Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΧΤΕΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
"Φουντώνει" ο αγώνας της αγροτιάς
  • Μαζί με τους αγρότες, σε έναν κοινό αγώνα και οι άλλες λαϊκές τάξεις
  • Σήμερα το αγροτικό συλλαλητήριο στη Λάρισα

Την προηγούμενη Τετάρτη ήταν η Καρδίτσα που με το πρωτοφανές σε όγκο και παλμό αγροτικό συλλαλητήριο - το οποίο μετατράπηκε σε παλλαϊκό με τη συμμετοχή χιλιάδων αγροτών, εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων, μαθητών, συνταξιούχων, δημάρχων - έδωσε το σύνθημα για την εκκίνηση των νομαρχιακών αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία. Χτες, τη σκυτάλη πήραν τα Τρίκαλα και σήμερα ακολουθεί η Λάρισα.

Οι αγρότες των Τρικάλων έφτασαν χτες στην κεντρική πλατεία της πόλης με τα τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα.Οι κεντρικοί δρόμοι αποκλείστηκαν και η συγκέντρωση ήταν ογκώδης και δυναμική, ένα ακόμη δείγμα αγωνιστικότητας και αποφασιστικότητας της αγροτιάς να συγκρουστεί με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και να την ανατρέψει. Σ' αυτή τη σύγκρουση οι αγρότες δεν είναι μόνοι τους. Οπως έδειξε και η συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων άλλων μαζικών φορέων του νομού στο χτεσινό αγροτικό συλλαλητήριο στα Τρίκαλα, έχουν μαζί τους και όλα τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται.

"Ας το καταλάβει ο νέος υπουργός Γεωργίας ότι ο αγροτικός κόσμος δε θα πει "σφάξε με Αγά μου ν' αγιάσω", αλλά θα αγωνιστεί, με νύχια και με δόντια για να μην ξεκληριστεί από τη γη του", είπε ο Σπ. Τσιοτινός,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, κεντρικός ομιλητής στο χτεσινό συλλαλητήριο. Κι αυτή η επισήμανσή του εγκρίθηκε μ' ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και συνθήματα υπέρ του δίκαιου αγώνα της αγροτιάς, από το πλήθος των συγκεντρωμένων.

Ο ομιλητής άρχισε να περιγράφει τις επιπτώσεις που έχει στους Ελληνες αγρότες η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. "Αυτή την πολιτική αντιπαλεύουμε", είπε. "Είναι αυτή που ροκανίζει τα εισοδήματά μας, τους κόπους μας, τον ιδρώτα μας. Που μας βούλιαξε στα χρέη, που βάζει φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών μας, που υποβαθμίζει διαρκώς το βιοτικό μας επίπεδο. Είναι η πολιτική του αυταρχισμού, της υπονόμευσης των αγώνων, της τρομοκρατίας, της καταστολής των αγροτοδικείων. Είναι η "εκσυγχρονιστική" πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας στο όνομα της ΟΝΕ, συνθλίβοντας τα λαϊκά στρώματα".

Η αγροτιά θα παλέψει

Αναφερόμενος στο δίκαιο των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, ο ομιλητής αναρωτήθηκε:

"Ζητάμε πολλά όταν ζητάμε τη δυνατότητα να κάνουμε παραγωγή, να μείνουμε στα χωριά μας; Ζητάμε πολλά όταν θέλουμε να φτιάξουμε άφθονα και υγιεινά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα για τη διατροφή του λαού μας, αλλά και για εξαγωγές; Ζητάμε πολλά όταν ζητάμε να δουλεύουμε στα χωράφια μας, στα μαντριά μας; Ζητάμε πολλά όταν ζητάμε να μη μας ληστεύουν με τα μέσα και τα εφόδια, με τους σπόρους, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, με τα μηχανήματα και τα ανταλλακτικά; Ζητάμε πολλά όταν ζητάμε να σταματήσει η ληστεία με τους τόκους υπερημερίας και κεφαλοποίησης; Ολο πληρώνουμε και όλο περισσότερο χρωστάμε!".

Και ο Σπύρος Τσιοτινός κατέληξε λέγοντας: "Νομίζουν πως μπορούν να ερημώσουν τα χωριά μας, νομίζουν πως μπορούν να μας κάνουν ξανά κολίγους, ξανά πεινασμένες μάζες, απελπισμένες υπάρξεις. Για να μας εκμεταλλεύονται για ένα κομμάτι ψωμί. Αδικος και χαμένος ο κόπος τους! Ολόκληρος ο αγροτικός κόσμος ενωμένος, θα παλέψει για τη λύση των προβλημάτων".

Στο συλλαλητήριο χαιρέτισαν οι Β. Μπούτας και Φ. Σαλταγιάννης, μέλη της ΠΑΣΕ, που τόνισαν την αποφασιστικότητα της αγροτιάς της Θεσσαλίας να συνεχίσει, να κλιμακώσει και να συντονίσει τους αγώνες μέχρι την τελική δικαίωση. Μετά τη συγκέντρωση οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία στη Νομαρχία, όπου παρέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα, ανάμεσα στ' άλλα, επισημαίνεται ότι: "Η κυβέρνηση, ιδιαίτερα τώρα, που αγωνιά για την εκπλήρωση των όρων ένταξης στην ΟΝΕ, εντείνει τα αντιαγροτικά της μέτρα, σ' όλα τα επίπεδα. Το κυνηγητό με τις κατασχέσεις της ΑΤΕ παίρνει διαστάσεις τραγικές. Τα αγροτικά προϊόντα βρίσκονται εντελώς απροστάτευτα, έρμαια στα χέρια των εμπόρων (σιτηρά, καπνά κλπ.), η εγκατάλειψη σε έργα υποδομής συνεχίζεται, η κατάργηση οργανισμών αφαιρεί και την τελευταία ελάχιστη προστασία που υπήρχε (Οργανισμός Βάμβακος, Καπνού κλπ.), η ακρίβεια στα μέσα και εφόδια γιγαντώνεται.

Υπάρχει και άλλος δρόμος. Ο δρόμος της αναθεώρησης της αγροτικής πολιτικής. Είναι ο δρόμος της εξυγίανσης του συνεταιριστικού κινήματος και η βοήθεια της οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης που εθελοντικά μέσα από τον παραγωγικό συνεταιρισμό να αποκτήσει και ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα.

Είναι ο δρόμος της αύξησης και της ανάπτυξης των καλλιεργειών μας σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας μας καθώς και τις δυνατότητες που έχουμε και όχι οι περιορισμοί και τα πρόστιμα για να τα αρπάξουν φτηνά οι πολυεθνικές από τις υπανάπτυκτες και εξαρτημένες χώρες".

Κι το ψήφισμα περιλαμβάνει ιεραρχημένα τα γνωστά αιτήματα των αγροτών που αφορούν την κατάργηση των ποσοστώσεων και φόρων συνυπευθυνότητας για όλα τα αγροτικά προϊόντα, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την ενίσχυση και εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος, τη λήψη μέτρων υπέρ των νέων αγροτών και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο, την αλλαγή του ρόλου της ΑΤΕ και στη ρύθμιση των χρεών, την αύξηση στις τιμές των προϊόντων. Γίνεται δε ιδιαίτερη αναφορά στα αιτήματα κατά προϊόν, όπως για το βαμβάκι, τα καπνά, τα τεύτλα, την ελιά, την κτηνοτροφία και άλλα που αφορούν τον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ. Ιδιαίτερα ζητείται να αποζημιωθούν μέχρι 50.000 δρχ. το στρέμμα όλοι οι παραγωγοί των Τρικάλων που έχουν υποστεί μείωση της παραγωγής από διάφορες θεομηνίες, όπως πλημμύρες, ξηρασία, σκουλήκια κ. ά., βάσει τιμολογίου.

Παραβρέθηκαν

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν τα μέλη της ΠΑΣΕ, εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων, της ΕΛΜΕ, του συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, του συλλόγου Γυναικών, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Σωματείου ψυκτικών, του συλλόγου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων, του συλλόγου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, των παραρτημάτων Τρικάλων και Πύλης της ΠΕΑΕΑ, ο αντινομάρχης Αχ. Μανούρας,οι νέοι δήμαρχοι Τρικάλων Γ. Σπάθης,Εστιαιώτιδας Γ. Περιστέρης,ΠελινναίωνΔ. Χατζής.Oι βουλευτές Αχ. Κανταρτζής του ΚΚΕ και Θ. Σκρέκας της ΝΔ, αντιπροσωπείες των ΝΕ των κομμάτων ΚΚΕ, ΝΔ, ΣΥΝ, ΠΟΛ.ΑΝ. και εκπρόσωποι πολλών συνεταιρισμών, αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ