Τρίτη 27 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με την πένα τους στον αγώνα για την ειρήνη

Ξεχωριστή εκδήλωση τιμής σε δύο αγωνιστές δημοσιογράφους του Πειραιά, την Κυριακή από την Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου, που πρόσφερε γνώση, αλλά και ελπίδα

Η εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου στην κατάμεστη αίθουσα του ΔΣ του Δημαρχείου της πόλης, ξεπερνάει κάθε κοινότοπη αναφορά σε τέτοιες δραστηριότητες. Εγινε το αντάμωμα όλων των γενεών, το "σχολείο" για τους αγώνες και την ένδοξη ιστορία του λαϊκού κινήματος και της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και ένα ξεχωριστό "άγγιγμα ψυχής", που πυροδότησε σε όλους την ελπίδα για νέους αγώνες και ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση του μαχόμενου κινήματος ειρήνης της ΕΕΔΥΕ στην περιοχή, αλλά και σε όλη τη χώρα.

Να γνωριστούν οι νέοι με την ιστορία

Σκοπός της εκδήλωσης αυτής ήταν να τιμηθούν δύο αγωνιστές αντιστασιακοί δημοσιογράφοι του Πειραιά, ο Π. Τσουτάκος,πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών με πλούσιο συγγραφικό έργο και ο Δ. Σέρβος,μέλος της ΕΕ του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - '44 και αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά της ΠΕΑΕΑ.

Οπως σημείωσε η Εύη Λειβαδά,πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κερατσινίου, "με την πένα τους, μας έδωσαν τη δύναμη να συνεχίζουμε ακατάπαυστα τη μάχη στην πρώτη γραμμή, που μας μάγεψαν με την ποίηση, που μας έκαναν υπερήφανους για την ιστορία του Πειραιά στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής". Με τον τρόπο αυτό, οι αγωνιστές της ειρήνης απέδωσαν τιμή στους εργάτες του πνεύματος, αλλά και πρόβαλαν την ανάγκη να γνωριστούν ιδιαίτερα οι νέοι με το έργο τους.

Τη δική τους ξεχωριστή και ελπιδοφόρα νότα στην εκδήλωση έδωσαν όμως τα παιδιά δύο δημοτικών σχολείων του Κερατσινίου, του 12ου και του 16ου, που με την αξιέπαινη πρωτοβουλία των δασκάλων τους αφιέρωσαν τα τραγούδια και τα μηνύματά τους στον ενωμένο αγώνα για την ειρήνη. "Ετούτη την ώρα ας γίνουμε ένα, τραγούδια γεννιούνται με χέρια ενωμένα", έλεγε ένα από αυτά και ήταν πολλά τα όσα είπαν. Το τι τους λείπει, το πόσο τους βλάπτει ο "δράκος" - φουγάρο της ΔΕΗ και τόσα άλλα.

Ζωή δοσμένη στον αγώνα

Το πλούσιο πρόγραμμα της εκδήλωσης "πλημμύρισε" με λόγο και στιγμές από το έργο των αγωνιστών τιμώμενων δημοσιογράφων, που απέδωσε η ηθοποιός Ντενίζ Μπαλτσαβιά,διαβάζοντας αποσπάσματα από έργα τους. Για τον Π. Τσουτάκο μίλησε η Ε. Παπαδοπούλου,δημοτική σύμβουλός και επικεφαλής της ΔΑΣ, η οποία αναφέρθηκε στην αντιστασιακή του δράση, τις διεθνείς διακρίσεις του και στη μεγάλη προσφορά του στην πολιτιστική ανάπτυξη του Κερατσινίου. Για τον Δ. Σέρβο μίλησε ο αντιστασιακός εκπαιδευτικός Τ. Χιουρέας, που αναφέρθηκε τη δράση του από τα χρόνια της ΕΠΟΝ και τις φυλακίσεις και εξορίες που υπέστη. Εκανε επίσης ξεχωριστή αναφορά στο βιβλίο - λεύκωμά του, που εκδόθηκε το 1996 με τίτλο: "Που λες... στον Πειραιά", που αποτελεί ένα ξεχωριστό ανθολόγιο με ντοκουμέντα και φωτογραφίες από τον αντιστασιακό αγώνα στον Πειραιά.

Οι τιμώμενοι, βαθιά συγκινημένοι, ευχαρίστησαν για τη μεγάλη αυτή διάκριση που έγινε στο πρόσωπό τους, τόνισαν όμως ότι αφορά όλη την ένδοξη γενιά της Εθνικής Αντίστασης.

  • Στην εκδήλωση αποδόθηκαν τιμητικές πλακέτες στους τιμώμενους από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Ε. Μαχαίρα. Παραβρέθηκαν επίσης ο Ν. Κεπέσης,μέλος της ΔΕ της ΠΕΑΕΑ, ο Ν. Καραντηνός,ταμίας της ΕΣΗΕΑ, ο Ν. Μπατιστάτος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο παλαίμαχος αντιστασιακός δημοσιογράφος Β. Γεωργίου,οΣτ. Παπακωνσταντίνου,γραμματέας της Παμπειραϊκής ΕΔΥΕ και πολλοί άλλοι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ