Κυριακή 10 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΠΑΡΩΝ"... στο Αμστερνταμ και στην υποτέλεια

Η Ευρωλαγνία και ευρωυποτέλεια του ΣΥΝ επιβεβαιώθηκαν μια ακόμα φορά με τη στάση απέναντι στη συνθήκη του Αμστερνταμ, που οδεύει προς επικύρωση στη Βουλή μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Στην ειδική συνεδρίαση του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΝ που έγινε στις αρχές Απρίλη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τελικά, μέσα από συμβιβασμούς και παρασκηνιακές συμμαχίες οι σύνεδροι αποφάσισαν να ψηφίσουν ΠΑΡΩΝ στη συνθήκη του Αμστερνταμ στη Βουλή, μην τολμώντας να καταδικάσουν ανοιχτά την ιστορική συνέχεια της συνθήκης του Μάαστριχτ, παρ' όλο που τα τραγικά αποτελέσματα σε βάρος της χώρας και των εργαζομένων, όπως και όλων των λαών της Ευρώπης, από την υλοποίηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ είναι πλέον χειροπιαστά. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΝ επαναβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι παραμένει ένα "Ευρωπαϊστικό κόμμα" που θεωρεί "εθνικό στόχο" την ένταξη στην ΟΝΕ και αγωνίζεται για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Φυσικά, με ό,τι πιο αρνητικό αυτή επιφέρει.

Αν και πολλά στελέχη του κόμματος υπογράμμισαν τη χειρότερη προοπτική που διαγράφεται με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ (μονιμοποίηση της μονόπλευρης λιτότητας με το σύμφωνο σταθερότητας, δύο ταχύτητες στην Κοινότητα κλπ.), άλλα ηγετικά στελέχη του την έκριναν θετική, επικαλούμενα... το ευχολόγιο για κοινωνική πολιτική και τη φραστική... αντιμετώπιση της ανεργίας κλπ. Την ίδια στιγμή, κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι δεν προσπαθεί όσο πρέπει για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ κι ότι τη... δυσφημεί με την πολιτική της! Ενώ, στον πολιτικό παραλογισμό τους, έφτασαν στο σημείο να κατηγορούν το ΚΚΕ ότι, με την καταγγελία της αντιλαϊκής πολιτικής της ΟΝΕ, δίνει άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική που υπηρετεί ακριβώς αυτήν την πολιτική...Πασιφανής σ' αυτό το κόμμα τη χρονιά που πέρασε έγινε επίσης η πολιτική του ευρωατλαντισμού. Μια πολιτική που έδωσε ουσιαστική στήριξη στην επεκτατική πολιτική των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, στην κυβερνητική επιλογή για συμμετοχή στο πλιάτσικο των βόρειων γειτόνων μέχρι την Κασπία θάλασσα, μέσω της συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ενώ, ουσιαστικά, αποδέχεται τη νέα Δομή του ΝΑΤΟ που θεσμοθετεί την αμερικάνικη επικυριαρχία στο Αιγαίο και προωθεί τα διαμελιστικά σχέδιά τους σε Αιγαίο - Κύπρο, προωθεί δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ για καθυπόταξη των λαών στο όνομα της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόμμα αυτό έχει πάψει από καιρό κάθε αναφορά εναντίον των ιμπεριαλιστικού οργανισμού του ΝΑΤΟ και της ένταξης και παραμονής της χώρας στον οργανισμό αυτό, ενώ πλειοδοτεί για τη στρατιωτικοποίηση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ