• Ανατροπή των αποφάσεων του Λουξεμβούργου υπέρ της Αγκυρας προωθεί ο Τ. Μπλερ
  • - ΚΑΡΝΤΙΦ (του απεσταλμένου μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ.- Ούτε 5 ώρες δεν κράτησε το... φιλολαϊκό παραμύθι της κυβερνήσεις στο Κάρντιφ, αφού παρά τα θρυλούμενα περί περισσεύματος που έλεγε ο Γ.... - 1998-06-16 00:00:00.0"/>
  • Ανατροπή των αποφάσεων του Λουξεμβούργου υπέρ της Αγκυρας προωθεί ο Τ. Μπλερ
  • - ΚΑΡΝΤΙΦ (του απεσταλμένου μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ.- Ούτε 5 ώρες δεν κράτησε το... φιλολαϊκό παραμύθι της κυβερνήσεις στο Κάρντιφ, αφού παρά τα θρυλούμενα περί περισσεύματος που έλεγε ο Γ.... - 1998-06-16 00:00:00.0" /> Παραμένουν και η λιτότητα και οι φιλοτουρκικές πιέσεις | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 16 Ιούνη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 10
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
    Παραμένουν και η λιτότητα και οι φιλοτουρκικές πιέσεις
    • "Δεν αλλάξει η οικονομική μας πολιτική" δήλωσε ο Κ. Σημίτης
    • Ανατροπή των αποφάσεων του Λουξεμβούργου υπέρ της Αγκυρας προωθεί ο Τ. Μπλερ

    ΚΑΡΝΤΙΦ (του απεσταλμένου μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ.-

    Ούτε 5 ώρες δεν κράτησε το... "φιλολαϊκό παραμύθι" της κυβερνήσεις στο Κάρντιφ, αφού παρά τα θρυλούμενα περί "περισσεύματος" που έλεγε ο Γ. Παπαντωνίου χτες το πρωί ότι θα αρχίσει να κατανέμεται "δίκαια" κατά την επόμενη διετία, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι "την οικονομική μας πολιτική την έχουμε παρουσιάσει, δεν πρόκειται να αλλάξει"!

    Σε ό,τι πάντως αφορά τις γνώριμες και σε κάθε Συμβούλιο Κορυφής εντεινόμενες πιέσεις των "εταίρων" υπέρ της Τουρκίας,αυτές θα συνεχιστούν και σήμερα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη διατύπωση των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου.

    Σύμφωνα με τις χτεσινοβραδινές δηλώσεις του Κ. Σημίτη προς τους Ελληνες δημοσιογράφους, οι ευρωενωσιακοί εκβιασμοί υπέρ της Αγκυρας τέθηκαν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, εκ μέρους του προεδρεύοντος Τ. Μπλερ.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των "15", αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη γεωστρατηγική θέση της Τουρκία και ζήτησε την "επαναδιατύπωση" των αποφάσεων του Λουξεμβούργου, ώστε να τονιστεί η σημασία που αποδίδει η ΕΕ στην Τουρκία. Η θέση του Τ. Μπλερ - που βρήκε τη στήριξη της Γαλλίας και των Κάτω Χωρών - ας σημειωθεί ότι διατυπώθηκε παρά την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη το Σάββατο, όπου ο δεύτερος εξέθεσε τις ελληνικές αντιρρήσεις, κάτι "αναμενόμενο" (!), όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός... Χτες, δε, θεώρησε σίγουρο ότι σήμερα η Βρετανία θα επιχειρήσει στο κείμενο των συμπερασμάτων της προεδρίας της να περάσει αναφορές, οι οποίες: α θα αναγνωρίζουν την Τουρκία ως 12ο μέλος προς ένταξη, β θα παρακάμπτουν το ελληνικό "βέτο" για την υλοποίηση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου μέσω ενεργοποίησης άλλου κανονισμού, όπου δεν απαιτείται ομοφωνία για την εκταμίευση χρημάτων ή θα γίνεται μνεία στην ανάγκη "αποδέσμευσης" της ΕΕ από τα προβλήματα χρηματικής ενίσχυσης της Τουρκίας, και γ θα εντάσσεται η Τουρκία στις διαδικασίες εξέτασης των δυνατοτήτων της να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Πάντα σύμφωνα με χτεσινοβραδινές πληροφορίες, τα παραπάνω έχουν ήδη ενσωματωθεί στο κείμενο των βρετανικών συμπερασμάτων που θα παρουσιαστούν επίσημα σήμερα, γεγονός που οδηγεί την ελληνική αντιπροσωπεία σε απειλές για "μπλοκάρισμα" στην έκδοσή τους. "Πιστεύουμε ότι οι Βρετανοί κάνουν πίσω",έλεγαν χτες οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, "μπροστά στον κίνδυνο να συμβεί το πρωτοφανές, δηλαδή να μην εκδοθούν συμπεράσματα της προεδρίας"... Το πού θα γείρει η πλάστιγγα θα φανεί σήμερα. Πάντως, ας σημειωθεί ότι εκτός του ηγέτη του Λουξεμβούργου κανείς άλλος δεν τάχθηκε κατά της επαναδιατύπωσης των αποφάσεων που λήφθηκαν στη χώρα του. Χαρακτηριστική είναι η στάση του Κολ, ο οποίος επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί μέχρι να δει το τελικό κείμενο.

    Από την πλευρά του ο Κ. Σημίτης, όπως είπε στη συνέντευξή του ότι δεν υπάρχουν 12 αλλά 11 χώρες προς ένταξη, εξέθεσε στους ομολόγους του τη θέση ότι στο Λουξεμβούργο δεν υπήρξε καμιά διάκριση ή απαξιωτική θέση κατά της Τουρκίας. Αντίθετα, υποστήριξε, άνοιξε στην Αγκυρα η πόρτα προσέγγισης με την ΕΕ, αλλά η Τουρκία το αρνήθηκε και έκλεισε το διάλογο.

    Δεν έχει αλλάξει κάτι από το Λουξεμβούργο μέχρι σήμερα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους συναδέλφους του να μην επαναφέρουν το θέμα στα σημερινά συμπεράσματα, για να κλείσει δηλώνοντας πως εφόσον αυτό αυτό δεν εισακουστεί "εμείς αύριο (σήμερα) θα εμμείνουμε".

    Η λιτότητα συνεχίζεται!

    Οσον αφορά τα προς εσωτερική κατανάλωση πυροτεχνήματα του Γ. Παπαντωνίου περί... παροχών, ο Κ. Σημίτης αναγκάστηκε, όταν ρωτήθηκε από το "Ρ" αν ισχύουν και αν θα προχωρήσει σε ελαστικοποίηση της περιοριστικής πολιτικής, να δηλώσει:

    "Την οικονομική μας πολιτική την έχουμε παρουσιάσει. Η οικονομική μας πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει, γιατί έχουμε πει ότι θέλουμε να επιτύχουμε την ισότιμη συμμετοχή μας στην ΟΝΕ".

    "Ζήτω η ΚΕΠΠΑ"

    Για τα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν τους "15" ο Κ. Σημίτης είπε ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει ένα άτυπο Συμβούλιο Κορυφής επί αυστριακής προεδρίας, όπου θα συζητηθεί η θεσμική και πολιτική εξέλιξη της ΕΕ.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός, "βασιλικότερος" όλων στο σημείο αυτό, ζήτησε η ΕΕ να εξετάσει το σύνολο του θεσμικού της εποικοδομήματος και να δώσει έμφαση στην εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ).

    Πόροι: Γερμανική υπόθεση

    Στο θέμα των κοινοτικών πόρων, που τέθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης για την "Ατζέντα 2000", ο πρωθυπουργός τήρησε την αμυντική στάση του λέγοντας: "Πρώτα να εκτιμήσουμε τι ποσά απαιτούνται μέσω της διεύρυνσης και μετά να πάρουμε αποφάσεις". Πάντως, όλα δείχνουν ότι αυτό το ζήτημα, ακραιφνώς γερμανικού ενδιαφέροντος, θα λυθεί επί γερμανικής προεδρίας, που ακολουθεί την αυστριακή, καθώς η Γερμανία προγραμματίζει δύο (!) άτυπες συνόδους με αυτό το θέμα.

    Τέλος, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι στη συνάντησή του με τον Ν. Μαντέλα εξέφρασε την εκτίμηση προς το πρόσωπο και τους αγώνες του, ενώ είπε ότι η Ελλάδα βλέπει θετικά τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2008 στο Κέιπ Τάουν.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ