Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ "Ρ"
Κριτική με ... όρια θέλει η κυβέρνηση!

Κατά την εκδίκαση της αγωγής Πάγκαλου εναντίον του "Ρ", αποκαλύφθηκε ότι εκείνο που ενοχλεί την κυβέρνηση είναι η κριτική στην αντιλαϊκή πολιτική και τις επιλογές της

Η δίωξη του "Ρ" δεν αφορά παρά την πολιτική κριτική και την αποκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής και της πολιτικής της υποτέλειας απέναντι στους Αμερικάνους και τους προστατευομένους τους Τούρκους, στις Βρυξέλλες και τα άλλα ξένα κέντρα (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κλπ.), αποκαλύφθηκε, προχτές το βράδυ, στη διαδικασία της εκδίκασης της αγωγής του Θ. Πάγκαλου κατά του "Ρ", με αφορμή σχετικό σατιρικό δημοσίευμα της εφημερίδας, τόσο από την κατάθεση του μάρτυρα της κυβέρνησης, του γγ του ΥΠΕΞ Κ. Ζώρα, όσο και από την όλη ακροαματική διαδικασία στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι το δημοσίευμα του "Ρ" και οι σχετικοί πολιτικοί χαρακτηρισμοί που περιλαμβάνονται και παρουσιάζει σαν συκοφαντικά και υβριστικά ο Θ. Πάγκαλος στην αγωγή του, για να ζητήσει να επιβληθεί η εξοντωτική ποινή των 100 εκατομμυρίων στην εφημερίδα, δεν είναι παρά κοινότοποι χαρακτηρισμοί για τη λογιστική διαχειριστική λογική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην πολιτική της, τόσο στα θέματα της εσωτερικής κατάστασης, όσο και στην εξωτερική πολιτική της υποτέλειας. Χαρακτηριστικό για τη σκοπιμότητα της επιλεκτικής δίωξης κατά του "Ρ" είναι το γεγονός που αποκαλύφθηκε ότι, ενώ οι ίδιοι, ανάλογοι ή "σκληρότεροι" χαρακτηρισμοί γίνονται στη Βουλή, αλλά και από τον υπόλοιπο Τύπο, η κυβέρνηση διώκει το "Ριζοσπάστη".

Είναι ακόμα πιο χαρακτηριστικό ότι ο μάρτυρας της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών, ο υφιστάμενός του γγ του ΥΠΕΞ Κ. Ζώρας, μπροστά στην αποκάλυψη αυτής της πραγματικότητας, αλλά και στην αδυναμία του να στοιχειοθετήσει τις σχετικές κατηγορίες, που προβάλλονται στην αγωγή Πάγκαλου κατά του "Ρ", υποστήριξε απλώς ότι ο "Ρ" ξεπέρασε τα όρια της κριτικής στην κυβερνητική πολιτική, ενώ αρνήθηκε και το δικαίωμα του Τύπου να σχολιάζει σατιρικά την κυβερνητική πολιτική! Ηταν τόσο εριστικός ο Κ. Ζώρας και έχασε την ψυχραιμία του, που, όχι μόνον απαντούσε "άλλα αντ' άλλων" στις συγκεκριμένες ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης, αλλά και παρεμπόδιζε, ουσιαστικά, την ομαλή διεξαγωγή της ακροαματικής διαδικασίας. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς του, ήταν το δικαστήριο να υποχρεωθεί να τον "εγκαλέσει", σημειώνοντας πως "ξεπεράσατε τα όρια, δεν είναι στάση αυτή"!

Σε μια προσπάθεια να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας, αύριο, στον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη", θα παρουσιάσουμε σχετικό ρεπορτάζ με εκτενή αποσπάσματα από την ακροαματική διαδικασία κατά την εκδίκαση της αγωγής.

Δηλώσεις συμπαράστασης

Για την πολιτική δίωξη του "Ρ" και την προσπάθεια φίμωσής του από την κυβέρνηση και με αφορμή τη δίκη που πραγματοποιήθηκε χτες, συνεχίζουν να καταφθάνουν στην εφημερίδα μας επιστολές και δηλώσεις συμπαράστασης από μαζικούς φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Προσωπικού ΟΤΑ Λάρισας σημειώνει:

"Διαβάσαμε στον Τύπο ότι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Πάγκαλος έκανε μήνυση και δικάζεται στις 24/9/98 (χτες) η εφημερίδα "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ".

Οσο θα εφαρμόζεται η πολιτική λιτότητας και η αφαίρεση δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόσο θα εντείνεται η επίθεση στην όποια φωνή αντίστασης, στην όποια κινητοποίηση είτε από αγρότες, είτε από εργάτες. Ο "Ρ" είναι η εφημερίδα, που όλα τα χρόνια είναι μπροστά και δίπλα στα προβλήματα των εργαζομένων της χώρας μας. Οι κυβερνώντες αυτής της χώρας βρήκαν τρόπο να φιμώσουν το "Ρ".

Θέλουμε να πούμε στην κυβέρνηση του κ. Σημίτη ότι ο "Ρ" είναι δεμένος με τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους. Αυτή η ενέργεια θα τους γίνει μπούμερανγκ. Καλούμε τους εργαζόμενους, με την ευκαιρία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, να μαυρίσουν τους συνδυασμούς που στηρίζουν και να δώσουν την κατάλληλη απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ".

Τα βάθρα του "Ρ" είναι πολύ γερά

Το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ, με ψήφισμά του, καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει το "Ρ" και υπογραμμίζει: "Με οργή και αγανάκτηση καταδικάζουμε την προσπάθεια φίμωσης της φωνής της αλήθειας, τη φωνή της αντίστασης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, της "εκσυγχρονιστικής" πολιτικής του "Νέου ΠΑΣΟΚ" και, μάλιστα, παραμονές εκλογών ΤΑ.

Εκφράζουμε ακόμα τη συμπαράστασή μας και είμαστε στο πλευρό του "Ρ" για κάθε αγώνα, που θα χρειαστεί, για να μην περάσει αυτή και κάθε ομοίου τύπου, αντιδημοκρατική ενέργεια.

Παράλληλα, όμως, μια και είμαστε παλαίμαχοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και έχουμε δει πολλές φορές αυτού του είδους και χειρότερες διώξεις αυτής της εφημερίδας στο παρελθόν, θα θέλαμε να συστήσουμε στον υπουργό ότι: Του διαφεύγει πως η εφημερίδα αυτή δεν είναι μια ειδησεογραφική εφημερίδα, αλλά είναι το ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ και σαν τέτοιο γιόρτασε μαζί με το Κόμμα τα ηρωικά 80χρονά του; Σ όλα αυτά τα χρόνια, ο "Ρ" στάθηκε μπροστάρης και υπερασπίστηκε με συνέπεια τα συμφέροντα της Εργατικής Τάξης. Μπήκε μπροστά στους αγώνες της και τους υπερασπίστηκε, αψηφώντας διώξεις, κατασχέσεις, κατατρεγμούς. Αντεξε μπροστά στη βία, στο φασισμό (ελληνικό, ιταλικό, γερμανικό) και ήταν ο καθοδηγητής και εμψυχωτής του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης.

Αντεξε, λοιπόν, και δε λύγισε σε πολύ σκληρότερες και απάνθρωπες συνθήκες. Μην προσπαθείτε, επομένως, να το φιμώσετε. Δε θα το πετύχετε, τα βάθρα του είναι πολύ γερά. Είναι η Εργατική Τάξη και ο "Ρ" ξεπήδησε μέσ' από τους αγώνες αυτής της Τάξης - της εργατιάς, του λαού".

Και η ανακοίνωση του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ καταλήγει: "Δε νομίζουμε πως σας διαφεύγουν όλα αυτά. Αλλά, άλλοι είναι οι λόγοι, που σας αναγκάζουν να χρησιμοποιήσετε τέτοιου είδους προσχήματα και αντιδημοκρατικές ενέργειες. Είναι το ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ,που μέρα μα τη μέρα ορθώνεται μπροστά σας. Μπροστά στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής σας.Είναι η προσπάθειά σας να εκφοβίσετε, για να ανακόψετε το φούντωμα αυτού του λαϊκού κινήματος, που γιγαντώνεται και σας κάνει να χάνετε την ψυχραιμία σας. Θέλετε να φοβίσετε τους αγρότες, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους γονείς, ακόμα και τον Τύπο και όλους όσοι αντιστέκονται στον κατήφορο και την κατρακύλα που οδηγείτε τον ελληνικό λαό.

Ομως, δε θα το πετύχετε, όπως δεν πετύχατε να κάμψετε το αγωνιστικό φρόνιμα των αγροτών, παρά τις προσπάθειές σας με τα ΜΑΤ, με διώξεις και με το στήσιμο των "αγροτοδικείων" σ' όλη τη χώρα.

Αλλάξτε τακτική. Ακούστε τη φωνή του λαού και όχι τη φωνή της ΕΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ