Κυριακή 4 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προτάσεις - ανάσα για ολόκληρη την παραλία

Δήμος και Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων διεκδικούν την παραλία, η οποία, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, θα παραδοθεί σε ιδιώτες, με πρόσχημα την Ολυμπιάδα

Κόντρα στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ, που σχεδιάζουν να παραδώσουν ολόκληρη την παραλία σε ιδιώτες, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, βρίσκεται η επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση του Δήμου Ελληνικού και της Πανδημοτικής Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία της Παραλίας και του Αεροδρομίου.

Ο Δήμος και η Επιτροπή βαδίζουν χέρι - χέρι σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τα σχέδια για την κατασκευή της τεράστιας μαρίνας στην περιοχή και να διεκδικήσουν την παραλία για τους κατοίκους της Αττικής. Οπως άλλωστε επισημαίνουν και σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν μερικές εβδομάδες: "Οι ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορούν αν χρησιμοποιηθούν σαν πρόσχημα για την καταστροφή μιας ακόμα παραλίας, από τις ελάχιστες που έχουν απομείνει στο Σαρωνικό, που επιβάλλεται να είναι ελεύθερη για πρόσβαση και χρήση από κάθε πολίτη, για κολύμπι, περίπατο, αναψυχή, άθληση".

Η πρόταση που έχουν υποβάλλει τονίζει:

  • Η παραλία στο σύνολό της να είναι απόλυτα ελεύθερη για χρήση από όλους τους πολίτες της Αθήνας ως χώρος αναψυχής, περιπάτου, κολύμβησης, άθλησης.
  • Να απομακρυνθούν άμεσα δραστηριότητες που σήμερα αναπτύσσονται από ιδιώτες στο χώρο της παραλίας. Αμεση απομάκρυνση δραστηριοτήτων όπως νυχτερινά κέντρα ("Δειλινά", "Φαντασία"), "Go kart", "Πετροκλάμπ ΕΠΕ" κλπ.
  • Να αναπλαστεί άμεσα η παραλία στη βάση της παραπάνω λογικής και των βασικών στόχων του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας με χρηματοδότηση από το Δημόσιο (κράτος, Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση). Την ευθύνη της διαχείρισης του χώρου συνολικά να έχει δημόσιος φορέας, στη διοίκηση του οποίου θα έχουν αποφασιστικό λόγο οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και βεβαίως του Δήμου Ελληνικού, στα διοικητικά όρια του οποίου εντάσσεται η έκταση.
  • Να μη δημιουργηθεί λιμένας σκαφών αναψυχής (μαρίνα). Αν γίνει κάτι τέτοιο θα προκληθεί τεράστια ζημιά στο περιβάλλον, θα συγκεντρωθούν και άλλες κερδοσκοπικές δραστηριότητες, θα αποκλειστεί η ελεύθερη χρήση της παραλίας από το λαό. Σε μια τέτοια προοπτική θα αντιταχθούμε με κάθε τρόπο.
  • Να ισχύσουν οι εξής προϋποθέσεις για τη δημιουργία Ολυμπιακού Ιστιοπλοϊκού Κέντρου:

- να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις προστασίας του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος.

- να μην κατασκευαστεί συνολικά ή μέρος του με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, πράγμα που σημαίνει ότι στη συνέχεια θα υπάρχει η κερδοσκοπική εκμετάλλευσή του από ιδιώτες - επενδυτές και καταστρατήγηση του λαϊκού χαρακτήρα του δημόσιου χώρου.

- να οριοθετηθεί με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, με βάση τη διεθνή εμπειρία και τις προδιαγραφές.

- να απαγορεύεται σ' αυτό κάθε δραστηριότητα που διενεργείται με σκάφη που φέρουν μηχανή οποιουδήποτε μεγέθους, χώρους κατάκλισης, τουαλέτες.

- μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο να περιοριστεί στις ανάγκες χρήσης του από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και τους ναυταθλητικούς συλλόγους της περιοχής. Γι' αυτούς τους συλλόγους και μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διεκδικούμε μια μεταβατική - προσωρινή λύση.

Ετσι, Δήμος και Επιτροπή, απορρίπτουν, όπως άλλωστε έχουν από καιρό γνωστοποιήσει και προς τους αρμόδιους, τα σχέδια της διυπουργικής επιτροπής που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 7 Μάη 1998, ενώ εκφράζουν και την αγανάκτησή τους "για την πλήρη αγνόηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ