Τρίτη 16 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικαστική έρευνα για τα "διαπλεκόμενα"

Τα "διαπλεκόμενα" στη Δικαιοσύνη; Είναι δυνατόν να αποκαλυφτεί επιτέλους ο ρόλος των μεγαλοεκδοτών και των μεγαλοεργολάβων; Ούτε και ο πιο αισιόδοξος δεν πιστεύει σε μια τέτοια εξέλιξη. Πάντως, η επείγουσα προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Γ. Κολιοκώστας,προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Γεράκη είναι η μεγαλύτερη έρευνα στα δικαστικά χρονικά για το μεγάλο κεφάλαιο των "διαπλεκόμενων".

Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών παρήγγειλε χτες επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα ή όχι των δημοσιευμάτων του Τύπου για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Δημοσιεύματα για το θέμα αυτό έχουν κάνει οι εφημερίδες "Ελευθεροτυπία", "Αυριανή", "Αδέσμευτος Τύπος", "Βραδυνή", "Ελεύθερος Τύπος", "Τύπος της Κυριακής", "Καθημερινή" και αναμένεται να περάσουν από το "μικροσκόπιο" των εισαγγελικών αρχών.

Σε όλα ανεξαιρέτως αυτά τα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για συγκρούσεις και συμμαχίες εκδοτών, πιέσεις στην κυβέρνηση για να πετύχουν περισσότερα, σήψη του δημόσιου βίου, για εμπόρους ναρκωτικών που ασκούν εξουσία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σούπερ μίζες στη Βουλή, για προκαθορισμένες προδιαγραφές διαγωνισμού ΟΠΑΠ και "Ιντραλότ", για μεγαλέμπορους δημοσίων υπαλλήλων που σαρώνουν όλα τα καζίνο, λαχεία, λέσχες, ξυστά και κουλοχέρηδες, για απληστίες επιχειρηματιών και ισορροπία παρασκηνίων κλπ.

Στην παραγγελία αναφέρεται ότι από το περιεχόμενο αυτών των δημοσιευμάτων "διαφαίνεται οργανωμένη εγκληματική δράση ανεξέλεγκτων διαστάσεων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και του ελληνικού λαού από συγκεκριμένα εκδοτικά και οικονομικά συγκροτήματα ή εξαρτώμενες άμεσα από αυτά επιχειρήσεις με φερόμενους ως πρωταγωνιστές και καθοδηγητές πρόσωπα "κατ' επάγγελμα απατεώνες και κλέπτες, μεσάζοντες, εμπόρους ναρκωτικών και διακινητές βρώμικου χρήματος", που διαπλέκονται με όργανα της εξουσίας και λυμαίνονται μονοπωλιακά και ανεξέλεγκτα τα ταμεία του κράτους".

Στη συνέχεια αναφέρεται στην παραγγελία του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ότι οι ενδείξεις για οργανωμένο έγκλημα ενισχύονται από δηλώσεις πολιτικών παραγόντων, βουλευτών κλπ., καθώς δημιουργούνται ερωτηματικά στην κοινή γνώμη και καθίσταται αναγκαία η επέμβαση της Δικαιοσύνης "για την πλήρη και ουσιαστική διερεύνηση όλων των σχετικών υποθέσεων".

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζητάει να εξεταστούν ως μάρτυρες εκδότες, συντάκτες και δημοσιογράφοι των εφημερίδων όπου δημοσιεύονται τα σχετικά ρεπορτάζ, αλλά και τα πρόσωπα που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, ανεξαρτήτως ιδιότητας, υπάλληλοι του κράτους, των δημόσιων οργανισμών κλπ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο Γ. Κολιοκώστας ζητάει να γίνει ακόμη και έρευνα κατ' οίκον και να ζητηθεί παράδοση εγγράφων, καθώς επίσης να προβούν οι δικαστικές αρχές σε κατασχέσεις εγγράφων και πάσης φύσεως πειστηρίων,σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τέλος, ο εισαγγελέας ζήτησε να διενεργηθεί και πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς επιστήμονες και οικονομικοί έλεγχοι από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Για να διευκολυνθεί το ανακριτικό έργο του Γ. Γεράκη στο ανακριτικό έργο θα βοηθήσουν οι αντεισαγγελείς Π. Παναγιωτόπουλος, Ι. Σακάς και Ανδ. Καραφλός,ενώ για κάθε υπόθεση θα σχηματιστεί ειδική δικογραφία, προκειμένου να διευκολυνθεί η δικαστική έρευνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρήγγειλε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση (2003-04-24 00:00:00.0)
Παρέμβαση του εισαγγελέα για τα "παιχνίδια" της Σοφοκλέους (1999-06-22 00:00:00.0)
"Πολιορκητικός κριός" του Κ. Σημίτη (1998-06-23 00:00:00.0)
Ασκησαν ακόμα και ποινική δίωξη (1998-06-20 00:00:00.0)
Ερευνα για παράνομες βίζες (1997-12-13 00:00:00.0)
Κατέθεσε χτες ο Σωκρ. Κόκκαλης (1996-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ