Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πιο αποφασιστικά στο δρόμο του αγώνα οι μαθητές

Στον πυρετό της προετοιμασίας για τη μαζική και μαχητική συμμετοχή τους στο αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από το Αγαλμα του Βενιζέλου, ζουν οι μαθητές των ημερήσιων σχολείων της Θεσσαλονίκης. Ενώ σήμερα στις 6 το απόγευμα οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο συμπαράστασης που οργανώνει στην πλατεία της ΧΑΝΘ η Απεργιακή Επιτροπή Σωματείων και συνδικαλιστών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εκφραστεί η αλληλεγγύη του εργαζόμενου λαού στον αγώνα των μαθητών ενάντια στην εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση.

Οι μαθητές των ημερήσιων σχολείων που από την αρχή της σχολικής χρονιάς βγήκαν στο δρόμο του αγώνα, δηλώνουν ότι καμία προσπάθεια τρομοκράτησης και αυταρχισμού από πλευράς διευθυντών, μεμονωμένων καθηγητών και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει. Ολοι μαζί θα βρεθούν το πρωί της Τετάρτης στο δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα για μια παιδεία χωρίς φραγμούς, ισότιμη για όλους.

Στο μεταξύ ο αγώνας τους εξελίσσεται μέσα από πολύμορφες κινητοποιήσεις. Την Παρασκευή προχώρησαν στο κλείσιμο των δρόμων στην Τούμπα και στις Συκιές. Χτες χίλιοι και πλέον μαθητές του Πολυκλαδικού Λυκείου, που βρίσκεται στα σύνορα Νεάπολης με Πολίχνη, έκλεισαν για μια ώρα περίπου το δρόμο μπροστά από το σχολείο τους, φωνάζοντας συνθήματα κατά του αντιεκπαιδευτικού νόμου. Το Συντονιστικό των Σχολείων, που συνεδρίασε χτες αργά το απόγευμα για τον καλύτερο σχεδιασμό της αυριανής κινητοποίησης, αποφάσισε παράλληλα για την Πέμπτη και την Παρασκευή να προχωρήσει εκ νέου σε αποκλεισμούς δρόμων έξω από τα σχολεία.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το δημοψήφισμα που πραγματοποιεί στα σχολεία της Θεσσαλονίκης το συντονιστικό των μαθητών μέσα από το οποίο ζητά από τους μαθητές να εκφραστούν υπέρ ή κατά του νόμου 2525. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στα σχολεία, αλλά και απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού παιδείας που κάνει λόγο για κατευθυνόμενες αντιδράσεις των μαθητών, είναι το γεγονός ότι σε σύνολο 140 μαθητών που ψήφισαν στο ΤΕΕ της οδού Λαγκαδά, 139 ψήφισαν κατά του νόμου και ένας λευκό.

Στο μεταξύ, κάτω από την "επίβλεψη" ομάδας Γονέων που αντιδρούν στις κινητοποιήσεις, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μαθητών του 1ου Ενιαίου Λυκείου Ευόσμου. Οι μαθητές που είχαν συγκεντρωθεί για να αποφασίσουν για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους, δέχτηκαν ψυχολογική πίεση από την ομάδα γονέων που απειλούσαν ότι θα "δείρουν άγρια" όποιον ψηφίσει υπέρ των κινητοποιήσεων... Οι μαθητές, αψηφώντας τις απειλές, αποφάσισαν και θα προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολικού κτιρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ