Κυριακή 15 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόσωπο

Ουίλιαμ Κοέν

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στις χώρες του Περσικού Κόλπου και στη Ρωσία, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, επιστρέφει στην Ουάσιγκτον ικανοποιημένος, όπως υποστηρίζει, από τις συνομιλίες που είχε.

Ο Ουίλιαμ Κοέν ακολούθησε την τακτική της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ που περιόδευσε στην περιοχή, πριν από λίγες μέρες. Η Ουάσιγκτον επιμένει στις απόψεις της που, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, δεν είναι άλλες από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ έστω και αν πλέον, μετά τη νέα, ρωσικής έμπνευσης, διαμεσολαβητική πρόταση που, στην ουσία, λύνει το πρόβλημα των προεδρικών μεγάρων, δεν υπάρχει λογικοφανής αιτία για τη δρομολόγηση μιας τέτοιας εξέλιξης. Η έλλειψη πειστικού άλλοθι δε φαίνεται, όμως, να ενοχλεί τις ΗΠΑ, που επιμένουν στη δύναμη των όπλων απροσχημάτιστα, προβάλλοντας ως "επιχείρημα", το γεγονός ότι ο Ιρακινός Πρόεδρος δεν υποχωρεί στο "γράμμα" των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Μέσα, όμως, από την περιοδεία και τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας αναδεικνύεται και η αντίληψη της Ουάσιγκτον για τους "συμμάχους" της. Ο Ουίλιαμ Κοέν, όπως άλλωστε και η Μαντλίν Ολμπράιτ, δεν έκανε διάλογο, απλώς ενημέρωσε τους συνομιλητές του, για τη θέση της Ουάσιγκτον, ζητώντας από τους "συμμάχους" δηλώσεις υποταγής. Κανένα θέμα δεν τέθηκε προς συζήτηση καθώς βασικό μέλημα του Κοέν ήταν η συσπείρωση "απολύτως συμφωνούντων", που θα υποστηρίξουν άμεσα ή έμμεσα με τη διπλωματία τους είτε τις βάσεις που έχουν στο έδαφός τους, τα αμερικανικά σχέδια. Η εμφανής ικανοποίηση του Κοέν δείχνει, ότι πέτυχε την αποστολή του.

Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ