Κυριακή 2 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πουκάμισα αδειανά...

Ο "ΛΕΩΝ". - Η Αν Τόμπσον, του "Ασοσιέιτεντ Πρες", περιγράφει "ένα μεσημέρι" στο δρόμο για το Πρίζρεν. Αφόρητη ζέστη, σκονισμένος δρόμος. Εξαφνα, μια μαύρη Μερτσέντες εφορμά και μπλοκάρει ένα τζιπ με Δυτικούς δημοσιογράφους. Ανδρες με πράσινους μπερέδες, στολές καμουφλάζ και Καλάσνικοφ ακινητοποιούν τους επιβάτες. Ο επικεφαλής τους, με το διακριτικό του UCK στο αριστερό μανίκι, πλησιάζει.

Ο "Λέων" βγήκε για κυνήγι.

Μετά τις συστάσεις και τα τσιγάρα της ειρήνης, ο "Λέων" θα μιλήσει. Οχι για τον εαυτό του: το "nom du guerre" του και το ότι ήρθε από τη Γερμανία - όπου εργαζόταν μόνιμα - είναι ό,τι θα μάθουν οι δημοσιογράφοι. Μιλά για το"σκοπό": τη "Μεγάλη Αλβανία". Την πρόσκτηση του Κοσσυφοπεδίου, μέρους της ΠΓΔΜ, τμήματος του Μαυροβουνίου και της Κεντρικής Σερβίας σ' αυτήν. Ο "μετριοπαθής" Ρουγκόβα; "Δεν ξέρω αν είναι καν Αλβανός", λέει. "Θα τον σκότωνα πρώτο, πριν τον Μιλόσεβιτς"...

Πώς απέκτησε το παρατσούκλι του; "Οχι για την εμφάνισή μου. Οταν κυνηγάω Σέρβους, το κάνω όπως ένα λιοντάρι".

Ο "Λέων" ανήκει στην "ακραιφνή τάση" του Απελευθερωτικού Στρατού. Που, ως αυτή την εβδομάδα, είχε τον πρώτο λόγο. Ομως οι προελάσεις των Σέρβων της χάλασαν το... ίματζ. Κι ανέκυψαν άλλες δύο "τάσεις". Η μία θέλει "συνεταιρισμό" με τον Ρουγκόβα (κι ο Ρουγκόβα μ' αυτήν). Η άλλη, να ηγηθεί ενός "ανεξάρτητου" Κοσσόβου - υποσκελίζοντας τον Ρουγκόβα, αγνοώντας τη "διστακτική" κυβέρνηση στα Τίρανα και την... προσκολλημένη στην αρχή του "απαραβίαστου των συνόρων" διεθνή κοινότητα.

ΟΙ "ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΙ". - Ο Μάρκους Τάνερ της "Ιντιπέντεντ" γράφει για τις "απεγνωσμένες" προσπάθειες των διπλωματών της ευρωπαϊκής τρόικας για διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας και εκεχειρία. "Απεγνωσμένες", διότι "Ομάδα Επαφής" και ΗΠΑ "υπαναχωρούν" από τις απειλές επέμβασης του ΝΑΤΟ (στέλεχος του Πενταγώνου είπε στον "Εκόνομιστ" πως "το Ιππικό δε θα έρθει"). Και ότι προβλέπεται νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη.

Ο Αυστριακός Αλμπερτ Ρόχαν κι οι συνάδελφοί του πέτυχαν "πρόοδο". "Επεισαν" τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να παύσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Προχώρησαν την προσπάθεια "ενιαίας εκπροσώπησης" των Κοσσοβάρων Αλβανών. Ο Βρετανός της τρόικας, Εμιρ Τζέιμς Πέρι, μίλησε για διαπραγματεύσεις - "αν είμαστε τυχεροί" - την επόμενη εβδομάδα.

Οι εκτιμήσεις τους ωστόσο δε μοιάζουν τόσο στέρεες. Ο Μιλόσεβιτς συνόδευσε τη διαταγή παύσης της σερβικής προέλασης με την επαναφορά του αιτήματος άρσης των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας - που μοιάζει αδύνατη, όσο η Ουάσινγκτον θέτει βέτο. Σέρβοι κυβερνητικοί αποκλείουν πάντοτε διαπραγμάτευση με "τρομοκράτες". Οσο για την "παν-κομματική" εκπροσώπηση των Αλβανών του Κοσσόβου, μοιάζει δύσκολη, όσο ο ίδιος ο UCK δεν έχει ενιαία φωνή - κατά την "Κόχα Ντιτόρε" μέρος του, υποστηριζόμενο από τον Μπουγιάρ Μπουκόσι, που ζει στο εξωτερικό, συγκρότησε δική του "κυβέρνηση", εμφανώς "αντίρροπη" προς τον Ρουγκόβα...

ΟΙ "ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ". - Η κυβέρνηση του Φάτος Νάνο στα Τίρανα εξακολουθεί να μιλά περί "πολιτικής λύσης". Ωστόσο, ενισχύει με στρατεύματα τα σύνορα της Αλβανίας. Επιδίδει νότες διαμαρτυρίας για "σερβικά πυρά στο έδαφός της". Η κρατική της τηλεόραση μεταδίδει καθημερινά ρεπορτάζ για τους "ήρωες" μαχητές του UCK και τους "εχθρούς" Σέρβους. Η μισαλλοδοξία έφθασε σε τέτοιο σημείο, που κατά το Αλβανικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο ο Πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι "αναγκάστηκε" να καλέσει τα μέσα ενημέρωσης να "μετριάσουν" τους τόνους τους.

Είναι "διπρόσωπος" ο Νάνο; Είναι σαφές ότι ελάχιστα ελέγχει τις εξελίξεις, που τον "προλαβαίνουν". Τα στρατόπεδα εκπαίδευσης του UCK σε αλβανικό έδαφος, η μαζική διακίνηση όπλων, η αδυναμία του να φέρει τον Σαλί Μπερίσα πίσω στη Βουλή για τη χάραξη "εθνικής στρατηγικής" αποτελούν σημεία της αδυναμίας του.

Ο Μπερίσα, βασικό πολιτικό "προσόν" του οποίου παραμένει το να βάζει άλλους να λένε ή να κάνουν πράγματα που ο ίδιος δεν τολμά, έχει "επιρροές" στον UCK - το βεβαιώνουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι. Αλλά δεν είναι ο μόνος. Πιο σημαντική είναι η επιρροή των απόδημων Αλβανών (που στήριξαν και τον ίδιο από το 1992 και εδώ). Οι τελευταίοι προσβλέπουν στην "αποκατάσταση της ιστορικής αδικίας" σε βάρος της χώρας τους...

ΤΟ "ΝΤΟΜΙΝΟ". - Βασικές "επιδιώξεις" της Διεθνούς Κοινότητας στα λόγια παραμένουν: α) αποφυγή Βαλκανικού "ντόμινο" εμπλοκής χωρών της περιοχής σε πόλεμο, β) να διατηρηθεί το περιφερειακό σύστημα ασφαλείας, κι οι απορρέουσες εξ αυτού "ισορροπίες", σώο. Πιθανό σενάριο, άρα: συνέχιση των διπλωματικών πρωτοβουλιών για την παροχή "ευρείας αυτονομίας" στο Κόσσοβο. Προς το παρόν...

Μπ. Γ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρηκτική ηρεμία (1999-07-01 00:00:00.0)
Η Ολμπράιτ υπέρ "ευρείας αυτονομίας" στους Αλβανούς (1998-12-09 00:00:00.0)
Επικίνδυνες προθέσεις (1998-11-07 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ: "Ο χρόνος τελειώνει" (1998-10-24 00:00:00.0)
"Τερματισμός συγκρούσεων", ογκούμενες πιέσεις (1998-09-29 00:00:00.0)
Νέες συγκρούσεις κι εκκλήσεις Τιράνων για επέμβαση (1998-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ