Κυριακή 4 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
Την επόμενη μέρα πιο δυνατή η λαϊκή φωνή

Μπορεί οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση να μην αλλάζουν κυβερνήσεις, αλλά πρέπει και μπορούν να εκφράσουν τη λαϊκή θέληση για αλλαγή πολιτικής. Αυτό είναι το μήνυμα της ΝΑΣ, όπως εκφράστηκε στη συνέντευξη που παραχώρησαν στο "Ρ" ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχίας Αθήνας - Πειραιά, ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης, υποψήφιος νομάρχης Αθήνας και η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια νομάρχης Πειραιά

- Εφτά μέρες πριν τις εκλογές. Η δραστηριότητα της ΝΑΣ, η άμεση επαφή με τους εργαζόμενους ήταν και είναι πλούσια. Τι έχετε αποκομίσει ως τώρα απ' αυτήν;

- ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Περιοδεύσαμε σε πάρα πολλούς χώρους και μιλήσαμε με χιλιάδες ανθρώπους. Διαπιστώσαμε ότι η συσσωρευμένη αγανάκτηση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, αρχίζει σιγά σιγά να μορφοποιείται και να μετατρέπεται σε αγωνιστική στάση. Και πιστεύουμε ότι αυτό θα εκφραστεί και με την ψήφο προς τη ΝΑΣ, που είναι η άλλη φωνή στο χώρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Φωνή που ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των εργαζομένων και παλεύει γι' αυτά. Για τα κοινωνικά προβλήματα, για όλα όσα απασχολούν τους εργάτες, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη διανόηση και προπάντων τη νεολαία.

- ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ: Να επισημάνουμε, μάλιστα, ότι κοινή διαπίστωση όλων των αγωνιστών τόσο του ψηφοδελτίου, όσο και άλλων φίλων που μας βοήθησαν και συμμετείχαν στη μάχη είναι ότι υπάρχει αγανάκτηση από τον κόσμο για την πολιτική της κυβέρνησης. Παράλληλα, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη και προσδοκία σε εμάς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε χώρους όπως η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και η ΙΟΝΙΚΗ μας δέχτηκαν με ενθουσιασμό. Δε μας αντιμετώπισαν όπως τους άλλους υποψήφιους που τους θυμούνται μόνο στις εκλογές. Κι αυτό γιατί ήμασταν μαζί τους στους αγώνες όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία. Και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας το διάστημα που ακολουθεί.

- ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΗΣ: Δεν υπάρχει αντίλογος στις προτάσεις μας είτε οργανωμένος είτε αυθόρμητος που θα υπερασπίζει τα κυβερνητικά κεκτημένα. Μέχρι τώρα η ανταπόκριση στις δικές μας θέσεις υπήρξε θετική.

Ελπίδα για αγωνιστική συνέχεια

- Πώς αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι τις εκλογές και τι περιμένουν απ' αυτές;

- Ε. Π. Υπάρχει αισιοδοξία. Ο κόσμος που μας πλησιάζει για πρώτη φορά, και δείχνει την παρουσία του με τη συμπαράστασή του στο ψηφοδέλτιο, εκφράζεται και στη συμπαράταξη και στις γειτονιές που βγαίνουμε. Βλέπουμε αισιόδοξους ανθρώπους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και θα προσεγγίσουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια. Και έχει μια ιδιαίτερη σημασία αυτό.

- Θ. Π. Στην έκταση που οι εργαζόμενοι δέχονται αυτό που λέμε εμείς περί πολιτικού μηνύματος απ' αυτές τις εκλογές, προσδοκούν ότι, εφόσον υπάρξει αυτό το μήνυμα, θα υπάρξει και μία συνέχεια των αγώνων και των προσπαθειών. Και εδώ είναι το σημαντικό για μας. Γιατί για τη ΝΑΣ δεν τελειώνει ο αγώνας στις 11 Οκτώβρη το βράδυ, όταν θα μετρήσουμε τα ποσοστά μας. Συνεχίζει, για να μην πούμε ότι αρχίζει από άλλες θέσεις, στις 12 Οκτώβρη! Κι αυτό είναι ένα μήνυμα που έχει απήχηση στους εργαζόμενους και το καταλαβαίνουν. Δηλαδή ότι όσο πιο δυνατό είναι το μήνυμα που θα δοθεί την Κυριακή, τόσο πιο μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν να αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης.

- Σπ. Χ. Οι άνθρωποι που έχουν κάποιες εμπειρίες από κινητοποιήσεις προβληματίζονται πολύ περισσότερο. Εργάτες και άλλοι εργαζόμενοι, οι οποίοι ζουν στις διαδικασίες, στο μαζικό κίνημα και άλλοι άνθρωποι που υποφέρουν, προβληματίζονται. Αυτό που εμείς επιδιώκουμε με την επαφή μας με τους εργαζόμενους είναι να τους πείσουμε ότι στη σημερινή περίοδο η ενίσχυση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων θα δώσει τη δυνατότητα για καλύτερες προϋποθέσεις.

- Τι κρίνεται σ' αυτές τις εκλογές; Πόσο κρίσιμες είναι για τα λαϊκά προβλήματα και την προοπτική αντιμετώπισής τους;

- Θ. Π. Είναι κρίσιμο το χρονικό σημείο αυτής της αναμέτρησης. Κατ' αρχήν κρίνεται το τι είδους Αυτοδιοίκηση θα έχουμε. Αν θα υπάρχει μια Αυτοδιοίκηση υποκατάστατο της κεντρικής εξουσίας, μακρύ χέρι δηλαδή του κράτους στην τσέπη του δημότη. Αν θα επικυρωθεί αυτό μέσα από την κάλπη και η κυβέρνηση μετρήσει την επομένη των εκλογών τους ίδιους νομάρχες - δημάρχους, τότε θα έχουμε συνέχιση αυτής της πολιτικής. Αν όμως δεχτεί ένα χτύπημα η κυβερνητική πολιτική, τότε θα ξανασκεφτεί κάποια πράγματα. Σημαντικό είναι βέβαια και το μήνυμα από αυτές τις εκλογές σχετικά με τα τεκταινόμενα γύρω στο πολιτικό σκηνικό. Το πού θα πάει η ιστορία...

Συμβολή στην αλλαγή συσχετισμού

- Ε. Π. Το να βγουν λιγότεροι δήμαρχοι και νομάρχες, οι οποίοι θα αντιστέκονται σ' αυτή την πολιτική, είναι ζήτημα πρώτης σημασίας. Εχει μεγάλη αξία σε μια πολιτική που ισοπεδώνει τα πάντα, που τα υποτάσσει όλα στην πολιτική της αγοράς, στο πρόγραμμα σύγκλισης, στην ΟΝΕ, με σκοπό να αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις και να δίνει κέρδη και προνόμια όλο και περισσότερο σε όλο και λιγότερα χέρια, να δοθεί ένα χτύπημα! Πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Ο κόσμος έχει τη δύναμη να το κάνει. Αρκεί να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και τότε θα αλλάξει η κατάσταση. Η αλλαγή των συσχετισμών στην κατεύθυνση εκλογής δημάρχων και νομαρχών κοντά στο λαό θα σημαίνει ότι θα υπάρχει οξυγόνο. Θα δυναμώσει η προοπτική του αγώνα και της πάλης.

- Η έκφραση δυσαρέσκειας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική φαίνεται σαν το κύριο ζήτημα που προβάλλετε. Με δεδομένο ότι δεν έχουμε αλλαγή κυβέρνησης σ' αυτές τις εκλογές, ένα τέτοιο αποτέλεσμα τι όφελος θα έχει για το λαό;

- Σπ. Χ. Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει σημαντικά πολιτικά στοιχεία. Ενα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο θα αδυνατίζει ποσοτικά και ποιοτικά τον αριθμό των νομαρχών και των δημάρχων οι οποίοι στηρίζουν ή - μέσα από τις νομαρχίες - διοχετεύουν και προωθούν την κυβερνητική πολιτική, θα εξαναγκάσει την κυβέρνηση να ρίξει νερό στο κρασί της και θα δώσει μεγαλύτερη αισιοδοξία στο λαϊκό κίνημα να παλέψει. Αντίθετα, μια επιτυχία των δημάρχων και των νομαρχών που στηρίζει η κυβέρνηση, θα την εκλάβει ως επιβεβαίωση της πολιτικής της και θα ακολουθήσει πιο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική στο δρόμο προς την ΟΝΕ.

Χρειάζεται συνεπώς ενίσχυση των αγωνιστικών δυνάμεων και εκλογή δημάρχων και νομαρχών, δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων που θα αντιτίθενται στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Καταδίκη της κυρίαρχης πολιτικής

- Αρκεί όμως μόνο μια μείωση των κυβερνητικών συνδυασμών;

- Σπ. Χ. Εμείς μιλάμε για μείωση ΣΥΝΟΛΙΚΑ των δυνάμεων που εφαρμόζουν την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και πρέπει να σημειώσουμε ότι η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων και των νομαρχών, και ειδικότερα στην ΚΕΔΚΕ και στην ΕΝΑΕ, στα κεντρικά όργανα δηλαδή της Αυτοδιοίκησης, όπου συμμετέχουν οι εκλεγμένοι που στηρίχτηκαν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, μέχρι σήμερα εφάρμοζαν την πολιτική της ΕΕ. Στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα όλες οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες! Κατά συνέπεια, δεν είναι θέμα μόνο μείωσης των υποστηριζόμενων από την κυβέρνηση δημάρχων και νομαρχών. Πρέπει να μειωθούν συνολικά οι εκλεγμένοι που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Ε. Π. Δεν πρέπει απλά να εκφραστεί μια κριτική προς την κυβέρνηση, αλλά μία συνολική αντιπαράθεση. Εξάλλου, συγκρούονται δύο πολιτικές στην Αυτοδιοίκηση. Ανάμεσα σε όλους τους άλλους συνδυασμούς που θέλουν την Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί με τα κριτήρια της αγοράς, σαν επιχείρηση, με αιρετούς - μάνατζερ και στη δική μας που μιλάμε για ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, κοντά στο λαό και τα προβλήματά του. Και η ψήφος θα πιάσει τόπο, μόνο όταν θα ενισχύσει συνδυασμούς που έχουν δείξει αγωνιστικά δείγματα γραφής, όπως αυτοί που στηρίζει το ΚΚΕ.

- Θ. Π. Ηχηρό μήνυμα - χαστούκι θα είναι αν ψηφίσουν τις δυνάμεις της ΝΑΣ. Στις άλλες περιπτώσεις είναι ένα μήνυμα που θα το πάρει η κυβέρνηση, αλλά δε θα ανησυχήσει τόσο πολύ το σύστημα. Γιατί απλούστατα οι υπόλοιποι ταυτίζονται σε ζητήματα πολιτικής. Η ΝΔ δηλώνει, ουσιαστικά, ότι εγώ θα είμαι καλύτερος διαχειριστής για την ΟΝΕ, το Μάαστριχτ. Ο ΣΥΝ, με τα προβλήματα που έχει και την έλλειψη ενιαίου λόγου, αρθρώνει απλά μια κριτική στήριξη στην κυβερνητική πολιτική. Παρά τις λεκτικές διαφοροποιήσεις και τους βερμπαλισμούς, μια σειρά δυνάμεων συμπλέει με την κυβερνητική πολιτική σε κρίσιμους χώρους. Ετσι, μόνο η ψήφος στη ΝΑΣ θα είναι δυνατό χαστούκι!

Μοχλός εφαρμογής αντιλαϊκών επιλογών

- Τέσσερα χρόνια τώρα υπάρχει αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ποια είναι η εμπειρία σας από αυτά τα τέσσερα χρόνια;

- Σπ. Χ. Στην Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας οι δυνάμεις που είχαν την απόλυτη κυριαρχία προώθησαν και μέσα από τις νομαρχίες την πολιτική της κυβέρνησης, την πολιτική της ΕΕ. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί αλλαγές και στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης. Για να αξιοποιούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να προωθούν και να διοχετεύουν την πολιτική της ΕΕ. Εχουν μετατρέψει την Αυτοδιοίκηση σε επιχείρηση. Ιδιωτικοποιούν έργα, υπηρεσίες και δραστηριότητές της. Μέσω των δημοτικών και νομαρχιακών επιχειρήσεων μεταφέρουν δραστηριότητες, τις οποίες πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι δημότες, οι αυριανοί ψηφοφόροι. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα από τη δράση τους σε χώρους παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, που και αυτές τις εμπορευματοποιούν. Οι παιδικοί σταθμοί, που μεταβιβάστηκαν και μεταβιβάζονται, αρχίζουν να λειτουργούν με ανταποδοτικότητα. Μετατρέπουν, δηλαδή, την Αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια και νομαρχιακή, σε επιχείρηση.

- Ε. Π. Μετράμε τέσσερα χρόνια ΝΑ και αυτός ο θεσμός διανθίστηκε με μεγάλα λόγια για μεγάλη τομή στη δημοκρατική αποκέντρωση. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός βγαίνει και λέει "μην κρίνετε την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά τη μεγάλη τομή που κάναμε στο θεσμικό πλαίσιο. Στο μεταρρυθμιστικό έργο". Αυτό που έκαναν δεν είναι δημοκρατική αποκέντρωση. Είναι απλά αποσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων. Τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε αποσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων, που τώρα βέβαια έχει άλλα χαρακτηριστικά, αφού βρισκόμαστε μπροστά στα νέα δεδομένα της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα σύγκλισης, η ΟΝΕ κλπ.

Και μέσα σ' όλα αυτά έχουμε και το θέμα της περιφερειακής οργάνωσης των κρατών - μελών της ΕΕ. Ετσι, λοιπόν, σε αυτά τα πλαίσια υπάρχει η αποσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων, που δίνει αρμοδιότητες προς τα κάτω, χωρίς τους αναγκαίους πόρους, με στόχο να πληρώνει από την τσέπη του ο πολίτης δύο και τρεις φορές τις ίδιες υπηρεσίες που είναι υποχρεωμένη να παρέχει η πολιτεία. Και αναρωτιέται κανείς γιατί πρέπει να φορολογείται ο πολίτης.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια στον Πειραιά. Στις περιοχές της Β Πειραιά κάνουν θραύση τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν, υποτίθεται, το πρόβλημα της ανεργίας με το να το μοιράσουν και συγχρόνως να το καλύψουν με αυτό τον τρόπο. Με διάφορα τέτοια προγράμματα. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο.

- Εχει τη δυνατότητα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να μην εφαρμόσει αυτό το μοντέλο που εκπορεύεται από την ΕΕ και την κυβέρνηση;

- Σπ. Χ. Μία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με άλλη αντίληψη δε θα δεχτεί αυτές τις πρακτικές, αλλά θα αγωνιστεί ενάντια και στο θεσμικό πλαίσιο. Εχει μεγάλη σημασία να αγωνιστεί ενάντια στο θεσμικό πλαίσιο που είναι ασφυκτικό. Και βεβαίως μια άλλη αντίληψη μπορεί να αγωνιστεί, μπορεί να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία, να τους ενημερώσει και να μπει μπροστά στον αγώνα για διεκδίκηση. Και είναι μέτρο σύγκρισης οι κομμουνιστές δήμαρχοι ή οι δήμαρχοι που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα, που παρά τα προβλήματα αυτά και την αντιλαϊκή πολιτική, απειθάρχησαν στο θεσμικό πλαίσιο. Για παράδειγμα δεν πήραν την αρμοδιότητα, για ένα διάστημα, των Παιδικών Σταθμών, δε φορολόγησαν, προκειμένου να κάνουν έργο, δε χαρατσώνουν τους πολίτες.

- Ε. Π. Δεν μπορεί η Αυτοδιοίκηση, γενικά, κάτω από αυτές τις συνθήκες με αυτό το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο, να έχει φιλολαϊκό χαρακτήρα, έστω και αν εκλεγεί μία αγωνιστική Δημοτική Αρχή. Για να ανατρέψεις αυτό το θεσμικό πλαίσιο, πρέπει να ανατραπεί η ίδια η πολιτική. Μια αγωνιστική Δημοτική Αρχή όμως δε θα πειθαρχήσει στο θεσμικό πλαίσιο. Δε θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό που θα απαντά στη δημοσιονομική πολιτική, αλλά έναν προϋπολογισμό που θα απαντά στις ανάγκες των δημοτών. Βεβαίως, εκείνοι θα σου δώσουνε το ποσό που σου δίνουνε, αλλά το υπόλοιπο θα είναι στόχοι πάλης, στόχοι διεκδίκησης μαζί με το λαό, με το λαϊκό κίνημα, για να αντιπαλέψει αυτή την κατάσταση. Το παλεύεις όμως.

- Μπορεί η ΝΑΣ με τη δύναμη που έχει τώρα να συμβάλει μέσα από το θεσμό να ανατραπεί αυτή η λογική;

- Σπ. Χ. Με τις μικρές δυνάμεις που είχαμε στα Νομαρχιακά Συμβούλια καταφέραμε σε ορισμένες περιπτώσεις να μην παρθούν αποφάσεις που είχαν αντιλαϊκό περιεχόμενο. Αποτρέψαμε δηλαδή τέτοιες αποφάσεις ή τις αναστείλαμε. Για παράδειγμα στην Αθήνα δεν έχει προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση, ενώ σε άλλες νομαρχίες, όπως η Βοιωτία, κάνουν θραύση. Αναπτύσσουμε δράση μέσα και έξω από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, συμμετέχουμε στους αγώνες του λαού. Συμπαρασταθήκαμε στα προβλήματα των κατοίκων και των μαζικών φορέων και τα φέραμε με ερωτήσεις στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Και υπήρξαν αποφάσεις που στήριξαν λαϊκά αιτήματα.

Με την εμπειρία της κοινής λαϊκής δράσης

- Κατά πόσο μπορεί η ΝΑΣ να συσπειρώσει τις λαϊκές δυνάμεις ενάντια σ' αυτή την πολιτική;

- Ε. Π. Οσο πιο δυνατή είναι η φωνή της ΝΑΣ, τόσο πιο πολύ ακούγεται και μέσα στα Νομαρχιακά Συμβούλια η φωνή των εργαζομένων. Εμείς ήμασταν η διαφορετική φωνή μέσα στα Νομαρχιακά Συμβούλια. Μπορεί η αντιπαράθεση που γινόταν στα Νομαρχιακά Συμβούλια της Αθήνας και του Πειραιά να ήταν ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις. Ομως, η πίεση των προβλημάτων, η πίεση του κινήματος, είχαν αποτελέσματα. Η ΝΑΣ, με τις δυνάμεις που έχει, κάνει προσπάθεια να συσπειρώσει τον κόσμο στη λογική αυτή, να έρθει κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική. Δουλεύουμε συλλογικά. Και αυτή η συλλογικότητα έχει να κάνει και με το ότι συνεργαζόμαστε με το λαϊκό κίνημα, βάζουμε τα προβλήματα και κάπως έτσι προσπαθούμε να συσπειρώσουμε τον κόσμο.

- Υπάρχουν περιθώρια απεγκλωβισμού της Αυτοδιοίκησης από τη λογική της ΕΕ;

- Σπ. Χ. Με τις σημερινές συνθήκες, μόνο με την ανάπτυξη της πάλης του μαζικού λαϊκού κινήματος και με μια πιο ενισχυμένη παρουσία της ΝΑΣ μπορεί να μπει φρένο σε αντιλαϊκές επιλογές. Αλλά ο συλλογικός απεγκλωβισμός από αυτή τη λογική μπορεί να επιτυγχάνεται στο βαθμό που οι δυνάμεις οι αγωνιστικές, οι δυνάμεις που έρχονται σε αντίθεση με την ΕΕ ή οι δυνάμεις που αντιστρατεύονται τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής μπορεί να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια άλλη πορεία της Αυτοδιοίκησης.

- Οι άλλοι συνδυασμοί ζητούν από τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν με κριτήρια "Αυτοδιοικητικά". Πού αποσκοπεί αυτή η λογική;

- Σπ. Χ. Στον αποπροσανατολισμό. Δεν είναι ξεχωριστό το αυτοδιοικητικό έργο από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Τα τελευταία χρόνια ένα πολύ μεγάλο μέρος της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής διοχετεύεται μέσα από την Αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια ή και νομαρχιακή, με σκοπό από τη μια μεριά να αποποιείται το κράτος τις δικές του ευθύνες, να μεταφέρει ευθύνες στην ΤΑ και τα οικονομικά βάρη στους εργαζόμενους. Οι μόνοι που δεν πληρώνουν φορολογία είναι το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο φοροδιαφεύγει νόμιμα και παράνομα. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι σήμερα επιχειρείται να πάψει ο κρατικός προϋπολογισμός να έχει κονδύλια για την Αυτοδιοίκηση. Και αυτό πρέπει να καταλάβει καλύτερα ο εργαζόμενος.

- Θ. Π. Μα έτσι κι αλλιώς τα Αυτοδιοικητικά κριτήρια είναι πολιτικά. Η κρίση των ψηφοφόρων πρέπει να περιλαμβάνει - και θα το επαναλαμβάνουμε μέχρι την τελευταία στιγμή και λίγο πριν την κάλπη - την απάντηση σε δύο κρίσιμα ερωτήματα: Τι είδους Αυτοδιοίκηση θέλουμε; Και αν θέλουμε ή δε θέλουμε να δώσουμε ένα πολιτικό μήνυμα καταδίκης στην κυβερνητική πολιτική και γι' αυτό. Τελικά καταλήγει να είναι πολιτικό έτσι κι αλλιώς.

- Ε. Π. Είναι σκόπιμο αυτό, προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δάκτυλό τους, γιατί θέλουν να κρύψουν το ότι συμφωνούν σε βασικά ζητήματα. Για παράδειγμα στον Πειραιά, λέει ο εκλεκτός της κυβέρνησης Σαράφογλου, "να κρίνουμε με Αυτοδιοικητικά κριτήρια τα προβλήματα της πόλης". Βγαίνει λοιπόν στο λιμάνι και λέει στους εργαζόμενους "εγώ συμπαραστέκομαι στο να διατηρηθούν τα κεκτημένα σας". Το ίδιο κάνουν και οι άλλοι συνδυασμοί. Η διαφορά μας με αυτούς είναι ότι εμείς λέμε αυτό που είναι το πιο σημαντικό. Λέμε να μην ξεπουληθεί το λιμάνι. Εκείνοι συμφωνούν το 49% να μπει στο Χρηματιστήριο. Αυτό είναι το θέμα...

Με τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων

- Γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να ψηφίσουν τη ΝΑΣ και όχι άλλους συνδυασμούς; Πολλοί από τους λεγόμενους αντάρτες εξαπολύουν μύδρους κατά της κυβέρνησης...

- Σπ. Χ. Ανέκαθεν, στο χώρο της Αυτοδιοίκησης η φωνή, οι θέσεις, η πολιτική και κυρίως η πρακτική δράση των κομμουνιστών αιρετών συσπείρωνε πλατιά τις λαϊκές μάζες. Οι ψηφοφόροι, οι εργαζόμενοι, εμπιστεύονται τους αιρετούς οι οποίοι στηρίζονται από το ΚΚΕ, γιατί είναι τίμιοι, αγωνίζονται για το συλλογικό συμφέρον και ενάντια στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά της δικής μας αντίληψης και πρακτικής σε σχέση με τις άλλες δυνάμεις. Συμπαρατάσσονται με το λαό, βρίσκονται κοντά στα προβλήματά του, παλεύουν μαζί του, διεκδικούν λύσεις φιλολαϊκού χαρακτήρα. Και, βεβαίως, είναι και καλοί διαχειριστές των πραγμάτων.

Είπατε όμως για τους ανεξάρτητους. Δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι. Αυτοαποκαλούνται ανεξάρτητοι. Ολοι έχουν μία ιδεολογική πολιτική ταυτότητα. Κι επειδή κάνατε αναφορά στους "αντάρτες", θα μπορούσα να σας πω ότι και στις προηγούμενες εκλογές υπήρχαν αντάρτες με εισαγωγικά. Και την επόμενη των εκλογών, οι "αντάρτες" συστρατεύτηκαν μαζί με τους εκλεγμένους υποστηρικτές της κυβέρνησης και ήταν και αυτοί εφαρμοστές αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Την υλοποίησαν αυτή την πολιτική και οι "αντάρτες" και οι νομιμόφρονες.

Η διαφορά μας, λοιπόν, και στο ερώτημά σας γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να εμπιστευτούν τους συνδυασμούς της Συμπαράταξης της ΝΑΣ, είναι γιατί εμείς είμαστε με τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, με όλους τους αδικημένους, με όλους όσοι πλήττονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική, η οποία στο όνομα των αριθμών, των στόχων της σύγκλισης στην ΟΝΕ, επιδιώκει να στραγγίσει τους εργαζόμενους, να στραγγαλίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να περιθωριοποιήσει τους συνταξιούχους, να υψώνει τείχη στο δρόμο της νεολαίας. Είμαστε ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του, οι οποίοι αλυσοδένουν με ορατά και αόρατα νήματα την εργαζόμενη διανόηση, τους καλλιτέχνες, τους ανθρώπους των Γραμμάτων.

Κατασκευάσματα του συστήματος

- Ε. Π. Οποιοι δηλώνουν ανεξάρτητοι, προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια. Η στάση απέναντι στα προβλήματα της ζωής των εργαζομένων και της νεολαίας, μας αποκαλύπτει όλους. Με ποιους είμαστε και τι εξυπηρετούμε. Δική μας εγγύηση είναι οι θέσεις μας, το ότι ήρθαμε κόντρα στην πολιτική της ΕΕ, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και ακριβώς αυτά τα δείγματα γραφής που δώσαμε είναι εγγύηση ότι θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση.

- Θ. Π. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι οι "αντάρτες" στη μεγάλη τους πλειοψηφία ουσιαστικά είναι κατασκευάσματα του συστήματος, για να λειτουργήσουν σαν ανάχωμα. Το σύστημα δεν αντέχει μια αποφασιστική ενίσχυση, ένα "σάρωμα" των συνδυασμών της ΝΑΣ.

Προσπαθούν λοιπόν, επειδή δε σηκώνει νοθεία και βία, να ρίξουν στο παιχνίδι τούς "αντάρτες". Θέλουν ένα μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας που θα φύγει από την κυβέρνηση να κρατηθεί μέσα στο σύστημα και να πηγαίνει προς τους "αντάρτες" και όχι προς τη ΝΑΣ. Αλλωστε το σύστημα φροντίζει για τις άμυνές του. Δεν αρέσουν οι συμμαχίες της ΝΑΣ γιατί δεν ξέρουν πού θα οδηγήσει...

- Τι θα σημάνει στην πράξη η αποφασιστική ενίσχυση της ΝΑΣ;

- Σπ. Χ. Η αποφασιστική ενίσχυση της ΝΑΣ θα είναι μία πολύ σημαντική "επένδυση" ότι και αύριο, όπως χτες και σήμερα, οι αιρετοί όχι μόνο όσοι εκλεγούν από τα ψηφοδέλτια της ΝΑΣ, αλλά όλα τα στελέχη της ΝΑΣ, θα είναι ξανά στους δρόμους του αγώνα μαζί με όλους όσοι αγωνίζονται. Μια πιο ενισχυμένη παρουσία της ΝΑΣ και των αγωνιστικών συνδυασμών θα βοηθήσει ώστε να δοθεί μια ανάταση σε όλους όσοι αγωνίζονται. Για μια αναγέννηση του μαζικού λαϊκού κινήματος.

- Θ. Π. Αγώνας στις 12 του Οκτώβρη από καλύτερες θέσεις. Αγώνας του λαού και της κοινωνίας.

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ