Κυριακή 26 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΑΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Ερμαιο της κυβερνητικής πολιτικής και των "εμπόρων" γης

Του Δημοσθένη ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ δασάρχη Μολάων

Η επιλογή της κυβερνητικής εξουσίας να συμβάλλει και η δασοπονία στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της χώρας, όπως αυτά ορίστηκαν για τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ, είναι η αιτία της συνεχιζόμενης, με όλο και πιο έντονους ρυθμούς, καταστροφής των δασών της χώρας.

Είναι φανερό ότι η ένταση του φαινομένου έχει σχέση τόσο με την παραπέρα μείωση των δαπανών για την προστασία των δασών της χώρας, που οδήγησε και στη μεταφορά της ευθύνης της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ), όσο και με την επιδίωξη για αύξηση των κρατικών εσόδων, την προώθηση και ενίσχυση της παραπέρα εμπορευματοποίησης των δασών, με τη νομιμοποίηση των καταπατήσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας.

Η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών διαπίστωσε ότι είναι αδιανόητο, σε συνθήκες ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, να γίνονται δαπάνες για τη συντήρηση και αυτού του στοιχειώδους μηχανισμού προστασίας των δασών που τόσα χρόνια γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί και να βελτιωθεί.

Η αναίρεση, με το νόμο για τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης, της όλης υποδομής και των συνθηκών που διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για πρόσληψη και άμεση επέμβαση, δε γίνεται παρά να δημιουργεί συνθήκες για αυξημένο αριθμό πυρκαγιών και αυξημένη πιθανότητα επέκτασής τους. Αυτό είναι το ζήτημα και σε αυτό θα πρέπει υπεύθυνα να τοποθετηθούν και ανάλογα να δραστηριοποιηθούν όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την προστασία των δασών της χώρας.

Η κοινωνική ανοχή της μέχρι τώρα κυβερνητικής ανευθυνότητας έχει ενθαρρύνει τους κρατικούς υπεύθυνους και τους υποστηρικτές τους και προχωρούν σε ποιο τολμηρά μέτρα υποβάθμισης του θέματος της προστασίας, καταλυτικά για το μέλλον των δασών, προκαλώντας την κοινή λογική και την αγωνία του λαού για το φυσικό περιβάλλον.

Ενώ τα ΜΜΕ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όχι μόνο δε βοηθάνε στην αποτροπή του φαινομένου, αναδείχνοντας τα πραγματικά αίτια των πυρκαγιών, αλλά ενθαρρύνουν τον κυβερνητικό τυχοδιωκτισμό, αποφεύγοντας την προβολή της πραγματικής διάστασης της καταστροφής και των αιτιών, προβάλλοντας αποσπασματικές και ανεύθυνες τοποθετήσεις σε τεχνικά ζητήματα, χωρίς σημασία, και τεχνικές αντιθέσεις μεταξύ των υπηρεσιών. Η δημοσιογραφική αναζήτηση αρκούμενη στον ευκαιριακό εντυπωσιασμό των πρώτων ημερών υποβαθμίζει τελευταία προκλητικά την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα καταστροφή που συνεχίζεται αυτές τις μέρες στη χώρα μας. Γιατί η αποτροπή της καταστροφής των δασών δε γίνεται με την κάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών, αλλά με την ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής.

Οι αντιρρήσεις των δασικών δεν είναι υποκειμενισμοί και προϊόν συντεχνιακής αντίληψης, όπως ο υπουργός Γεωργίας προσπαθεί να εμφανίσει με επιχειρήματα ανάξια σχολιασμού.

Δε χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση και πρακτική επιβεβαίωση (που για μια ακόμα φορά η ζωή δείχνει με δραματικό, για τα δάση μας, τρόπο) για την ανάδειξη της σημασίας της οργάνωσης και του συντονισμού πρόληψης και άμεσης επέμβασης. Και δεν μπορεί να γίνεται λόγος για σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος, όταν η συζήτηση στρέφεται στο συντονισμό των δυνάμεων καταστολής, όταν οι διαστάσεις της πυρκαγιάς είναι αυτές που κανένα μέσο δεν μπορεί να επέμβει, ούτε να προβλεφτεί η εξέλιξή της. Ο συντονισμός καταστολής μπορεί να αποδώσει μόνο όταν όλα τα μέτρα διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων ο σχεδιασμός της καταστολής έχει τη δική του λογική. Είναι άμεση αντανάκλαση της αντικειμενικής πραγματικότητας των δασών της χώρας μας, που η ποικιλομορφία των φυσικών τους χαρακτηριστικών και του κοινωνικού τους ρόλου, επιβάλλει και την αντίστοιχη διαφορετικότητα στο συνολικό σχεδιασμό πρόληψης και άμεσης επέμβασης. Και αυτή η λογική που διαμορφώνεται με τη συνεχή ανάπτυξη της επιστήμης και την εφαρμογή βελτιωμένων τρόπων αντιμετώπισης των συνθηκών έναρξης και διάδοσης της πυρκαγιάς, αναιρείται με την αφαίρεση της αρμοδιότητας από τη Δασική Υπηρεσία.

Το γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΣ, για δικούς της λόγους, δέχτηκε να παίξει το παιχνίδι της κυβέρνησης και να αυτοαναγορευτεί σε αυτόκλητο σωτήρα των δασών μας, δε σημαίνει ότι αυτό έπρεπε να εμφανιστεί σαν διαμάχη μεταξύ υπηρεσιών, όπως κατά κόρον προβλήθηκε και σε μεγάλο βαθμό αποδόθηκε η αδυναμία αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Είναι αυτονόητο ότι ο ρόλος, οι αρμοδιότητες και η οργάνωση της κάθε υπηρεσίας έχουν καθοριστεί από την ίδρυσή της, ενώ η δομή και η λειτουργία τους είναι προσαρμοσμένη στην εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίο ιδρύθηκαν. Και στην προκειμένη περίπτωση για το ΠΣ πέρα από την απλή παρουσία, (σε προχωρημένα στάδια εξέλιξης της πυρκαγιάς) στο βασικό οδικό δίκτυο υπάρχει το χάος. Ετσι είναι εξ αντικειμένου και δεν υποτιμά το ΠΣ που έχει ιδρυθεί για άλλο σκοπό. Εξω από το γνωστικό του αντικείμενο κανένας δεν μπορεί να αναλαμβάνει ευθύνες. Το αντίθετο σημαίνει (το λιγότερο) ανευθυνότητα. Και δεν είναι θέμα χρόνου προετοιμασίας ή έλλειψης εμπειρίας, οι αυξημένες αδυναμίες αντιμετώπισης των πυρκαγιών, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια προετοιμασίας και απόκτησης εμπειρίας, αφού από τη φύση του το ΠΣ είναι εκτός αντικειμένου. Απεναντίας οι δυσκολίες για το ΠΣ θα αυξάνουν. Γιατί οι οποιεσδήποτε δυνατότητες επέμβασης που φάνηκαν μέχρι τώρα έγιναν κατά βάση από το προσωπικό (μόνιμο και εποχιακό) που προήλθε από τη δασική υπηρεσία που είχε εκπαιδευτεί. Εκπαίδευση που δεν μπορεί να συνεχιστεί στο ΠΣ.

Ο κυβερνητικός παραλογισμός δεν πρέπει να υιοθετηθεί και να επικρατήσει στην κοινωνία, ακόμα και αν αυτό επιβάλλει η ένταξη στην ΟΝΕ, όπως δικαιολογεί τη θέση του ο Γενικός Δ/ντης Δασών, με τις προτάσεις του για τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης. Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν μπορεί να αφήνεται στο τυχαίο και το απρόσμενο. Τα δάση της χώρας μας δεν πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους, έρμαιο της κυβερνητικής αναλγησίας και της βουλιμίας των εμπόρων γης. Το δράμα των δασών μας που συνεχίζεται με ολέθρια αποτελέσματα για το περιβάλλον της χώρας (σε πολλά σημεία της χώρας οι πυρκαγιές εμφανίζονται πιο συχνά και συνεχίζουν ανενόχλητες την πορεία τους για πολλές μέρες με απρόβλεπτες εξελίξεις) και ο τελικός απολογισμός, που προβλέπεται οδυνηρός και χωρίς προηγούμενο, θα πρέπει να σπάσουν το κέλυφος της αδιαφορίας και να κινητοποιηθούν κοινωνικές δυνάμεις για την εξάλειψη της αιτίας που προκαλεί το φαινόμενο, για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν κρύβονται πίσω από τις ευχαριστίες στους πυροσβέστες (2017-08-17 00:00:00.0)
Προεκλογικές τακτικές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (2003-08-17 00:00:00.0)
Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης (2000-08-27 00:00:00.0)
Απέτυχε το σύστημα δασοπυρόσβεσης (1998-12-05 00:00:00.0)
Δεν πάει άλλο... (1998-07-24 00:00:00.0)
Δεν ήταν χτύπημα της μοίρας αυτή η τραγωδία (1998-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ