Κυριακή 26 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Πολιτισμός είναι συμμετοχή

Συζήτηση με το δήμαρχο της πόλης Γιώργο Γιώγο

Στην Πετρούπολη οι κάτοικοι δεν κλείνονται στα σπίτια τους. Κυκλοφορούν, συμμετέχουν στα πολιτισμικά και άλλα δρώμενα της πόλης, αγωνίζονται μαζί με τη δημοτική αρχή για μια καλύτερη ζωή. Και καλύτερη ζωή χωρίς συμμετοχή και στον πολιτισμό δύσκολα νοείται.

"Ο πολιτισμός είναι μια διαρκής συμμετοχική διαδικασία, που επιτρέπει, υποβοηθά τους ανθρώπους να πάρουν μέρος σε διαδικασίες συλλογικές. Αυτόν τον πολιτισμό παλεύουμε, παράγουμε στο δήμο μας", τονίζει ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Γιώγος.

Πώς; Με τη δημιουργία πολιτιστικής υποδομής, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, τη δραστηριοποίηση μαθητών, ηλικιωμένων, όλων των κατοίκων, τη διατήρηση και ενίσχυση του θεσμού των λαϊκών απολογιστικών συνελεύσεων. Θεσμός που επιτρέπει στον δημότη να συνδιαμορφώνει την πορεία του δήμου σε καθημερινά, πολιτιστικά και κοινωνικά ζητήματα.

Πολιτισμός πάνω από όλα...

Το Πολιτιστικό Κέντρο, το Πνευματικό Κέντρο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Ωδείο, το Στέκι Νεολαίας και Ενηλίκων, ο Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος "Πετρούπολη", το Θέατρο Πέτρας, μαζί με τα αθλητικά κέντρα, τα ΚΑΠΗ και τις πολλές πλατείες της πόλης είναι η πολιτισμική υποδομή που έχει δημιουργήσει η δημοτική αρχή της Πετρούπολης.Ο δήμαρχος Γ. Γιώγος υπογραμμίζει: "Η διαδικασία δημιουργίας της πολιτισμικής υποδομής δεν ξεκίνησε τώρα. Εχει πολλά χρόνια "ζωής" και ξεκινά με την ανάληψη της δημαρχίας από τον Νίκο Παξιμαδά. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων, που είναι στην Αριστερά και το ΚΚΕ, να στηρίζουν τον πολιτισμό, να διαμορφώνουν, μέσα από αυτόν, διαδικασίες συμμετοχής των πολιτών".

Σοβαρή είναι η δουλιά που γίνεται και στα σχολεία της Πετρούπολης. Τη δουλιά αυτή - ομάδες θεάτρου, χορού, μουσικής - παρουσιάζουν κάθε χρόνο τα παιδιά στο Φεστιβάλ Παιδικής Θεατρικής Δημιουργίας, στο Θέατρο Πέτρας. "Πιστεύουμε ότι είναι πολύ χρήσιμο, οι διαδικασίες συμμετοχής να ξεκινήσουν από την παιδική ηλικία", τονίζει ο δήμαρχος Πετρούπολης. Και συνεχίζει, λέγοντας πως "υπεύθυνη" για την πολιτισμική άνθηση στα σχολεία είναι η συνεργασία του δήμου με τη σχολική κοινότητα (συλλόγους γονέων, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικούς, μαθητές).

Η πολιτιστική δραστηριότητα που παράγεται στοιχίζει στο δήμο πάνω από 1 δισ. δρχ. και επιχορηγείται από το υπουργείο Εσωτερικών με λιγότερα από 10 εκατομμύρια το χρόνο."Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει την απαγόρευση των προσλήψεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να δώσει κίνητρα για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στους δήμους και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως ισχύει και με τους ιδιώτες".

Και το περιβάλλον είναι πολιτισμός

"Μόνο μέσα σε ένα καθαρό περιβάλλον μπορεί να αναπτυχθεί ο πολιτισμός", τονίζει ο δήμαρχος Πετρούπολης. Αρκεί μια ματιά στους δρόμους, στις γειτονιές της πόλης, για να διαπιστώσει πως αυτά δεν είναι μόνο λόγια, αλλά πράξη, που μάλιστα δε στοιχίζει στους δημότες, καθώς ο δήμος, αν και από τους καθαρότερους του Λεκανοπεδίου, έχει από τα πιο χαμηλά δημοτικά τέλη καθαριότητας. Στην καθαρή εικόνα της πόλης λόγο και δράση έχουν και οι δημότες. "Τους ενημερώνουμε για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους και τους καλούμε να συμμετέχουν σε μια διαδικασία που θέλει ένα περιβάλλον καθαρό, ένα περιβάλλον πολιτισμένο και ανθρώπινο", τονίζει ο Γ. Γιώγος.

Παράλληλα, την ίδια ώρα που οι ελεύθεροι χώροι του Λεκανοπεδίου δίνονται βορά στα μεγάλα συμφέροντα, μετατρέποντας την πρωτεύουσα σε τσιμεντούπολη, ο Δήμος Πετρούπολης έχει χρησιμοποιήσει κάθε ελεύθερη επιφάνεια για χρήση πρασίνου και κοινόχρηστη δραστηριότητα. Ενα σημαντικό κομμάτι από τον προϋπολογισμό, συγκεκριμένα το 40%,δίνεται για την απόκτηση και τη δημιουργία χώρων για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των δημοτών. "Ολοι οι χώροι αποκτήθηκαν ύστερα από την πάλη της δημοτικής αρχής και του λαού της Πετρούπολης με τη διαδικασία της απευθείας αγοράς και απαλλοτρίωσης από το δήμο. Κανένας δημότης δεν επιβαρύνθηκε για την απαλλοτρίωση κοινόχρηστων χώρων", επισημαίνει ο δήμαρχος Γ. Γιώγος.

"Προσδοκούμε τη συμμετοχή του κόσμου στον πολιτισμό και τα δημοτικά δρώμενα. Θεωρούμε ότι ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να προσφέρεται σε όλους ανεξαιρέτως και ειδικά σ' αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να τον αποκτήσουν στην ελεύθερη αγορά",καταλήγει ο Γ. Γιώγος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ