Κυριακή 26 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Διεύρυνση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης"

Με ημερομηνία 1/7/98 έφτασε στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας έγγραφο του υπουργείου Παιδείας με τον παραπάνω τίτλο. Σε αυτό περιγράφεται η ίδρυση και λειτουργία 72 νέων Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα προστεθούν στα 188 ήδη υπάρχοντα τμήματα ΑΕΙ όλης της χώρας. Και αυτό θα γίνει μέσα σε 2 μόλις χρόνια, με συνολικό προϋπολογισμό 12,5 δισ. δρχ. από κοινοτικές πιστώσεις. Και τούτο γιατί πρέπει να γίνει απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων και υπάρχει καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνη του 2000.

Αν υποθέσουμε ότι τα 60 από τα 72 θα είναι τμήματα ΑΕΙ, αυτό σημαίνει ότι σε λιγότερο από 2 χρόνια θα έχουμε αύξηση κατά 33% στο δυναμικό των Πανεπιστημίων! Την ίδια στιγμή τα ήδη υπάρχοντα τμήματα γερνούν, παλιώνουν και αφήνονται στη μοίρα τους. Για παράδειγμα, φέτος στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας δόθηκαν για Δημόσιες Επενδύσεις (δηλαδή για αγορές βιβλίων, εργαστηριακού εξοπλισμού, υπολογιστών κλπ. ) λιγότερα από 50% από ό,τι πέρυσι!!!

Σημειώνουμε ότι στο έγγραφο του υπουργείου δεν υπάρχει λέξη για το τι θα γίνει με αυτά τα τμήματα μετά το 2000. Τότε που τα έξοδά τους θα αυξηθούν κατακόρυφα. Είναι ένα χρονικό προαναγγελθείσης απαξίωσής τους.

Ετσι κατακαλόκαιρο έχουν βάλει τους Συγκλητικούς να τρέχουν και να αναθέτουν σε επαϊοντες ή μη, δεν έχει σημασία, να φτιάξουν προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ίδρυση νέων τμημάτων και να τις υποβάλουν στο υπουργείο μέχρι 24/7/98!

Οι ολοκληρωμένες (; ) προτάσεις θα υποβληθούν τον Οκτώβρη. Κι όλες θα χρηματοδοτηθούν με 3 - 4 εκατ. δρχ. ανεξαρτήτως της τύχης τους. Αλλος εκμαυλισμός των μελών ΔΕΠ, γιατί περί αυτού πρόκειται (τα χρήματα των μελετών αυτών καλύπτουν αμοιβές μελών ΔΕΠ ή άλλων επιστημόνων, λέει το υπουργείο!!! ).

Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν σε 2 μήνες (άλλες αμοιβές, σε άλλους αυτή τη φορά) και μέχρι το Φλεβάρη του 1999, δηλαδή σε 6 - 7 μήνες από τώρα θα έχουν δημοσιευτεί όλα τα Προεδρικά Διατάγματα δημιουργίας 60 νέων Τμημάτων.Υπάρχουν και άλλα μαργαριτάρια σε αυτό το κείμενο, αλλά πήραμε μια γεύση νομίζω. Δηλαδή, τι βλέπουμε στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης ειδικά τη χρονιά που πέρασε και τη χρονιά που έρχεται.

1. Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει πιστά τις επιταγές της Λευκής Βίβλου για αλλαγή των ποιοτικών χαρακτηριστικών της εκπαίδευσης, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι στόχοι της ΟΝΕ. Με άλλα λόγια, να προετοιμαστεί η νέα γενιά κατάλληλα για να κινήσει τους μηχανισμούς συσσώρευσης των κερδών των αρχόντων της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

2. Για να γίνουν τα παραπάνω, με περισπούδαστα ιδεολογήματα τύπου κοινωνία της γνώσης, κοινωνία των πληροφοριών κλπ., προωθούν μια μαζικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (μαζί ανώτατη και ανώτερη με τάση προς τα δήθεν κάτω, π. χ., δίχρονες και τρίχρονες σπουδές) με έμφαση στη δήθεν χρησιμοθηρική αλλά και επιφανειακή γνώση - κατάρτιση σε βάρος μιας πραγματικής, τόσο διαχρονικής όσο και επίκαιρης εκπαίδευσης.

3. Στη χώρα μας συγκεκριμένα, ξεκίνησε ήδη το λεγόμενο Ανοιχτό (μετάφραση αγγλικού OPEN) Πανεπιστήμιο, δεκάδες Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ), (που βέβαια έχουν συναντήσει αρκετές αντιδράσεις, με αξιοθαύμαστη αυτή των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης), εκατοντάδες μεταπτυχιακά προγράμματα με ουσιαστική ημερομηνία λήξης και έρχεται ίδρυση αυτών των νέων τμημάτων με πρωτοφανή προχειρότητα, να ολοκληρώσει τη δήθεν εκσυγχρονιστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

4. Μοχλός αυτής της ουσιαστικά αποδιάρθρωσης, είναι για την κυβέρνηση η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων (υπάρχουν και άλλα εξοργιστικά που συμβαίνουν στα Πανεπιστήμια όπου λειτουργούν γραφεία μελετών, κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, μόνο και μόνο επειδή χρηματοδοτούνται και ας μην επιτελούν έργο σχετικό και αντάξιο της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης).

5. Ετσι, η βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της Ανώτατης Εκπαίδευσης λειτουργεί ασταμάτητα, ενώ η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών εξαγορασμένοι με το νόμο 2530/97 (βλέπε άρθρο στο "Ριζοσπάστη" 21/6/98) σφυρίζει αδιάφορα, μέχρι να 'ρθει η σειρά τους για περαιτέρω.

6. Τα ΜΜΕ, όπως και σε όλα τα βασικά ζητήματα της κοινωνίας μας, συνηγορούν και υποβοηθούν τις κυβερνητικές επιλογές.

7. Απομένει στο φοιτητικό κίνημα να αντισταθεί σθεναρά. Στην προοδευτική διανόηση (όση έχει απομείνει), να ενημερώσει το λαό για τις επιπτώσεις αυτής της κατεδαφιστικής λαίλαπας. Και βέβαια, στο λαϊκό κίνημα, να μην επιτρέψει την πανάρχαια και πολύχρονη συσσωρευμένη γνώση ΠΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ να γίνει όργανο για παραπέρα καταδυνάστευσή του.

8. Είναι προφανές, ότι η άρχουσα τάξη συγκυριακά έχει το πάνω χέρι αυτό τον καιρό. Ομως, οι δυνάμεις που έχει το λαϊκό κίνημα, χωρίς πολλές φορές να το αντιλαμβάνεται το ίδιο, είναι ασύλληπτες. Για τους νέους, για όλο το λαό, η προσπάθεια για απόκτηση όσο γίνεται περισσότερων γνώσεων πρέπει να γίνει κυρίαρχος στόχος. Και αυτό φοβούνται οι κρατούντες. Γιατί ξέρουν, ότι η γνώση είναι ανατρεπτική.

Γιάννης ΜΙΣΙΡΛΗΣ

Καθηγητής Πανεπιστημίου Πάτρας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ