Κυριακή 8 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγρια λιτότητα για τους εργαζόμενους

Την τελευταία οχταετία οι εργαζόμενοι έχασαν πάνω από 25% των εισοδημάτων τους

Αυξήσεις χαμηλότερες και από αυτή την εισοδηματική πολιτική του 2,5% πήρε η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία για το 1998, ενώ βρίσκονται μπροστά σε νέο προϋπολογισμό λιτότητας για το 1999, που συντάσσει η κυβέρνηση έχοντας ως οδηγό την Οικονομική Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) και όχι τα νοσοκομεία και τις ανάγκες των λειτουργών τους.

Το στίγμα αυτής της προοπτικής έδωσε και ο νέος υπουργός Υγείας, Λ. Παπαδήμας,στη συνάντησή του με την ΠΟΕΔΗΝ την περασμένη Τετάρτη. Ο Λ. Παπαδήμας παρέπεμψε τους εργαζόμενους στον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και αρνήθηκε να συζητήσει, για τα μισθολογικά ζητήματα, περαιτέρω με την ΠΟΕΔΗΝ, καθώς - όπως είπε - αρμόδια γι' αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι η ΑΔΕΔΥ.

Οπως φαίνεται απ' τους πίνακες που δημοσιεύουμε, όλες οι κατηγορίες των εργαζομένων - πλην της υποχρεωτικής εκπαίδευσης - πήραν αυξήσεις μικρότερες από 2,5%. Αυτές οι αυξήσεις υπολογίζονται σε ονομαστικές τιμές και μεταφράζονται σε λιγότερο - όπως φαίνεται και στους Πίνακες - από 10.000 δραχμές σε όλες τις περιπτώσεις.

Να σημειωθεί ότι στους Πίνακες είναι οι μεικτές αποδοχές που σημαίνει ότι μετά την αφαίρεση της - αυξημένης - φορολογίας υπήρξαν και περιπτώσεις εργαζομένων που έβαλαν στην τσέπη τους λιγότερα χρήματα από όσα έπαιρναν το 1997.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Λ. Μεθωνιού,η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ΟΝΕ καταρτίζει έναν νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό για το 1999 με δραστικές μειώσεις στις κοινωνικές δαπάνες. Αυτό θα έχει επιπτώσεις τόσο στη λειτουργία των Δημοσίων Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των όποιων Ιδρυμάτων Προνοίας, όσο και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των υγειονομικών.

"Ηδη, συνεχίζει η Λ. Μεθωνιού, οι απώλειες που έχουμε ως υγειονομικοί ξεπερνούν το 25% εδώ και οχτώ χρόνια. Από τότε δηλαδή που καταργήθηκε η ΑΤΑ. Η πάλη της Ομοσπονδίας πρέπει να επικεντρωθεί στη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων που να καλύπτουν τις απώλειες των περασμένων ετών, ύψους 25%, με κατάργηση, παράλληλα, της σύνδεσης του μισθού με την παραγωγικότητα που έχει εισαχθεί με το νέο μισθολόγιο".

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η Λ. Μεθωνιού επιρρίπτει ευθύνες και στην πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ "εξαιτίας της ουσιαστικής παραίτησής της να διεκδικεί αυξήσεις, αλλά να διαπραγματεύεται κάποιες πλασματικές υπερωρίες. Αυτό οδηγεί τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αντιπαράθεση, ομηρία, χαλιναγώγηση, καθώς και υποταγή τους στις διοικήσεις των Νοσοκομείων. Η "διαπραγμάτευση" κάποιων ωρών σε ατομικό επίπεδο - προσθέτει - οδηγεί αντικειμενικά στη συνειδητή προσπάθεια διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος και αποπροσανατολισμού του από τον κύριο στόχο που είναι η αντιπαράθεση και με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική".

Η αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι οι υγειονομικοί πρέπει να παλέψουν για να αναλάβει το κράτος την πλήρη χρηματοδότηση του δημοσίου τομέα υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, αφού από το 1993 και εντεύθεν ο κρατικός προϋπολογισμός ουσιαστικά δε χρηματοδοτεί αυτούς τους τομείς. "Αντίθετα - συνεχίζει - το κράτος έχει μετακυλίσει τις δαπάνες αυτές στους ίδιους τους ασφαλισμένους, στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους, καθώς έχει αυξήσει τα νοσήλια των νοσοκομείων και τα νοσήλια των έμμεσων ασφαλισμένων (των παιδιών). Εχει επιβάλει (ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ και σήμερα διατηρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) φόρο στον καπνό και στο αλκοόλ που υποτίθεται ότι προορίζεται για την υγεία. Αυτοί οι φόροι δεν αποδόθηκαν ποτέ στο σύνολό τους για την υγεία και πηγαίνουν να καλύψουν τη "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού. Το ίδιο συμβαίνει και με το πεντοχίλιαρο που πληρώνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά την εισαγωγή των ασθενών στα νοσοκομεία ή το χιλιάρικο που πληρώνουν οι ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απέκλεισαν τα ταμεία του «Ευαγγελισμού» (2006-12-22 00:00:00.0)
Ανακυκλώνει την υπάρχουσα αθλιότητα (2004-10-26 00:00:00.0)
Ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων (2003-10-17 00:00:00.0)
Η πλειοψηφία «ξέχασε» το μόνιμο προσωπικό (2003-05-15 00:00:00.0)
Ακροβασίες και αγωνιστικά άλλοθι (1999-12-15 00:00:00.0)
Ανέξοδες υποσχέσεις για την επόμενη πενταετία (1999-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ