Κυριακή 8 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Καποδίστριας" σημαίνει κέρδη...

Μεγάλοι δήμοι σημαίνει περισσότερους δημότες - "καταναλωτές". Και μεγαλύτερο δέλεαρ για μεγαλύτερο κέρδος από τους ιδιώτες...

Τις κατευθύνσεις για περισσότερους φόρους από τους δήμους και ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών προωθεί και ο νόμος περί αναγκαστικών συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων. Η κυβέρνηση, αφού πρώτα προχώρησε σε συνενώσεις δίχως κριτήρια, δίχως να λάβει υπόψη τη γνώμη ή την άρνηση των κατοίκων, "φρόντισε" και να μην επιχορηγήσει τους νέους δήμους ούτε με μία δραχμή επιπλέον των όσων έπαιρνε η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απλά, ανακύκλωσε τη μιζέρια. Οι πόροι για τη χρηματοδότηση των νέων δήμων προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ), η οποία και αυτή αποτελεί μέρος των ΚΑΠ. Προέρχονται, δηλαδή, από τους πόρους της ΤΑ, που αναγκαστικά δίνονται και σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή, οι νέοι δήμοι αφήνονται να λειτουργήσουν με μεγαλύτερα προβλήματα, σε μεγαλύτερα μεγέθη, με τα ίδια πενιχρά κονδύλια.

Το πλέγμα που δημιουργείται (μεγαλύτεροι δήμοι, ίδια - ελάχιστα κονδύλια) εξυπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης για ακόμα μεγαλύτερη φορολόγηση. Σε απρόσωπους και μεγάλους ΟΤΑ, όπου δεν υπάρχει επαφή δημοτικής αρχής-δημοτών (βλέπε μεγάλους δήμους, όπως Αθήνα), είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση η επιβολή φόρων. Το απόφθεγμα "τα παράπονα σου στο δήμαρχο", που ίσχυε στην πρότερη κατάσταση με τους μικρότερους ΟΤΑ, καταργείται τώρα στην πράξη.

Μάλιστα, το επιβεβαιώνει η ίδια η κυβέρνηση. Αυτή που στην εισηγητική έκθεση του σχετικού νομοσχεδίου τόνιζε πως: "η δημιουργία νέου ΟΤΑ σε ευρύτερη χωρική ενότητα αμβλύνει τον άμεσο δεσμό αντιπροσώπευσης που επιτυγχάνεται στη μικρή κλίμακα. Ο αντιπρόσωπος απομακρύνεται από το "βλέμμα" του αντιπροσωπευόμενου. Ετσι η αμεσότητα της πολιτικής συμμετοχής που χαρακτήριζε τη δημοκρατική αντιπροσώπευση στις μικρές κοινότητες υποθηκεύεται στο βωμό της αποτελεσματικής διοίκησης".

Δηλαδή, ο λαϊκός ρόλος της ΤΑ καταργείται. Οι αιρετοί λόγω της απόστασης από το δημότη, θα μπορούν άνετα να μεταβληθούν σε όργανα διοχέτευσης αντιλαϊκών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο.

Επιπλέον, εξυπηρετούνται και τα σχέδια των Βρυξελλών και όσων συμφωνούν με αυτές, για παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις. Μικροί ΟΤΑ ελάχιστα "συγκινούσαν" ιδιώτες. Η επένδυση, μέσω της εξαγοράς δημοτικής υπηρεσίας, είχε μικρό κέρδος, λόγω λίγων "καταναλωτών" - δημοτών. Η νέα κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική: Μεγάλοι δήμοι σημαίνουν περισσότερους δημότες - "καταναλωτές". Αρα μεγαλύτερο δέλεαρ για μεγαλύτερο ιδιωτικό κέρδος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ