Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσπάθεια εξωραϊσμού και επιδερμική κριτική

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ

Με επιχειρήματα που κινήθηκαν μακριά από την κριτική στη γενεσιουργό αιτία των αντιλαϊκών χαρακτηριστικών του προϋπολογισμού, δηλαδή την άνευ όρων υποταγή του στις επιταγές της ΟΝΕ, κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των εισηγητών της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, ενώ από την πλευρά του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ επιχειρήθηκε ο εξωραϊσμός του προϋπολογισμού.

  • Κλίμα... αισιοδοξίας, παρά τον πασιφανή αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού, επιχείρησε να δώσει στην παρέμβασή του ο κεντρικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μ. Σταυρακάκης,λέγοντας ότι "στις επόμενες εβδομάδες θα έχει επιτευχθεί η δημοσιονομική σύγκλιση" σε σχέση με τους στόχους της ΟΝΕ, υποστηρίζοντας πως θα υπάρξει αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 39,3%, γεγονός που φέρνει την Ελλάδα στο 85% του κοινοτικού μέσου όρου, καταδεικνύοντας ότι υπήρξε περιστολή της φοροδιαφυγής.
  • Αντίθετα με πλήθος χαρακτηρισμών αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του 1999 ο κεντρικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βουλγαράκης.Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό "σύνολο λογιστικών τεχνασμάτων", προσθέτοντας πως έχει "ελλείμματα κοινωνικής ευαισθησίας", καθώς και ότι "αντιμετωπίζει τους πολίτες σαν "κινούμενα χιλιάρικα" που πρέπει να φορολογηθούν ανηλεώς με μισό τρισ. επιπλέον φόρους". Σημείωσε δε ότι ο προϋπολογισμός "δεν τιθασεύει το σπάταλο κράτος", ενώ "υποθηκεύει σταθερά το μέλλον των αυριανών Ελλήνων", αφού "δε δημιουργεί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να σταθεί η Ελλάδα στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον της ΟΝΕ". Τέλος έντονη κριτική άσκησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τους στόχους της, λέγοντας ότι "η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και όχι στη μείωση των δαπανών που παρουσίασαν έξαρση".
  • Για "εκλογικά υπονοούμενα" έκανε λόγο ο κεντρικός εισηγητής του Συνασπισμού Γιάννης Δραγασάκης,παίρνοντας το λόγο, σημειώνοντας ότι ενώ η κυβέρνηση είχε περιθώρια κάποιων παροχών στον προϋπολογισμό, τις "κρατάει", προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει ως "ατού" της προεκλογικής της τακτικής. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο θέμα της φορολογίας, σημειώνοντας ότι "ακόμα και αυτοί που παίρνουν 120.000 δραχμές το μήνα εισφέρουν φορολογικά", προσθέτοντας ότι εφόσον η κυβέρνηση αρνείται την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, θα μπορούσε να ορίσει ότι απαλλάσσονται φόρου οι τελευταίες κατηγορίες μισθωτών, δηλαδή αυτές με μικρότερα εισοδήματα.
  • Τη θέση που τήρησε και στις προηγούμενες συζητήσεις του προϋπολογισμού, δηλαδή την καταψήφιση όλων των άρθρων του προϋπολογισμού, εκτός από τις δαπάνες που αφορούν την άμυνα, θα διατηρήσει και στον προϋπολογισμό του 1999, όπως διευκρίνισε χτες ο κεντρικός εισηγητής του ΔΗΚΚΙ, Αναστάσιος Ιντζές. Ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ χαρακτήρισε "ταξικό" και "αντιλαϊκό" τον προϋπολογισμό, σημειώνοντας ότι για μια ακόμα φορά τα φορολογικά βάρη φορτώνονται στις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις, επαναφέροντας ταυτόχρονα τη γνωστή θέση του προέδρου του κόμματος Δ. Τσοβόλα, σχετικά με μέτρα "αναδιανομής του εισοδήματος". Σημείωσε δε ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή είναι απλά "τυπική διαδικασία", ενώ "δε γίνεται ουσιαστική συζήτηση". Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως κάνει λόγο συνεχώς για "μονόδρομο της ΟΝΕ", αρνούμενη την ύπαρξη άλλων "εναλλακτικών λύσεων".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ