Κυριακή 8 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΘΗΝΑ
Η κλοπή ισοδυναμεί με 1.700 στρέμματα ελεύθερου δημόσιου χώρου

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κλοπής που συντελείται σε βάρος των δημοτών, αξίζει να σημειωθούν τα εξής: Από τα παρακρατηθέντα 1,5 τρισ. δρχ., στο Δήμο Αθηναίων αναλογούν το λιγότερο 85 δισ. δρχ., βάσει του συστήματος κατανομής των ΚΑΠ.

Ας παραθέσουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η κεντρική διοίκηση έχει το δικαίωμα, βάσει του νόμου 2129/93,να απαλλοτριώνει αναγκαστικά κάθε κοινόχρηστο, δημοτικό χώρο. Και να τον αποδίδει κατά κυριότητα στο μεγάλο κεφάλαιο, όποτε αυτό φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο "ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα". Να τον αποδίδει, μάλιστα, με ή χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα.

Εκμεταλλευόμενη τον δικό της νόμο, η κυβέρνηση χάρισε στον μεγαλοεπιχειρηματία Λαμπράκη 13,2 στρέμματα από το πάρκο Ελευθερίας. Αυτά τα στρέμματα τα απαλλοτρίωσε αναγκαστικά από το Δήμο Αθηναίων, δίνοντάς του 1,2 δισ. δρχ. Δηλαδή, κατέβαλε στο δήμο λιγότερα από 100 εκατομμύρια δρχ. ανά στρέμμα, στην ακριβότερη περιοχή της Αθήνας!

Αν η δημοτική αρχή διεκδικούσε τα 85 δισ. δρχ. που της οφείλονται και τα λάμβανε θα μπορούσε: Με σημερινές τιμές αγοράς, στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας να απαλλοτριώσει, να αγοράσει 1.700 στρέμματα. Γη που θα μπορούσε να την αξιοποιήσει ως ελεύθερους χώρους ή χώρους πρασίνου, που τόσο ανάγκη έχει η τσιμεντούπολη.Αντ' αυτού, εμμένει στην υποχωρητική στάση της και στερεί τους Αθηναίους από το πράσινο αυτό.

Ο Δ. Αβραμόπουλος,βέβαια, είναι γνωστός για την υποστήριξη που παρέχει στην κυβερνητική πολιτική. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση των 40 δισ. δρχ. που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε υποσχεθεί στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο στον τότε υποψήφιο δήμαρχο Θ. Πάγκαλο,ως οικονομική ενίσχυση του δήμου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ως δήμαρχος, ο Δ. Αβραμόπουλος ουδέποτε διεκδίκησε ουσιαστικά αυτό το ποσό.

Το θυμήθηκε στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο και έταξε ότι τώρα θα το ζητήσει. Και πάλι, όμως, ως 40 δισ. δρχ., τέσσερα χρόνια μετά. Πίστευε τόσο σε αυτό που υποσχόταν, που δεν έκανε ούτε καν τον κόπο να το υπολογίσει σε σημερινές τιμές, αποπληθωρίζοντάς το.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ