Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνη ΝΑΤΟική "ειρήνη"

Ο ηθικός αυτουργός της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και της έντασης στο Αιγαίο αυτοαποκαλύπτεται, για μια ακόμη φορά. Το θολό τοπίο, που η κυβέρνηση κατασκεύασε γύρω από το θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ, για να συγκαλύψει την υποτέλειά της, ξεκαθαρίζει και φέρνει στην επιφάνεια μια ζοφερή πραγματικότητα. Μια δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου, που, στην ουσία, μίλησε και εκ μέρους της Τουρκίας, ήταν αρκετή για να βάλει τα πράγματα στη ...θέση τους. "Δεν καταθέτουμε, είπε με ύφος επικυρίαρχου, όταν ρωτήθηκε για τις τελευταίες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, σχέδια πτήσης για στρατιωτικά αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών. Και δεν πιστεύω ότι σκοπεύουμε να αλλάξουμε αυτή την πολιτική".

Το FIR Αθηνών, λοιπόν, που καλύπτει όλο το Αιγαίο, νησιά, θάλασσα και αέρα, τίθεται, στην πράξη, εκτός ελληνικής αεράμυνας, αφού τα ΝΑΤΟικά μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, θα πετάνε χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν. Αυτή, εξάλλου, ήταν η πάγια επιδίωξη της τουρκικής πλευράς, προφανώς σε εφαρμογή των συμμαχικών κατευθύνσεων, που την προωθεί, μέσω της στρατηγικής των παραβιάσεων και παραβάσεων. Το FIR Αθηνών τίθεται εκτός ελληνικής αρμοδιότητας, η οποία περιορίζεται στις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών. Με βάση τη μορφολογία της περιοχής, με τα ελληνικά νησιά διάσπαρτα, ολόκληρο το Αιγαίο μετατρέπεται σε "γκρίζα ζώνη", σε μια ΝΑΤΟική λίμνη.

Το επιχείρημα που προβάλλει τις τελευταίες μέρες η κυβερνητική προπαγάνδα, στα πλαίσια της συζήτησης για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, ότι, δήθεν, η εφαρμογή της και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας σ' αυτό δεν έρχονται σε αντίθεση με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, κονιορτοποιείται από τα "συμμαχικά" αεροσκάφη. Για ποια, άραγε, άμυνα μπορεί να μιλάει κανείς, όταν αυτά θα πετάνε και παρά τη θέλησή της χώρας μας μέχρι την Εύβοια και τον Θερμαϊκό κόλπο; Οσο για την άλλη μορφή ...άμυνας, που ανακάλυψε η κυβέρνηση Σημίτη, το "βέτο" στα ΝΑΤΟικά όργανα, όποτε υποτίθεται πως θίγονται τα εθνικά συμφέροντα, αυτό πλήρως γελοιοποιείται. Πότε, άραγε, θα ασκείται το "βέτο", μήπως εκ των υστέρων, όταν τα αμερικανικά και τουρκικά μαχητικά θα πετάνε στο Σαρωνικό κόλπο, ελέω ΝΑΤΟ;

Η ουσία, όμως, όλων των παραπάνω βρίσκεται στο ότι αποκαλύπτεται, πέραν κάθε αμφιβολίας, το ποιος καθοδηγεί τις τουρκικές προκλήσεις και μαζί μ' αυτό φαίνεται πιο καθαρά το τι θ' ακολουθήσει. Αποκαλύπτεται ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός της Ελλάδας, της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή, που δεν είναι άλλος παρά τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και η πολιτική υποταγής σ' αυτά. Ταυτόχρονα, προδιαγράφεται και η πορεία των πραγμάτων. Οι καρποί του εκσυγχρονισμού, της εξάρτησης, της υποτέλειας και του πιο ασφυκτικού εγκλωβισμού της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς έχουν, ήδη, αρχίσει να φαίνονται. Η ΝΑΤΟική "ειρήνη" στο Αιγαίο είναι συνώνυμη των κρίσεων, της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, της έντασης του ανταγωνισμού των εξοπλισμών. Με τις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες προωθούνται στο ΝΑΤΟ, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για νέες προστριβές, που πολύ πιο εύκολα μπορεί να οδηγήσουν και σε "θερμό επεισόδιο". Οι τουρκικές προκλήσεις παίρνουν πιστοποιητικά νομιμότητας από τις ΗΠΑ, οι οποίες πλέον, με κυνικό τρόπο, διεκδικούν την πατρότητα αυτών των ενεργειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ