Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ 1 - 2
Επιμένουν για πέναλτι οι Νορβηγοί...

Το... δίκαιον της αδικίας διαμόρφωσε το τελικό Βραζιλία - Νορβηγία 1 - 2. Με... υπερατλαντικό δώρο οι Σκανδιναβοί κέρδισαν την παγκόσμια πρωταθλήτρια και εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση. Η αδικία διαπράχθηκε από τον Αμερικανό διαιτητή, Εσφαντιάρ Μπάχαρμαστ, που στο 89 μετέτρεψε κανονικό μαρκάρισμα του Ζούνιορ Μπαϊάνο στον Τόρε Αντρε Φλο, σε πέναλτι και ο Ρένκταλ δε στραβοκλότσησε την ευκαιρία.

Πάντως οι Νορβηγοί υποστηρίζουν ότι καλώς έπραξε ο διαιτητής. Ο "παθών", Τ. Α. Φλο, δήλωσε πως "δεν υπάρχει αμφιβολία για το πέναλτι, αφού ο αμυντικός με τράβηξε από τη φανέλα". Στο ίδιο μήκος κύματος ο προπονητής του, Εγκιλ Ολσεν, ανέφερε: "Μην αφήσετε την τηλεόραση να σας ξεγελά. Παρακολουθώντας το παιχνίδι χτες βράδυ, είδα στην αρχή της φάσης τον Μπαϊάνο να τραβά από τη φανέλα τον Φλο. Αμέσως σηκώθηκα και διαμαρτυρήθηκα για πέναλτι. Οταν είδαμε στην τηλεόραση την επανάληψη της φάσης, δε φάνηκε κάτι τέτοιο. Ο Μπαϊάνο είχε αφήσει τη φανέλα του Φλο, ο οποίος έπεσε στο έδαφος και γι' αυτό φάνηκε αυστηρό. Ομως ήταν σίγουρα πέναλτι. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι οι διαιτητές δε σφυρίζουν πάντα τέτοιες παραβάσεις".

Ομως το δίκαιο συνίσταται σε δύο παραμέτρους. Αφ' ενός οι "Βίκινγκς" έπαιρναν την πρόκριση μόνο με νίκη και όταν αντίπαλος είναι η Βραζιλία το άγχος μεγαλώνει. Παρ' όλα αυτά η απόδοσή τους ήταν πολύ καλή. Εξυπνο στήσιμο, σφιχτή άμυνα, συνεχές πρέσινγκ, δημιουργία ευκαιριών. Αφ' ετέρου το δύσκολο του πράγματος έγινε ακόμα δυσκολότερο στο 80 όταν με γκολ του Μπεμπέτο βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Είχαν όμως τα ψυχικά αποθέματα να παλέψουν και με ωραία κεφαλιά του Τ. Α. Φλο να ισοφαρίσουν (84). Ο διαιτητής "κιτρίνισε" τους Μίκλαντ και Λεόναρντσεν.

"Είναι απίστευτο. Δεν μπορώ να πιστέψω τι συνέβη", ήταν η πρώτη αντίδραση του Νορβηγού εκλέκτορα που πρόσθεσε: "Δεν είμαι μόνο πολύ χαρούμενος, αλλά και πολύ περήφανος. Ηταν εκπληκτικό αυτό που συνέβη απόψε. Ξεκινήσαμε πολύ χαλαρά όταν βρεθήκαμε πίσω στο σκορ, πήραμε το ρίσκο που χρειαζόταν και όλοι είδατε τι συνέβη". Από την άλλη πλευρά, ο Μάριο Ζάγκαλο είπε: "Ηταν μία ήττα που ήρθε στην καλύτερη στιγμή για μας. Αν είχαμε κερδίσει, θα είχαμε μείνει ήρεμοι. Τώρα καταλάβαμε ότι πρέπει να παίξουμε πολύ καλύτερα αν θέλουμε να φτάσουμε ψηλά. Πρέπει να μην χάνουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας σε καμία στιγμή του παιχνιδιού. Αντιμετωπίσαμε μία ομάδα με διπλή ζώνη άμυνας. Η διαιτησία δεν είναι πρόβλημα της Βραζιλίας αλλά της FIFA".

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ταφαρέλ, Καφού, Τζούνιο Μπαϊάνο, Ρομπέρτο Κάρλος, Κοντσάλβες, Ντούνγκα, Ντένιλσον, Λεονάρντο, Ριβάλντο, Ρονάλντο, Μπεμπέτο.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Γκρόντας, Μπεργκ, Εγκεν, Γιόνσεν, Μπιόρνεμπι, Χάβαρντ Φλο (68 Σόλσκιερ), Λεόναρντσεν, Ρένκταλ, Στραντ (46 Μίκλαντ), Ρίσετ (79 Γιοστέιν Φλο), Τόρε Αντρε Φλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ