Κυριακή 26 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Τραγικός ο απολογισμός

Ακόμη περισσότερο τραγικός ο απολογισμός των πυρκαγιών της βδομάδας που πέρασε. Δε χάθηκαν μόνον κι άλλες περιουσίες μιας ζωής. Δεν καταστράφηκαν μόνον κι άλλοι, αναντικατάστατοι και ανυπολόγιστης αξίας, πνεύμονες πρασίνου. Τούτη τη φορά, χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές. Τρεις πυροσβέστες κάηκαν ζωντανοί, δίνοντας τη μάχη με την πύρινη λαίλαπα. Τρεις νέοι άνθρωποι έπεσαν στη μάχη του καθήκοντος. Ενας ακόμη πολίτης - αγνώστων στοιχείων, μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές - βρέθηκε νεκρός μέσα στα αποκαϊδια του λεηλατημένου Υμηττού.

Κι ενώ βρισκόμαστε ακόμη στη μέση του καλοκαιριού και μπροστά μας βρίσκεται ο πάντα "επικίνδυνος" Αύγουστος, η κυβέρνηση συνεχίζει να βαδίζει στην προδιαγεγραμμένη πορεία της και επιχειρεί, είτε να καθησυχάσει τη δικαιολογημένη ανησυχία των εργαζομένων και του λαού, είτε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να κρύψει τις πραγματικές αιτίες του φαινομένου των πυρκαγιών και τις βαρύτατες ευθύνες της.

Η λαίλαπα των πυρκαγιών, που βασανίζει χρόνια τώρα τη χώρα, δεν οφείλεται μόνον ή κύρια στις κλιματολογικές συνθήκες και τους δυνατούς αέρηδες, ούτε μόνο στους εμπρηστές και στους κάθε λογής κερδοσκόπους της γης. Ο πρώτος και μεγάλος υπεύθυνος βρίσκεται στις πολιτικές, που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Οι πολιτικές αυτές αποτέλεσαν και αποτελούν το θερμοκήπιο, για την καταστροφική λειτουργία και δράση, είτε των καιρικών φαινομένων είτε των εμπρηστών και των οικοπεδοφάγων.

Πάμπολλες οι αποδείξεις γι' αυτό. Οι ολοκληρωμένες προτάσεις φορέων και ειδικών, για την προστασία των δασών και του φυσικού πλούτου της χώρας, ακόμη και τα ομόφωνα πορίσματα της Βουλής, αγνοούνται ή περιφρονούνται. Οι ανάλογες προειδοποιήσεις και εκκλήσεις αντιμετωπίζονται συνήθως μ' ένα ειρωνικό χαμόγελο. Ακόμη και η πρόσφατη, ολοφάνερα εύλογη, πρόταση του ΚΚΕ, για την έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής και συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ώστε να εξευρεθούν και αποφασιστούν τα αναγκαία μέτρα, αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ