Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να στηριχτούν οι Θεραπευτικές Κοινότητες

Για την επανένταξη χρειάζεται να υπάρξει και υποχρέωση των ΔΕΚΟ και των άλλων δημόσιων χώρων

Αναφερόμενη στον ΟΚΑΝΑ και τα κυβερνητικά μέτρα πρόληψης και θεραπείας των χρηστών ναρκωτικών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε:

"Η πρόληψη - πέρα από τη διαφώτιση - σημαίνει, να το πω καθαρά, και εδώ θα μιλήσω πολιτικά, σημαίνει αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα. Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο το οποίο συντελείται από την πλευρά του ΟΚΑΝΑ". Και αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει περιορισμένα το ζήτημα, υπογράμμισε πως "δεν μπορεί να χρηματοδοτείται μόνο η μεθαδόνη και να μη χρηματοδοτούνται και οι θεραπευτικές κοινότητες. Και αν θέλετε, εμείς σαν Κόμμα λέμε ότι μπορούν να υπάρχουν πολλές μορφές θεραπείας και μιλάμε στο καθαρά επιστημονικό επίπεδο και εφόσον αυτές έχουν μία αξία και εξακριβωθούν, πρέπει να στηρίζονται όλες, γιατί, αν θέλετε, ο χρήστης είναι και ένα πρόσωπο που μπορεί με τη μια μορφή να μη βολεύεται, να μη γίνεται τίποτα και να γίνεται με την άλλη".

...Εμείς θεωρούμε ότι το έργο που κάνουν οι θεραπευτικές κοινότητες είναι πάρα πολύ καταξιωμένο και συμφωνούμε με αυτό, εξήγησε η Αλ. Παπαρήγα και ζήτησε: Να στηριχτούν αποφασιστικά, οικονομικά, τα προγράμματα των θεραπευτικών κοινοτήτων. Γιατί, π.χ., απαιτείται διαφορετικό πρόγραμμα για το παιδί που είναι στα ελαφρά ναρκωτικά, ανάλογα και με την ηλικία. Ενώ σοβαρό είναι το ζήτημα τι γίνεται και με τα παιδιά τα οποία θεραπεύονται... Για την κοινωνική επανένταξη, για τη βοήθειά τους να μην ξανακυλήσουν. Αρα χρειάζεται πια μία διαρκής ενίσχυση τέτοιων προγραμμάτων.

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για την επανένταξή τους στην κοινωνία, σημειώνοντας πως "οι θεραπευμένοι είναι τα καλύτερα παραδείγματα για την υπόλοιπη νεολαία". Και πρόσθεσε: "Η επανένταξη πρέπει να γίνεται μεθοδευμένα, με σχέδιο και όχι να αφήνεται ο κάθε γονιός ή το ίδιο το παιδί να ψάξει να βρει δουλιά. Κι εμείς ακριβώς έχουμε αρχίσει και συζητάμε αυτό και με τις κοινότητες, έχουμε κάνει και μια πρόσφατη συζήτηση με την κ. Μάτσα του "18 ΑΝΩ" για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν θεραπευτεί. Μας απασχολεί αυτό το ζήτημα κι εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει γραφείο ευρέσεως εργασίας... Αλλά πρέπει να υπάρχει και υποχρέωση των ΔΕΚΟ και άλλων δημόσιων χώρων. Το ΚΚΕ θα μελετήσει πιο συγκεκριμένα το ζήτημα", τόνισε

Ωστόσο, τι μπορεί να δώσει η κυβέρνηση σ' αυτή την υπόθεση, όταν από τη μια μεριά καταπολεμά τα ναρκωτικά και από την άλλη υπουργοί της προπαγανδίζουν ότι δεν είναι και τόσο σοβαρό πράγμα να παίρνει κανείς χασίσι ή να το καλλιεργεί; αναρωτήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και αναφερόμενη στις σχετικές δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου τόνισε: "Θεωρώ εξαιρετικά επικίνδυνες τις δηλώσεις αυτές και θεωρώ ότι δεν μπορεί να είναι υπουργός, κάποιος ο οποίος αυτή την προσωπική του άποψη τη μετατρέπει σε θέση της κυβέρνησης, έστω και σε θέση ενός υπουργού και μάλιστα ενός ανθρώπου που είναι και νέος στην ηλικία, που σημαίνει ότι έχει και μία πρόσβαση στα νέα παιδιά. Αλλά, ο νέος θα παρασυρθεί;"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ