Κυριακή 26 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Θέλουμε δουλιά κι όχι μοιρασιά"

Παρεμβάσεις από τη συζήτηση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" για τα ΤΣΑ

Μια πρώτη απάντηση στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ), έδωσαν, πριν τρεις περίπου μήνες, σε σχετική δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ), εργαζόμενοι και δημότες δήμων της Δυτικής Αθήνας. Αυτό που αναδείχτηκε είναι η εναντίωση στην εφαρμογή τους και την πολιτική που τα προωθεί. Η πάλη για να μην περάσει η εμπορευματοποίηση της κοινωνικής πρόνοιας, των ελεύθερων χώρων. Η συσπείρωση των εργαζομένων για τη δημιουργία νέων θέσεων ανεργίας και ενάντια στο μοίρασμά της.

Από τη σημαντική αυτή συζήτηση, καταγράφουμε μερικές από τις παρεμβάσεις που έγιναν και θίγουν τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει η εφαρμογή των ΤΣΑ στους ελεύθερους χώρους, στους ανέργους, στην εκπαίδευση, στα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ).

Βορά στους ιδιώτες οι ελεύθεροι χώροι

Στους στόχους που εξυπηρετεί η προώθηση κι εφαρμογή των ΤΣΑ εντάσσεται και η "αξιοποίηση" των δασικών εκτάσεων και ελεύθερων χώρων, που διαθέτουν οι δήμοι, από ιδιώτες. Η παράδοσή τους, δηλαδή, στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με στόχο την απόδοση κέρδους από τη χρήση τους. Πώς συμβαίνει αυτό; Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε ο Ν. Τριανταφύλλου,δημοτικός σύμβουλος Ιλίου.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου, στα πλαίσια του ΤΣΑ, προτείνει τη δημιουργία "Αστικών Πάρκων με Προστιθέμενη αξία" και υποδεικνύει ως τέτοιο χώρο έκταση 50 στρεμμάτων από τα στρατόπεδα του ΚΕΒΟΠ, που του έχουν παραχωρηθεί. Η πρόταση αυτή προβλέπει τη δημιουργία "Περιβαλλοντικού Πάρκου με διάφορες χρήσεις", με πιθανούς εταίρους του προγράμματος που θα υλοποιήσει το έργο, τις εταιρίες ΔΗΩ, ΑΚΤΟ, ΑΣΠΑ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η επίσκεψη στο χώρο αυτό θα γίνεται με εισιτήριο.

"Χαρακτηριστικό αυτής και άλλων προτάσεων άλλων Δήμων, που περιλαμβάνονται στα ΤΣΑ, είναι η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση χώρων και δραστηριοτήτων", τόνισε ο Ν. Τριανταφύλλου. Οι Δήμοι - συνέχισε - χρησιμοποιούνται ως μέσο για την υλοποίηση των βλέψεων των ιδιωτών, παραδίδοντας βορά στις ορέξεις τους, ελεύθερους χώρους, έναντι "πινακίου φακής".

"Μας εμπαίζουν..."

"Να σταματήσει ο εμπαιγμός και η απάτη σε βάρος των ανέργων, των εργαζομένων" ήταν το μήνυμα που έστειλε το μέλος της Προσωρινής Επιτροπής Ανέργων, Ερρίκα Βάτση.Εμπαιγμός, γιατί "εκμεταλλεύονται την απόγνωση των εργαζομένων, που δεν ξέρουν αν αύριο θα έχουν δουλιά και των ανέργων που ζουν με την ελπίδα να βρουν", ώστε να περάσουν τα μέτρα τους. Απάτη, γιατί "η μεγάλη μάζα που θα προσληφθεί στα ΤΣΑ είναι 500 άτομα σε σύνολο 30.000 τουλάχιστον ανέργων στη Δυτική Αθήνα".

Στο όνομα της ανεργίας - συνέχισε η Ερρίκα Βάτση - οι εκάστοτε κυβερνήσεις επιδοτούν τους βιομηχάνους και τους αεριτζήδες με δισεκατομμύρια, δίνοντάς τους ταυτόχρονα την άδεια να απολύουν τους μόνιμα απασχολούμενους και να προσλαμβάνουν άλλους εργαζομένους με μερική απασχόληση". Η ίδια αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Δεδέογλου, από την Κομοτηνή, ο οποίος ενώ επιδοτήθηκε από τον ΟΑΕΔ, απόλυσε τους 160 μόνιμα απασχολούμενους και προσέλαβε στη θέση τους άλλους 160 εργαζόμενους για να τους εκπαιδεύσει!

Πληρώστε για να... φυλαχτείτε

"Πληρώστε για σεκιουριτάδες στα σχολεία", καλούν τους γονείς και τους συλλόγους τους οι εμπνευστές των ΤΣΑ. Πρότασή τους η σύσταση κοινωνικής εταιρίας που θα αναλάβει τη φύλαξη πολλών σχολείων μαζί, το κόστος λειτουργίας της οποίας θα πληρώσουν εν μέρει ο ΟΑΕΔ - επιδοτώντας τους μισθούς του προσωπικού, για τα δύο πρώτα χρόνια - οι σύλλογοι των Γονέων και Κηδεμόνων και οι δήμοι - επιβάλλοντας ανταποδοτικά τέλη.

Πρόταση, που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γ. Ποντικάκης,μέλος του Διοικητικού Συλλόγου της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, "επιχειρεί να θεσμοθετήσει τη σημερινή κατάσταση, στην οποία έχει υποχρεώσει η κυβέρνηση τους γονείς και τους συλλόγους τους. Να βάζουν, δηλαδή, το χέρι στην τσέπη για να καλύπτουν τα κενά που δημιουργεί η κρατική υποχρηματοδότηση της παιδείας".

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις από την εφαρμογή των ΤΣΑ στους εργαζόμενους στο χώρο εκπαίδευσης, τόνισε πως καταργούνται οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα όποια εργασιακά δικαιώματα κατακτήθηκαν, δημιουργώντας, έτσι εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων και δικαιωμάτων.

Αντικείμενο εκμετάλλευσης και τα ΑμΕΑ

"Είναι καθαρό ότι τα ΑμΕΑ δεν μπορούν να ευημερούν όταν η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ζει στην ανασφάλεια, την ανέχεια, τη φτώχεια, την ανεργία". Με αυτά τα λόγια ο Μάριος Καμακάρης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών έκλεισε την παρέμβασή του στη συζήτηση της ΝΑΣ, εξηγώντας πως η πηγή του κακού για την εξαθλίωση στην οποία οδηγούνται τα ΑμΕΑ, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, είναι η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. "Μια πολιτική ενταγμένη στο στρατηγικό στόχο που λέγεται Μάαστριχτ. Που περικόπτει συνεχώς τις δαπάνες για κοινωνικούς τομείς, που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις, που καταστρατηγεί εργασιακά κεκτημένα", τόνισε ο Μ. Καμακάρης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης των ΑμΕΑ, ο Μ. Καμακάρης σημείωσε πως ένα ελάχιστο ποσοστό καταφέρνουν να εργαστούν. "Αυτό η κυβέρνηση το "αντιμετωπίζει" δίνοντας παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο μέχρι και χρηματική επιδότηση στους εργοδότες που θα απασχολήσουν ΑμΕΑ. Τα προβλήματα τους, όμως, αντιμετωπίζονται μόνο με ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και όχι με ΤΣΑ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ