Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητικές "φιέστες" δήθεν διαλόγου

Σε κυβερνητικές "φιέστες", από τις οποίες έλειπαν επιδεικτικά οι πραγματικοί εκπρόσωποι των αγροτών, εξελίχθηκαν, τόσο η συγκέντρωση που διοργάνωσε την Κυριακή η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα, στην οποία μίλησε ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, όσο και η αντίστοιχη που προηγήθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Στην αίθουσα του "Χατζηγιάννειου" της Λάρισας παραβρέθηκαν, βεβαίως, ο υφυπουργός Γεωργίας Ντ. Βρεττός,ο περιφερειάρχης Π. Βασιλείου και στελέχη της Περιφέρειας, οι κυβερνητικοί νομάρχες Λάρισας Γ. Φλώρος,Τρικάλων Στ. Πατραμάνης και Καρδίτσας Κ. Παπακυρίτσης,ο αποτυχών υποψήφιος νομάρχης Καρδίτσας Ηλ. Λιακόπουλος,οι κυβερνητικοί βουλευτές Λάρισας Θ. Στάθης,Γ. Αδαμόπουλος,Φ. Χατζημιχάλης,ο γνωστός από την αποχώρησή του από την ΠΑΣΕ, για να πάρει θέση στο ΔΣ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Στ. Ζέικος,ο επιθεωρητής Θεσσαλίας κι άλλα στελέχη της Αστυνομίας και μερικοί άλλοι "σχετικοί" κι "άσχετοι". Βεβαίως, δεν παραβρέθηκαν απλοί αγρότες, ούτε τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα που εκπροσωπούν τις 9 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας - ο υπουργός είχε αρνηθεί ξεχωριστή συνάντηση με την ΠΑΣΕ.

Ετσι, το ακροατήριο, που άκουσε τις ομιλίες του υπουργού, του υφυπουργού, του νομάρχη Λάρισας και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ήταν κατάλληλα διαμορφωμένο, ώστε να μην αντιδράσει στα ψέματα, στις ανέξοδες υποσχέσεις και στις ανούσιες συζητήσεις που ακούστηκαν στην αίθουσα. Τα μόνα που είχε να υποσχεθεί ο υπουργός ήταν ότι θα παραγραφούν με νόμο τα "αδικήματα" των αγροτών στη διάρκεια των κινητοποιήσεων - πότε ακριβώς δεν είπε και πολλοί υποψιάζονται ότι δε γίνεται τώρα, για να φοβηθούν κάποιοι και να μη συμμετέχουν στις νέες κινητοποιήσεις - και ότι μέχρι τις 20 Δεκέμβρη θα έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις στους αγρότες για τις καταστροφές από θεομηνίες (άλλη υπόσχεση, με την ελπίδα ότι κάποιοι θα ξεγελαστούν και δε θα πάνε στα "μπλόκα").

Και, βεβαίως, επειδή το "τάμα δε χαλάει σπίτι", ο υπουργός υποσχέθηκε να δει ακόμα και το ξεχασμένο θέμα της διεκδίκησης της εκκλησιαστικής περιουσίας!

Και, φυσικά, δε δίστασε να πει μεγάλες κουβέντες για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, ένα μέλλον, όμως, που το περικλείει στον "ευρωπαϊκό κλοιό" της "Ατζέντας 2000", που απειλεί με ολοκληρωτική καταστροφή την ελληνική μικρομεσαία αγροτιά.

Ο νομάρχης Λάρισας Γ. Φλώρος αναφέρθηκε απλώς σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού, ενώ ο κυβερνητικός βουλευτής Γ. Αδαμόπουλος κατηγόρησε την απούσα ΠΑΣΕ ότι "δεν αποτελεί έκφραση των αγροτών, αλλά μηχανισμό παραγόντων"!

Φυσικά, επί της ουσίας των αγροτικών προβλημάτων, δεν ακούστηκε κουβέντα. Ούτε για τις επιπτώσεις που έχουν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλει η ΕΕ, ούτε για το κόστος παραγωγής, που συνεχώς αυξάνεται, ενώ οι τιμές των προϊόντων πέφτουν, ούτε για το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και το νέο κύμα μετανάστευσης από την ύπαιθρο, ούτε για την ανάγκη κατασκευής έργων υποδομής, ούτε για τα χρέη στην ΑΤΕ που "πνίγουν το λαιμό" και απειλούν με κατάσχεση χωράφια και σπίτια αγροτών, ούτε για τις συντάξεις πείνας του ΟΓΑ και τα "χαράτσια" του ΕΛΓΑ...

Στη Θεσσαλονίκη

Σε παρωδία εξελίχθηκε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, και η ανάλογη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με βουλευτές, φορείς της ΝΑ και "εκπροσώπους των αγροτών".

Χειροκροτητές της κυβερνητικής πολιτικής και των επιλογών της ΕΕ συγκεντρώθηκαν για να επιβεβαιώσουν την ορθότητα των αποφάσεων της κυβέρνησης και να "φωτίσουν" το δρόμο, που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, στα πλαίσια των νέων κανόνων που διαμορφώνονται με την παγκοσμιοποίηση της αγοράς και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό. Στόχος της σύσκεψης, ήταν η εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων της αγροτιάς και συνεργοί βρέθηκαν, για άλλη μια φορά, οι γνωστοί αγροτοπατέρες των Ομοσπονδιών, που - στην πλειοψηφία τους - αναδείχτηκαν μέσα από νόθες διαδικασίες. Αυτοαποκαλούμενοι "συντονιστικό Μακεδονίας", στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό μετά τη σύσκεψη, έθεσαν ένα "πλαίσιο αιτημάτων", μέσα από το οποίο απουσίαζαν παντελώς τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα. Ως πρώτο αίτημα έθεσαν την άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων, των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, το οποίο και απαντήθηκε θετικά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ