Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ποινή" να είναι η θεραπεία

Είμαστε αντίθετοι να γίνεται ο Κορυδαλλός χώρος υποδοχής των χρηστών, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σχετικά με το πρόβλημα της καταστολής και της αντιμετώπισης των εμπόρων ναρκωτικών, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως "τα μεγάλα κεφάλια δεν πιάνονται ποτέ. Οχι μόνο αυτό, δεν εκτίουν και την ποινή που τους επιβάλλεται". Οσο για το βαποράκι, "είναι θύμα περισσότερο και υποχρεώνεται να παίξει το ρόλο αυτό, προκειμένου να εξασφαλίσει τη δόση του. Καταλαβαίνετε, η στάση μας απέναντι σε όλη αυτή την γκάμα των ανθρώπων δεν μπορεί να είναι ενιαία, ισοπεδωτική. Ενιαία και ισοπεδωτική, αν θέλετε, εμείς στάση έχουμε κατά των ναρκωτικών...

Ειδικότερα, απαντώντας για την αντιμετώπιση των εμπόρων ναρκωτικών και για την προτεινόμενη θέσπιση της ποινής του θανάτου, η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε πως "δε μας λύνει κανένα πρόβλημα η ποινή του θανάτου. Πάλι μικρομεσαίοι θα δολοφονηθούν. Αλλά και γενικά η επαναφορά της θανατικής ποινής στην ελληνική κοινωνία θα χρησιμοποιηθεί με τέτοιο τρόπο, που δεν πρόκειται να χτυπηθεί το οργανωμένο έγκλημα. Οπωσδήποτε όμως, πρόσθεσε, οι έμποροι ναρκωτικών πρέπει να υπόκεινται σε πολύ βαριές ποινές και ορισμένοι να μην βγαίνουν και ποτέ από τη φυλακή και να τις εκτίουν τις ποινές. Ενώ, αυτοί που κάνουν περιουσία από τα ναρκωτικά, δεν μπορούν να έχουν περιουσία. Πάει και τελείωσε", είπε χαρακτηριστικά.

Αλλη, βεβαίως, πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του χρήστη, που γίνεται και μικρέμπορος. Θα πει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: "Είναι θύμα, είναι ασθενής. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια να καταλάβουμε την ευθύνη του, διότι ο ίδιος ο χρήστης, υποταγμένος πια σ' αυτό το πάθος, μετατρέπει και άλλους σε θύματα. Ομως, η αντιμετώπισή του σαν χρήστη, καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να είναι αστυνομική, δεν μπορεί να είναι με τα κατασταλτικά μέτρα. Είμαστε αντίθετοι να γίνεται ο Κορυδαλλός χώρος υποδοχής των χρηστών. Πρέπει να πηγαίνουν σε θεραπευτικές κοινότητες και να δέχονται την ιατροφαρμακευτική και ψυχολογική υποστήριξη κι όχι στις φυλακές που τους κάνουν και χειρότερα".

Συνεχίζοντας - και απαντώντας σε ορισμένους, οι οποίοι είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των ναρκωτικών και της αποποινικοποίησης και λένε ότι, τάχα, το ΚΚΕ υποστηρίζει οι πάντες να μπαίνουν στη φυλακή - η Αλ. Παπαρήγα τονίζει:

"Εμείς, αντίθετα, θεωρούμε ότι πρέπει κατ' αρχήν να υπάρχει ένα Ειδικό Δικαστήριο με ανθρώπους εκπαιδευμένους και όταν ένα παιδί 18, 20 χρονών - και μιλώ γι' αυτά, δε μιλάω για τα μικρότερα - πιαστεί, είναι βαποράκι και ο ίδιος βέβαια χρήστης, να πάει στο δικαστήριο. Δεν είναι η ποινή. Σημασία έχει να εξακριβωθεί τι ήταν αυτό που τον έκανε να πάρει (ναρκωτικά), να εξακριβωθούν οι συνθήκες και, το κυριότερο, "η ποινή" είναι η θεραπεία. Δεν είναι να τον στείλουμε στις φυλακές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ