Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυξημένα κρούσματα παιδικού άσθματος

Αυξημένη, κατά τρεις φορές, συχνότητα του παιδικού άσθματος στην Κρήτη έδειξε μελέτη που έγινε πρόσφατα στο Ηράκλειο, στη Θεσσαλονίκη και στα Ιωάννινα. Σε άλλη μελέτη που έγινε στο Νομό Αχαϊας διαπιστώνεται μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου στις αγροτικές περιοχές απ' ό,τι στα αστικά κέντρα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.756 μαθητές δημοτικών σχολείων. Η μελέτη έδειξε ότι ένας στους τέσσερις μαθητές (25,8%) ανέφερε ένα τουλάχιστον επεισόδιο βρογχοσπασμού στη ζωή του, ενώ 50 παιδιά (2,8%) παρουσίασαν μετά τη δοκιμασία κόπωσης παθολογικά ευρήματα τα οποία σχετίζονταν με το άσθμα. Το 32% αυτών των μαθητών ανέφεραν ότι έχουν άσθμα, το 44% ότι είχαν στο παρελθόν, ενώ το 24%, δηλαδή ένα στα πέντε παιδιά, δε γνώριζαν το πρόβλημά τους.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο επίκουρος καθηγητής Γ. Τσανάκας απέδωσε τη διαφορά, που παρουσιάζεται μεταξύ των τριών πόλεων, στην εκδήλωση της νόσου, σε γονιδιακούς παράγοντες, οι οποίοι σε συνδυασμό με περιβαλλοντικά αίτια επηρεάζουν την εμφάνιση του βρογχικού άσθματος. Εξήγησε ότι η γονιδιακή προδιάθεση (κληρονομικότητα) μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη συχνότητα του παιδικού άσθματος στην Κρήτη, όπου η κινητικότητα του πληθυσμού είναι μειωμένη από και προς άλλες περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο της μελέτης έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης των γιατρών (αγροτικών και γενικών) σε δέκα Κέντρα Υγείας της Κρήτης, σχετικά με την αντιμετώπιση του άσθματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ