Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αισθήματα "αγάπης και μίσους"

Με αντικρουόμενες "αισθήματα" και δηλώσεις παρέμβηκαν ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ στο ζήτημα της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ ζήτησε από τα 15 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) να "εξασφαλίσουν το αγκυροβόλημα της Τουρκίας στην Ευρώπη".

Σε παρέμβασή του ενώπιον των ηγετών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, στη Διάσκεψη Κορυφής του Λουξεμβούργου, ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεση της Γαλλίας να μην αρκεστεί το Συμβούλιο στον καθορισμό της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά να προσεγγίσει επίσης τις οικονομικές και θεσμικές πλευρές της.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας τόνισεπως τα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσουν "το αγκυροβόλημα της Τουρκίας στην Ευρώπη"και να βρουν "τον καλύτερο τρόπο για να διασφαλιστεί η εξέλιξη της χώρας προς τη δημοκρατία και την οικονομική ανάπτυξη".

Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση χαρακτήρισε χθες"απαράδεκτο και προσβλητικό" το ύφος των δηλώσεων του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Ζούνκερ, που επέκρινε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. "Δεν είναι δυνατό οι εκπρόσωποι μιας χώρας που ασκεί βασανιστήρια να κάθονται στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ενωσης", αναφέρει ο Ζούνκερ, που η χώρα του ασκεί την προεδρία της ΕΕ, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα "Luxemburger Wort" του Λουξεμβούργου.

"Είναι λυπηρό ότι ο κ. Ζούνκερ χρησιμοποίησε ένα αδικαιολόγητο και προσβλητικό ύφος", δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Νετζάτι Ουτκάν. "Το γεγονός ότι ο κ. Ζούνκερ χρησιμοποίησε ένα τέτοιο ύφος είναι απαράδεκτο", πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ