Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πρωταγωνιστής στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Πρωτοβουλίες με σκοπό την επιβολή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στην παιδεία αναλαμβάνει ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο και πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα στη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Βασικοί στόχοι των πρωτοβουλιών αυτών, που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, λόγω και του στόχου για υπονόμευση και εξουδετέρωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στην παιδεία, είναι αφενόος η προώθηση των νεοφιλελεύθερων και αντιδραστικών επιλογών, όπως η ίδρυση "μη κρατικών" ΑΕΙ και η άρση ουσιαστικά του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ από την άλλη επιχειρείται να συμπηχθεί ένα μέτωπο ενάντια στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, των μαθητών και των διδασκόντων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής είχε χτες συνάντηση με πρυτάνεις από 15 πανεπιστήμια, στους οποίους παρουσίασε το πακέτο των θέσεων του κόμματός του για την παιδεία. Συγκεκριμένα, ο Κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ, ενώ επέμεινε στη θέση του για νομοθετική πρωτοβουλία για την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου στο όνομα της προστασίας του. Μάλιστα, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, υποστήριξε ότι "είδε στη μεγάλη τους πλειοψηφία ότι οι πρυτάνεις αντιδρούν πολύ θετικά" (!) στην πρότασή του.

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής μοίρασε ανέξοδες υποσχέσεις περί αύξησης της χρηματοδότησης για την παιδεία και ειδικά την τριτοβάθμια, χωρίς όμως να προσδιορίσει συγκεκριμένα ποσοστά, ζήτησε καλύτερη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, καθώς και προώθηση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΑΕΙ.

Χαρακτηριστική της σύμπλευσης και στήριξης της ηγεσίας της ΝΔ στις κυβερνητικές επιλογές είναι η τοποθέτησή της απέναντι στην επιχειρούμενη αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Αφήνοντας στο απυρόβλητο την αντιδραστική της ουσία, εστίασε την "κριτική" του στην προχειρότητα και τους ερασιτεχνισμούς του υπουργού Παιδείας και γι' αυτό το λόγο κάλεσε τον Κ. Σημίτη να αναλάβει πρωτοβουλία για να ανασταλεί (!) η εφαρμογή του συστήματος που προωθείται.

Ταυτόχρονα, επανέφερε την πρότασή του για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ακριβώς για να υπάρχει ένας ακόμα θεσμός νομιμοποίησης και διασφάλισης της συναίνεσης στις κοινά αποδεκτές επιλογές των κομμάτων εξουσίας για την παιδεία.

Στη χτεσινή συνάντηση συμμετείχαν οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Οικονομικού, του Παντείου, του Γεωπονικού, του ΕΜΠ, του Πανεπιστημίου Πειραιά, του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, των Πατρών, των Ιωαννίνων, καθώς και αντιπρυτάνεις από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Θράκης, το Ιόνιο και το Χαροκόπειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ