Κυριακή 8 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΙΝΑΠ
Οι περικοπές οδηγούν στην εξαθλίωση

Εξάωρες στάσεις εργασίας στις 11 και 12 Νοέμβρη 1998 σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου

Για Ι"εξαθλίωση τόσο των δημόσιων νοσοκομείων όσο και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέσω της οικονομικής ασφυξίας, της περικοπής κοινωνικών δαπανών, των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, με τις γνωστές επιπτώσεις στην υγεία του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των φτωχότερων στρωμάτων", κάνει λόγο η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε ανακοίνωσή της (5.11.1998), με την οποία αναφέρεται στα "μεγάλα προβλήματα της υγείας".

Η ΕΙΝΑΠ εντάσσει στα μεγάλα προβλήματα της υγείας την "ασυδοσία του μεγάλου οργανωμένου ιδιωτικού τομέα, που διαρκώς ενισχύεται και θησαυρίζει από την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου", ενώ τονίζει τη "συνεχιζόμενη υποβάθμιση της θέσης και προοπτικής της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών, με τους νέους γιατρούς να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, με υπαρκτό το φάσμα της ανεργίας και με τους παλιότερους καθηλωμένους, καθόσον η διαδικασία της εξέλιξης δεν έχει ολοκληρωθεί. Ιδιαίτερα το πρόσφατα ψηφισμένο Νέο Ιατρικό Μισθολόγιο δεν αναγνωρίζει την προσφορά, το έργο και την υψηλή εξειδίκευση των νοσοκομειακών γιατρών και βρίσκεται πολύ μακριά από τις προσδοκίες μας".

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα εξάωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.) στις 12 και 13 Νοέμβρη 1998 σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου με τα παρακάτω αιτήματα:

  • Αμεσα να δοθούν όλα τα αναδρομικά των τακτικών αποδοχών και εφημεριών με εκκαθάριση των εφημεριών ανά γιατρό και ανά μήνα με βάση το πρόγραμμα του κάθε μήνα.
  • Να σταματήσει αμέσως κάθε εκβιασμός από διοικήσεις Νοσοκομείων και λοιπών παραγόντων για παράνομες αλλαγές σε προγράμματα εφημεριών παρελθόντων μηνών.
  • Να γίνουν δεκτά τα προγράμματα εφημεριών όπως έχουν συνταχθεί από τα Επιστημονικά Τμήματα, τις Επιστημονικές Επιτροπές και τα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για την πληρωμή τους σε όλα τα Νοσοκομεία για το 1998 και 1999.
  • Να διασφαλιστούν οι αποδοχές του Δεκέμβρη του 1997 σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Επιπλέον, η ΕΙΝΑΠ διεκδικεί: Αύξηση των βασικών μισθών κατά 10%. Διπλασιασμό του ωρομισθίου της εφημερίας. Εφημερία ετοιμότητας στο 60% της τιμής της ενεργού εφημερίας. Ενιαίο επίδομα βιβλιοθήκης για όλους 135.000 δρχ. Επίδομα ευθύνης στους ειδικευόμενους και τους επιμελητές 35.000 δραχμών. Να συνεχίσουν να ισχύουν στο σύνολό τους τα κίνητρα για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας.

Τέλος, η ΕΙΝΑΠ ζητά άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Λ. Παπαδήμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ