Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρνείται κάθε ευθύνη ο εισαγγελέας

Ελεύθερη αφέθηκε η φίλη του Μ. Σορίν, ενώ πληθαίνουν τα ερωτηματικά, σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα, που οδήγησαν στο μακελειό της Αχαρνών

Απολογήθηκε χτες στην 29η τακτική ανακρίτρια Αθηνών η Πηνελόπη Αθανασοπούλου, ένοικος του διαμερίσματος της πολυκατοικίας της οδού Νιόβης, στο οποίο βρισκόταν αρχικά ο Ελληνορουμάνος κακοποιός Ματέι Σορίν, πριν πιάσει τους τέσσερις ομήρους και πριν η Αστυνομία επέμβει με το γνωστό τραγικό αποτέλεσμα. Η Αθανασοπούλου κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, διάθεση χώρου για χρήση ναρκωτικών και υπόθαλψη εγκληματία. Μετά την απολογία της, αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Αποχωρώντας από το ανακριτικό γραφείο, είπε στους δημοσιογράφους: "Ο κ. Παπαδογιαννάκης (γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης) να πάει να πετάξει αλλού το μπαλάκι. Εγώ δε μίλησα καθόλου για χειροβομβίδα. Δεν είδα χειροβομβίδα".

Οι δημοσιογράφοι την ακολούθησαν έξω από τα κτίρια των δικαστηρίων, ζητώντας να τους πει τη δική της εκδοχή για την υπόθεση που συγκλόνισε με τον πιο οδυνηρό τρόπο την ελληνική κοινή γνώμη τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Απάντησε χαμηλόφωνα σε όλες τις ερωτήσεις, φαινόταν άτομο εξαρτημένο από ναρκωτικές ουσίες. Είπε ότι πέρασε όλο το προηγούμενο βράδυ με τον Σορίν στο σπίτι της, συζητώντας, χωρίς να δει καμιά χειροβομβίδα. Αργότερα, στις 2 το πρωί της Πέμπτης, όταν όλα είχαν τελειώσει, κατέθεσε στο αστυνομικό τμήμα που τη μετέφεραν ότι "είχε ακούσει για μια χειροβομβίδα, την είχε πετάξει ο Σορίν, αλλά δεν είχε σκάσει", στην οδό Φυλής, κατά τη διάρκεια της καταδίωξής του πριν από τρεις βδομάδες, όταν είχε πιάσει όμηρο τον αστυνομικό Κρυσταλλογιάννη...

Στο μεταξύ, η κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, που διενεργούσε για την υπόθεση ο εισαγγελέας Εφετών Αθ. Κονταξής, ολοκληρώθηκε και η δικογραφία διαβιβάστηκε στην 7η τακτική ανακρίτρια Αθηνών κ. Βασιλομανωλάκη για να συνενωθεί με ανάλογη δικογραφία, την οποία σχημάτισε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλ. Κολιούσης. Ηδη, από τη Δευτέρα θα κληθούν να καταθέσουν οι παρόντες στην αιματηρή επιχείρηση ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αρκετοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν την κατηγορία των σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Ο εισαγγελέας

Σχετικά με τον εισαγγελέα Ι. Σακκά, που ήταν παρών στο μακελειό, υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες, που προέρχονται από την έγγραφη αναφορά του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Κολιοκώστα. Στην αναφορά του, ο εισαγγελέας υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. τον ενημέρωσαν πως ο Σορίν είναι μέσα στο διαμέρισμα με τη φίλη του και ότι θα μπουν να τον πιάσουν, του συνέστησαν δε να βρίσκεται σε απόσταση 30 - 40 μέτρων για λόγους ασφαλείας. Αυτή η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε και οι αστυνομικοί μπήκαν στο υπόγειο, "ενώ εγώ - υποστηρίζει ο κ. Σακκάς - βρισκόμουν σε απόσταση 30 μ. Κατόπιν με ενημέρωσαν ότι αυτός διέφυγε σε μια μικρή κουζίνα και από εκεί ανέβηκε στο φωταγωγό. Στη δεύτερη επιχείρηση, μου είπαν ότι θα τον πυροβολήσουν από απόσταση. Τους είπα να του ζητήσουν πρώτα να παραδοθεί και αν δεν το κάνει να πυροβολήσουν. Οταν έγινε γνωστό ότι κρατούσε ομήρους, επικοινώνησα με τον προϊστάμενό μου και η εντολή του ήταν για προστασία των ομήρων. Μετά με ενημέρωσαν ότι βρέθηκε στο φωταγωγό η περόνη και ότι η χειροβομβίδα είναι μαϊμού. Τους εξέθεσα τις αμφιβολίες και τις επιφυλάξεις μου...".

Στο μεταξύ, απο προχθές οι Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών έχουν παραγγείλει δυο προκαταρκτικές έρευνες, με αφορμή το μακελειό στην οδό Νιόβης. Η πρώτη, προκειμένου να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες όσων ενέχονταν στην επιχείρηση φιάσκο για τη σύλληψη του Ελληνορουμάνου Ματέϊ Σορίν. Την ίδια περίπου ώρα διέταζε προκαταρκτική εξέταση και ο προϊστάμενος Πρωτοδικών, Γ. Κολιοκώστας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αθώος ο Βασιλόπουλος για το θάνατο της Γκινάκη (2005-04-23 00:00:00.0)
Ποινικά υπόλογη η «Θέμις Κατασκευαστική» (2004-10-06 00:00:00.0)
Πρωτοφανές μακελειό στην Αχαρνών (1998-09-24 00:00:00.0)
Κατέθεσε χτες ο Κουρής για τα διαπλεκόμενα (1998-06-20 00:00:00.0)
Στον εισαγγελέα ο Σ. Κόκκαλης για το "ξυστό" (1996-05-18 00:00:00.0)
Οι νόμοι είναι για όλους (1995-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ