Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

Ούτε χρόνος δεν έκλεισε από τότε που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δήλωνε με το γνωστό "δασκαλίστικο" ύφος της (σ.σ. αλήθεια, ποιος image maker εισηγήθηκε αυτό το στιλ;) ότι το Ρυθμιστικό Αθήνας δεν πρόκειται να μεταβληθεί και τα όσα διαδίδονται είναι φαντασιώσεις των δημοσιογράφων (σ.σ. απέφυγε να μιλήσει για διαδώσεις των κομμουνιστών, μια και δεν πιάνει πλέον). Την προηγούμενη βδομάδα όμως, είχαμε εξαγγελίες για τροποποίηση του Ρυθμιστικού λόγω της Ολυμπιάδας. Η Αθήνα τσιμεντοποιείται ακόμα περισσότερο και το μόνο πράσινο που θα μείνει είναι οι πλαστικές σημαίες των μελών των πάλαι πότε κλαδικών και νυν θεματολογικών οργανώσεων του "Κινήματος". Επ' ευκαιρία, μήπως μπορούν να γίνουν γνωστά όλα τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ; Ετσι, για την ιστορία... Το Ελληνικό, από μητροπολιτικό πάρκο με πράσινο, θα οικοπεδοποιηθεί και θα μοσχοπουληθεί για να κλείσει τις μαύρες τρύπες του Γιάννου. Ο Ιππόδρομος, αντί του Ασπρόπυργου, οδεύει στο Τατόι (σε δασική περιοχή). Οσο για τις Τζιτζιφιές, δε θα γίνουν πάρκο, αλλά εμπορικό κέντρο. Πολλά ακούγονται και για το σπίτι της άρσης βαρών στη Νίκαια. Και ποιος ξέρει τι μας επιφυλάσσουν ακόμα μέχρι το 2004..

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Σε αδιέξοδο οι Φιλιππίνες

Το μετεωρολογικό φαινόμενο "Ελ Νίνιο" προκαλεί ξηρασία στις μισές επαρχίες των Φιλιππίνων.

Το τελευταίο τρίμηνο, το ποσοστό των βροχοπτώσεων είναι μειωμένο κατά 40% σε σύγκριση με το περασμένο έτος, υποστηρίζει η εφημερίδα "Μανίλα Μπούλετιν". Στο δημοσίευμά της αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, αυτή η ξηρασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα πεντάμηνο ακόμα. Αν, μάλιστα, η ξηρασία δεν υποχωρήσει και μειωθούν περαιτέρω τα αποθέματα νερού στο φράγμα Ανγκατ στην επαρχία Μπουλάκαν, τότε πριν από το τέλος 1998 η κατανάλωση του νερού θα γίνεται με περιοριστικά μέτρα στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων.

Υπεύθυνοι της υδροδότησης ανέφεραν από την πλευρά τους ότι, αν η κατάσταση δε βελτιωθεί, το νερό στη Μανίλα μπορεί να αποφασιστεί να διανέμεται μόνον τρεις ώρες ημερησίως.

"Νέα Οικολογία"

Το 158ο τεύχος βρίσκεται στα περίπτερα και τα βιβλιοπωλεία με πλουσιότατη ύλη, όπως πάντα, και με ειδικό φάκελο για την οικονομία. Πολύ εύστοχα το περιοδικό μιλά για πλανήτη εταιριών, μια και δέκα πολυεθνικές είναι οικονομικά ισχυρότερες από τις εκατό φτωχότερες χώρες. Ενα σκάνδαλο για τον τρόπο που σχεδιάζεται η ...διαχείριση απορριμμάτων στη Δ. Θεσσαλία κι ένα άκρως ενδιαφέρον κείμενο για την εξέλιξη των βιβλίων της οικολογίας μέσα στο χρόνο. Ακόμα, όπως πάντα, οι μόνιμες στήλες για το βιβλίο, την Ευρώπη, την περιφέρεια, την περιβαλλοντική εκπαίδευση κι ένας καυστικός οικολογικός καζαμίας.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Η βόμβα του κλίματος

Μια εκτενής αναφορά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου που βρίσκεται στην επικαιρότητα, λόγω της Διάσκεψης στο Κιότο, από τις εκδόσεις "Νεφέλη". Προϊόν συλλογικής δουλιάς από συνεργάτες της "Greenpeace", αναφέρει τις αλλαγές που απαιτούνται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο για την αποφυγή της μεγάλης κλιματικής έκρηξης. Στο κείμενο γίνεται μια εκτενής παρουσίαση των τελευταίων επιστημονικών απόψεων για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και του αντιλόγου από το βιομηχανικό κατεστημένο. Οσο για την απάντηση, δεν μπορεί να είναι άλλη από την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου. Το ζήτημα είναι τα περιθώρια που υπάρχουν εντός του καπιταλιστικού συστήματος. Κι εδώ χρειάζεται μεγάλη κουβέντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ