Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Στους "μεγιστάνες" παραδίνεται ο πολιτισμός
  • Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου
  • Τροπολογίες βουλευτών του ΚΚΕ

Με την εξέταση των συγκεκριμένων άρθρων συνεχίστηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού. Ενός νομοσχεδίου με το οποίο, όπως σημείωσε για μια ακόμα φορά ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,προωθείται η υποταγή του πολιτισμού στις δυνάμεις της "αγοράς" και είναι υπαρκτοί οι κίνδυνοι να μπουν ακόμα περισσότερο στα πράγματα του πολιτισμού οι διάφοροι "μεγιστάνες". "Υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε τον Λαμπράκη στον κινηματογράφο και τον Κόκκαλη στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση", κατήγγειλε χαρακτηριστικά ο Απ. Τασούλας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν στο νομοσχέδιο τροπολογίες για διάφορα θέματα, τα οποία περιέχονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτές:

- Προκειμένου να διαχειρίζονται οι ίδιοι οι καλλιτέχνες τα δικαιώματά τους, προτείνονται τα εξής: Οι δημιουργοί μπορούν να αναθέτουν τη διαχείριση ή την προστασία του περιουσιακού τους στοιχείου σε οργανισμούς, οι οποίοι δε θα είναι κερδοσκοπικοί και θα αποτελούνται, διοικούνται και ελέγχονται αποκλειστικά από τους ίδιους τους δημιουργούς και τους διαδόχους αυτών.

- Οσον αφορά τα ποσοστά, που εισπράττουν οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης των καλλιτεχνών, προτείνεται "οι κατώτατες αυτές αμοιβές να συνίστανται σε ποσοστό των εσόδων ή εξόδων που πραγματοποιούνται ή γίνονται από τους πάσης φύσεως χρήστες "της πρώτης ύλης" του έργου".

- Προτείνεται, επίσης, να υπάρχει διαπραγμάτευση για την κατάρτιση συλλογικής σύμβασης με τους συλλογικούς φορείς των δημιουργών και των χρηστών για τα κατώτατα όρια αμοιβών των πνευματικών δημιουργών.

- Οταν ένας καλλιτέχνης πεθάνει, προτείνεται να είναι δυνατόν τα ηθικά δικαιώματά του να τα ασκούν και οι συλλογικοί φορείς των συναδέλφων του αποθανόντος καλλιτέχνη.

- Σε περίπτωση επανάληψης μετάδοσης ενός έργου από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση δε χρειάζεται άλλη συναίνεση του δημιουργού πέρα από την αρχική, ο ραδιοτηλεοπτικός όμως οργανισμός υποχρεούται να καταβάλει πρόσθετη αμοιβή στο δημιουργό που ορίζεται για την πρώτη επανάληψη σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του ποσού που αρχικά συμφωνήθηκε και για κάθε επόμενη σε ποσοστό 20%, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε μεταβίβαση του δικαιώματος του δημιουργού ή την παραχώρηση οποιασδήποτε σύμβασης ή άδειας εκμετάλλευσης αποκλειστικής ή μη.

- Προτείνεται ρύθμιση, προκειμένου να κατοχυρώνεται ρητά η εξουσία του δημιουργού να αποφασίζει εκτός από το χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνει η δημοσίευση του έργου και το εάν πράγματι θα επιτρέψει ή θα απαγορεύσει τη δημοσίευση του έργου του.

- Επίσης, προτείνεται διάταξη για τη δυνατότητα του ερμηνευτή ή του εκτελεστή να επιτρέπει ή να απαγορεύει κάθε εγγραφή της ζωντανής ερμηνείας ή εκτέλεσής του, καθώς και κάθε εκμετάλλευση της παράνομης εγγραφής.

- Με την τελευταία τροπολογία προτείνεται: "Σε κάθε μεταπώληση του πρωτότυπου έργου των εικαστικών τεχνών, ο δημιουργός και οι κληρονόμοι του έχουν εξουσία να απαιτήσουν ελάχιστο ποσοστό 5% στη νέα τιμή πώλησης του έργου, εφόσον η νέα τιμή δεν ξεπερνά το ποσό της αρχικής τιμής αγοράς και επιπλέον ένα ποσοστό 15% επί της επελθούσας υπερτίμησης μεταξύ της αρχικής και της νέας τιμής πώλησης του έργου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προωθείται η παραπέρα εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού (2017-07-12 00:00:00.0)
Παραπομπές: (2011-12-24 00:00:00.0)
Σε πρώτο πλάνο (2001-03-15 00:00:00.0)
Ανέγγιχτα τα κυκλώματα (1999-07-08 00:00:00.0)
Σοβαρά τα προβλήματα για τις κατώτερες βαθμίδες (1998-04-03 00:00:00.0)
Τροποποιήθηκε προς το χειρότερο (1997-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ