Κυριακή 10 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Τ. Χριστοδούλου δείχνει το δρόμο...

Αποστομωτική απάντηση στις δημαγωγικές κορόνες του προέδρου της ΝΔ μπορεί να θεωρηθεί η τοποθέτηση του επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ Τ. Χριστοδούλου στη συνδιάσκεψη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο νεοφιλελεύθερος και ιδιαίτερα έμπειρος περί τα της Ενωμένης Ευρώπης πολιτικός ουσιαστικά διέψευσε τις προσδοκίες που καλλιεργεί και τις υποσχέσεις που μοιράζει αφειδώς ο Κ. Καραμανλής για καλύτερες ημέρες στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης.

Απαριθμώντας τις αλλαγές που συντελούνται στην ΕΕ, για τις οποίες, όπως είπε, πρέπει να προετοιμαστούν να τις αντιμετωπίσουν, ανέφερε τα εξής:

Πρώτον: "Η έννοια της κοινοτικής αλληλεγγύης εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά έχει χάσει μεγάλο μέρος από τη δυναμική της, αλλάζει προσανατολισμό και κατευθύνεται πρωτίστως προς τις υποψήφιες νέες χώρες - μέλη".

Δεύτερον: "Η ΟΝΕ και η έκφρασή της, το ενιαίο νόμισμα, περιορίζει τις δυνατότητες άσκησης μεμονωμένης οικονομικής πολιτικής. Η νομισματική πολιτική θα είναι πλέον ενιαία, ενώ η δημοσιονομική θα πρέπει να είναι συντονισμένη και υπόκειται στους όρους του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας".

Τρίτον: "Η εξωτερική πολιτική υπόκειται ντε φάκτο στη σταδιακή επικράτηση του σχήματος της πλειοψηφίας. Η άσκηση του βέτο δεν αποτελεί πλέον αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης ζωτικών συμφερόντων, αν δε συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις".

Τέταρτο: "Στον θεσμικό τομέα εκκρεμεί η επικύρωση της Συνθήκης Αμστερνταμ, η οποία συνδέεται με πολλά περιορισμένα, αλλά πάντως ουσιαστικά βήματα και η πραγματοποίηση των αναγκαίων θεσμικών αλλαγών, που θα καταστήσουν την Ενωση ικανή να λειτουργήσει αποτελεσματικά κατά τη διεύρυνσή της".

Αγρότες - ανεργία

Ιδιαίτερα "αποκαλυπτικός" είναι ο Τ. Χριστοδούλου στις διαπιστώσεις και εκτιμήσεις που κάνει για τα πελώρια ζητήματα της γεωργίας και της "απασχόλησης".

Συγκεκριμένα για τη γεωργία ανέφερε: "Η τάση μείωσης των ενισχύσεων επί των τιμών και το πέρασμα σταδιακά σε εισοδηματικές ενισχύσεις, αλλά και η ενδεχόμενη συγχρηματοδότηση από τους εθνικούς προϋπολογισμούς μεγάλου τμήματος των ενισχύσεων διαρθρωτικού χαρακτήρα - ήδη οι προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι όλο και περισσότερες και οι πιέσεις που θα δεχτούμε τα επόμενα χρόνια θα είναι όλο και μεγαλύτερες - απαιτεί νέο τρόπο σχεδιασμού και προετοιμασίας. Οχι μόνο θα απαιτηθεί ραγδαία αναδιάρθρωση των καλλιεργειών προς καλλιέργειες που μπορούν να εξασφαλίσουν τιμές συμβατές προς τις διεθνείς τιμές των αγροτικών προϊόντων, αλλά και ο μηχανισμός αξιοποίησης των εισοδηματικών ενισχύσεων θα είναι περίπλοκος".

Με παραστατικό τρόπο παρουσίασε και τις θέσεις της ΝΔ για την αντιμετώπιση της ανεργίας: "Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες σε αντιδιαστολή με την κυβερνητική ομιχλώδη πολιτική. Χρειαζόμαστε ευελιξία στην αγορά εργασίας, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και σωστή αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου σχετικά με την κατάρτιση". Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών συμπλήρωσε: "Σε άλλες χώρες η ανεργία έχει υποχωρήσει θεαματικά (Βρετανία, Ολλανδία, κλπ.) λόγω ακριβώς αυτής της πολιτικής" (!).

Φυσικά ο Κ. Καραμανλής φροντίζει επιμελώς να αποκρύβει τη σκληρή πραγματικότητα που περιγράφει ο ευρωβουλευτής και το εφιαλτικό μέλλον που επιφυλάσσει η πολιτική που υποστηρίζει, με μοναδικό στόχο να ξεγελάσει τις λαϊκές μάζες και να υφαρπάξει την ψήφο τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ