Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Θεωνά, για τις επιπτώσεις της ΟΝΕ στον τραπεζικό τομέα

Τις καταλυτικές συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους στις τράπεζες η ΟΝΕ και ειδικότερα η εισαγωγή του "Εύρω", υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς,με Ερώτηση που κατέθεσε στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τονίζει στην Ερώτησή του ότι "δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της απασχόλησης στον τραπεζικό τομέα, με βάση τις εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων παραγόντων, δεδομένου ότι θα είναι ο χώρος στον οποίο οι επιπτώσεις της ΟΝΕ θα είναι οι πιο εμφανείς. Υπολογίζεται ότι θα χαθούν μέχρι 500.000 θέσεις εργασίας, απώλειες που θα προέλθουν αφ' ενός από την κατάργηση θέσεων εργασίας λόγω του "Εύρω" στις εμπορικές και τις κεντρικές τράπεζες, και αφ' ετέρου από τις αναδιαρθρώσεις λόγω του εντονότατου ανταγωνισμού και τις ευρύτατες συγχωνεύσεις".

Τα φαινόμενα αυτά ήδη έχουν αρχίσει να γενικεύονται με μέτρα όπως η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου, η πρόωρη συνταξιοδότηση, η εθελουσία έξοδος, η μετατροπή θέσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής, η μείωση των ωρών εργασίας συνοδευόμενη από μείωση των αποδοχών ή με την εκχώρηση υπό μορφή υπεργολαβίας διάφορων παρατραπεζικών εργασιών (εργασίες συντήρησης, καθαριότητας, διακίνησης τίτλων), στα πλαίσια της γενικότερης διαδικασίας αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης, χωρίς φυσικά καμία εξασφάλιση για τους εργαζόμενους, ούτε ως προς τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας ούτε ως προς τους άλλους εργασιακούς όρους.

Ο Γ. Θεωνάς καλεί την επιτροπή να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και την αντιμετώπιση των σοβαρότατων κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που θα υπάρξουν από μια τέτοια εξέλιξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (1999-03-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-11-05 00:00:00.0)
Εγκληματική η λειτουργία της ΕΛΒΙΕΞ (1998-03-07 00:00:00.0)
Για την ανάπτυξη του κλάδου μετάλλου (1996-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ