Τρίτη 16 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
Συζητήσεις για τη μοιρασιά...

Αποφασίστηκε η ίδρυση γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα και κοινού γραφείου στις Βρυξέλλες

Ολοκληρώθηκαν χτες στο Φανάρι οι επίσημες συνομιλίες για θέματα που απασχολούν τις σχέσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεταξύ του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.Οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών διακρίνονται από μια πάγια δυσπιστία και ψυχρότητα, που πηγάζει από το μεταξύ τους ανταγωνισμό σε σχέση με τις περιοχές που η καθεμιά καλύπτει, αλλά και τον ευρύτερο ρόλο που διεκδικεί. Δεν είναι τυχαία η διαπίστωση ότι "τα μέλη και των δυο αντιπροσωπειών πιστοποιούν την αδελφική και ειρηνική ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στις σχετικές συζητήσεις".

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, που υπογράφουν οι προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών, συμφωνήθηκε η δημιουργία αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και η μεθόδευση μιας κοινής εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν αντίθετη στη δημιουργία γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα, φοβούμενη ότι το Φανάρι θα μπει στα χωράφια της αλλά και το Πατριαρχείο έβλεπε με άσχημο μάτι τη δημιουργία γραφείου της ελληνικής Εκκλησίας στις Βρυξέλλες, καθώς οι Ορθόδοξοι της Ευρώπης υπάγονται κατευθείαν στο Πατριαρχείο. Ωστόσο, ανοιχτά φαίνεται πως μένουν άλλα θέματα, όπως οι λεγόμενες "νέες χώρες" (Κρήτη, νησιά Αιγαίου) που είναι μεν μέρη της ελληνικής επικράτειας αλλά υπάγονται στο Πατριαρχείο.

Το ανακοινωθέν επιβεβαιώνει επίσης την επικείμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθήνα που έχει κατ' αρχήν προσδιοριστεί για το διάστημα αμέσως μετά το Πάσχα και ανακοινώνει τη συνεργασία των δύο Εκκλησιών για τον από κοινού γιορτασμό της νέας χιλιετίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ