Κυριακή 8 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλαστή αύξηση

Η πενιχρή οικονομική ενίσχυση της ΤΑ από την κεντρική διοίκηση θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο. Εγγραφο, σχετικό με τον υπό κατάθεση κρατικό προϋπολογισμό, το οποίο συντάχθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προϋπολογίζει ότι το 1999 θα δοθούν στην πρωτοβάθμια ΤΑ 320,6 δισ. δρχ. Αυτό το, ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ποσό δε σημαίνει απόφαση της κυβέρνησης για μεγαλύτερη, από το παρελθόν, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Είναι μια αύξηση αναμενόμενη, που στο μεγαλύτερό της μέρος προκύπτει από την προβλεπόμενη απόδοση στην ΤΑ του 15% των εσόδων από το Φόρο Εισοδήματος Ειδικών Κατηγοριών. Το 20% των εξόδων αυτού του φόρου πρέπει, βάσει νόμου, να αποδίδεται στην ΤΑ. Παρακρατείται όμως εδώ και μια επταετία.

Και μόνο ύστερα από τις έντονες πιέσεις και τους αγώνες των κομμουνιστών αιρετών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε και δεσμεύτηκε για την απόδοση του 15% του φόρου από το 1999 και του 20% από το 2000 και έπειτα.

Να σημειωθεί, όμως, πως τα έσοδα αυτού του φόρου δε θα οδεύσουν συνολικά στα ταμεία της ΤΑ. Αντίθετα, θα χρησιμοποιηθούν για την οικονομική ενίσχυση των νέων δήμων. Αυτών, δηλαδή, που προέκυψαν από τις αναγκαστικές συνενώσεις. Επομένως, δε θα τα καρπωθούν όλοι οι ΟΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ