλά, αναζητώντας ένα κομμάτι γαλάζιου. Πάνω από τις ταράτσες των σπιτιών όμως και τις κεραίες των τηλεοράσεων δεν είδε τίποτε άλλο από μια φέτα συννεφιασμένου ουρανού. "Αλλη μια σκοτεινή μέρα" ψιθύρισε, αλλά δεν έδειξε να πτοείται. Σκέφτηκε πως πάνω από τα σύννεφα παραμόνευε ο ήλιος για να βρει την ευκαιρία να φωτίσει, κι αυτό τον ανακούφισε αφάνταστα. Τόσο πολύ, μάλιστα, ώστε σήκωσε ξαφνικά ψηλά το χέρι του και έγνεψε "γεια" στον κρυμμένο ήλιο.

Η συννεφιασμένη και υγρή μέρα έκανε το στενό διαμέρισμά του πιο πνιγηρό από κάθε άλλη φορά και σκέφτηκε ν' ανοίξει το παράθυρο για να μπει λίγος αέρας. Ενα ανεπαίσθητο ρεύμα πέρασε τότε μέσα και έκανε την κουρτίνα να σαλέψει λίγο. Αντίθετα, ο θόρυβος του δρόμου μπουκάρισε εκκωφαντικός, σαρωτικός και τον αναστάτωσε. Εξατμίσεις στριγκλίσματα φρένων και το μουγκρητό ενός κομπρεσέρ που τρύπαγε την άσφαλτο. Οπως ακριβώς τρυπούσε την ψυχή των ανθρώπων, εδώ στη φτωχοσυνοικία, η ανεργία, η ανέχεια, η εκμετάλλευση, η αδικία, η αβεβαιότητα για το μέλλον, η βαρβαρότητα, γενικά, του "νέου κόσμου", που στήνεται παντού από τους πραίτωρες και τους αργυραμοιβούς της Οικουμένης.

Ετρεξε να κλείσει το παράθυρο να μην ακούει το διαβολεμένο κομπρεσέρ, αλλά πριν σφαλίσει τα "τζαμλίκια" όρμησε μέσα στο δωμάτιό του ο τρομακτικός θόρυβος της σειρήνας ενός ασθενοφόρου, που είχε παγιδευτεί στην κίνηση. Ποιον μετέφερε τάχα το νοσοκομειακό; Κάποιον εργάτη που τσακίστηκε απ' τη σκαλωσιά, παλεύοντας για ένα λειψό μεροκάματο; Κάποιον άστεγο που κοκάλωσε τη νύχτα στα παγκάκια της πλατείας; Κάποιον χλωμό νέο, που βρέθηκε σε κώμα από την ηρωίνη που έβαζε στις φλέβες του; Ποιος ξέρει. Το μόνο βέβαιο είναι πως κάποια μέρα - όχι αργά - έτσι θα μεταφερόταν και η σαρανταπληγιασμένη κοινωνία που μας περιβάλλει.

Εκλεισε το τζάμι τώρα για να μη βλέπει να μην ακούει τίποτε απ' ό,τι τον πλήγωνε. Και λοιπόν; Αν έκλεινε τα μάτια του και τ' αυτιά του στις πληγές και τις οιμωγές που τον περιέβαλαν τι θα γινόταν; Αν καθόταν να μοιρολογεί απλώς για τους εφιάλτες που τον κύκλωναν τι θα άλλαζε έτσι από μόνο του; Οσο κι αν είχε μέσα του ελπίδες και όνειρα; "Εξω, έξω"! ψιθύρισε αποφασιστικά. Βγες από το κουκούλι της άπραγης προσμονής και τρέξε στο δρόμο να αγωνιστείς, να παλέψεις, γιατί αλλιώς αυτή η σκοτεινή μέρα δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Και μ' αυτές τις καινούριες σκέψεις έγνεψε ξανά "γεια" στον κρυμμένο ήλιο και κατέβηκε κάτω - ή μάλλον όρμησε προς τα πάνω - για να ελευθερώσει το φως.

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Του δρόμου... (2006-07-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-07-23 00:00:00.0)
Η Συνέντευξη (3) (2001-10-21 00:00:00.0)
Τα κουκούλια (2001-08-05 00:00:00.0)
Αερόσακοι «κουρτίνες» από την Opel (2001-07-01 00:00:00.0)
Η Κιμπαρέ και οι κεντητές κουρτίνες, που τόσα χρόνια κρέμονται στα (1997-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ