Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικαστική έρευνα για τις επενδύσεις του ΟΤΕ

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Κολιοκώστας με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, σχετικά με τις εξαγορές τηλεπικοινωνιακών οργανισμών στις οποίες έχει προβεί ο ΟΤΕ στο εξωτερικό.

Στην παραγγελία του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας ζητά να ερευνηθεί ο ρόλος του μέχρι πρότινος διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Γ. Χρυσολούρη στην εξαγορά μεριδίων των ξένων τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων και αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις σε όλα τα στάδια υπογραφής των συμβάσεων με τους ξένους οργανισμούς τηλεπικοινωνιών. Η έρευνα θα διενεργηθεί από εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Βέβαια ο ΟΤΕ δεν πρωτοτυπεί. Δεν του είναι άγνωστες οι δικαστικές διαμάχες. Ο στόχος της κυβέρνησης να τον κάνει τηλεπικοινωνιακό κόμβο των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, τείνει να τον μετατρέψει για άλλη μια φορά σε "κόμβο" δικαστικό... ελέω διαπλεκομένων.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων προέβη στην εξαγορά μεριδίων τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων για τα οποία δαπανήθηκαν 330 δισ. δραχμές περίπου. Πρώτα το 1997 όταν διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Π. Λάμπρου έγινε η εξαγορά του 20% του σερβικού οργανισμού, έναντι του τιμήματος των 106 δισεκατομμυρίων δραχμών, σε συνεργασία με την ιταλική ΣΤΕΤ που εξαγόρασε το 29%. Στα τέλη του ίδιου χρόνου, όταν χρέη διευθύνοντα προσωρινά είχε αναλάβει ο Δ. Παπούλιας, ο Οργανισμός συμφώνησε με την αρμενική κυβέρνηση για την εξαγορά του 90% της εταιρίας τηλεπικοινωνιών(Armentel) καταβάλλοντας περί τα 40 δισ. δραχμές. Ταυτόχρονα ο Οργανισμός προέβη σε συμφωνία με την 3Ε για την παραχώρηση ενός 10% από το μερίδιό του.

Πριν ένα μήνα και μετά από διαπραγματεύσεις μηνών, ο ΟΤΕ εξαγόρασε το 35% του ρουμανικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού (Romtelecom) έναντι τιμήματος 185 δισεκατομμυρίων δραχμών και το μάνατζμεντ της επιχείρησης το οποίο εκχώρησε στην αμερικάνικη εταιρία GTE. Η κυβερνητική γραμμή της διείσδυσης στις τηλεπικοινωνιακές αγορές των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης αν και υλοποιήθηκε με συνέπεια και από την προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού, στο πρόσωπο του Γ. Χρυσολούρη βρήκε έναν ακόμη μαχητικό "σταυροφόρο".

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, ο ΟΤΕ έχει αναλάβει να παίξει το ρόλο του πολιορκητικού κριού και ν' ανοίξει τον δρόμο για λογαριασμό τρίτων, όπως τουλάχιστον δείχνει η πορεία των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα. Μάλιστα, με μεγάλη ευκολία για έναν τόσο μικρό Οργανισμό, στελέχη του οποίου ανοιχτά ομολογούν ότι δεν έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και υποδομή να παρακολουθήσει τις επενδύσεις του και χωρίς να λογαριάζει τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που απαιτούνται, σχεδιάζει την απόκτηση και άλλων τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων όμορων χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ