Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τραγικά λάθη και αναπάντητα ερωτήματα

Ενώ παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα ακόμη, για το πώς έγιναν τα τραγικά γεγονότα στην οδό Αχαρνών, είναι ολοφάνερο πως διαπράχθηκαν τραγικά λάθη, κατά τη διάρκεια των δυο επιχειρήσεων της Αστυνομίας. Τα λάθη αυτά αναγνωρίστηκαν και από τον ίδιο τον πρώην αρχηγό της Αστυνομίας Αθανάσιο Βασιλόπουλο, ο οποίος με δηλώσεις του έκανε γνωστό ότι παραιτήθηκε διότι έκανε λάθος εισηγήσεις προς την πολιτική ηγεσία, βασισμένος σε λάθος εκτιμήσεις και πληροφορίες των υφισταμένων του. Με άλλη δήλωσή του είπε επίσης ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ήταν εκείνος που τον έστειλε στον τόπο του συμβάντος για να χειριστεί προσωπικά την υπόθεση.

Οπως μας είπαν αξιωματικοί που παρακολούθησαν την εξέλιξη των επιχειρήσεων, η σύλληψη του Σορίν έπρεπε να ανατεθεί αποκλειστικά στα ΕΚΑΜ, χωρίς την εμπλοκή του Τμήματος της Ασφάλειας, που ασχολείται με την εξιχνίαση των ανθρωποκτονιών. Ο ρόλος του εισαγγελέα, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν ήταν θετικός, αφού παρότρυνε τις δυνάμεις να μην κάνουν επιθετικές κινήσεις. Γεγονός, όμως, που διαψεύδεται από την έκθεση του εισαγγελέα. Ακόμα και όταν υπήρχε κίνδυνος να διαφύγει από το φωταγωγό δε δόθηκε εντολή για την εξουδετέρωσή του με χημικά ή άλλα μέσα. Σοβαρή παράλειψη, όπως υποστηρίζουν, ήταν επίσης και η μη πρόβλεψη της διαφυγής του δραπέτη από το φωταγωγό. Οταν στη συνέχεια έπιασε τους ομήρους και άρχισε να επικοινωνεί με το "Σκάι" η Αστυνομία, λένε, έπρεπε να παρέμβει με τέτοιο τρόπο, ώστε να του στερηθεί η δυνατότητα της ηρωοποίησής του, μια διαδικασία που τον ενθάρρυνε και τον αναζωογονούσε ότι θα πετύχει και πάλι το στόχο του. Επισημαίνεται ότι η ηγεσία της Αστυνομίας ενήργησε βεβιασμένα, ενώ θα 'πρεπε να καθυστερήσει την επέμβαση, έχοντας συμβουλευτεί ειδικούς επιστήμονες, τους οποίους φυσικά διαθέτουν άλλες Αστυνομίες για τέτοιες καταστάσεις. Το γεγονός ότι η ηγεσία της Αστυνομίας, ο Αττικάρχης, ο διοικητής της Ασφάλειας και άλλοι αξιωματικοί βρέθηκαν ανυπεράσπιστοι στη ζώνη πυρός, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, συγκέντρωσε και θετικά και αρνητικά σχόλια, ενώ ταυτόχρονα βάζει σε αμφιβολία το χαρακτήρα και το στόχο της επέμβασης. Εάν, δηλαδή, αποσκοπούσε στην εξουδετέρωση του Ελληνορουμάνου ή στη διαπραγμάτευση μαζί του. Τέλος, κακή εντύπωση προκάλεσε το πλήθος των περίεργων και η αδυναμία της Αστυνομίας να "καθαρίσει" το χώρο για να έχει τουλάχιστον άνεση κινήσεων σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ίδια τα αυτοκίνητα της Αστυνομίας εμπόδιζαν την κίνηση των ασθενοφόρων, μόλις χρειάστηκε να παραλάβουν τους τραυματίες.

Κι ενώ, η φίλη του Σορίν δήλωνε χτες, ότι ποτέ δε βεβαίωσε τους αστυνομικούς ότι η χειροβομβίδα ήταν ψεύτικη - πράγμα που ισχυρίζεται η Αστυνομία - η όλη υπόθεση έφερε δραματικά στο προσκήνιο τα σοβαρά προβλήματα προσανατολισμού, εκπαίδευσης, οργάνωσης και εκσυγχρονισμού των δυνάμεων Τάξης, για τα οποία η πρώτη ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ