Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Σύντομα νόμος η σύμβαση για τις συντάξεις

Ψηφίστηκε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή

Ψηφίστηκε χτες από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται σύντομα να έρθει για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος η σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας, με την οποία ρυθμίζονται, ύστερα από αρκετά χρόνια καθυστέρησης, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ζητήματα των πολιτικών προσφύγων που, μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, έζησαν σε ρουμάνικο έδαφος. Υπέρ της σύμβασης ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ, ενώ η ΝΔ και ο ΣΥΝ δήλωσαν "παρών", εκφράζοντας ορισμένες επιφυλάξεις σε πλευρές της σύμβασης.

Το ΚΚΕ

Στην παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση της σύμβασης ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός πως αντιμετωπίζεται - ανεξαρτήτως του τρόπου που παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα - ένα χρόνιο πρόβλημα των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων από Ρουμανία, το πρόβλημα της συνταξιοδότησή τους. "Το Κόμμα μας, είπε ο κομμουνιστής βουλευτής, πάντοτε έθετε αυτό το πρόβλημα, ζητούσε τη λύση του και επισήμανε σε όλους τους τόνους τις ευθύνες της ελληνικής πολιτείας, η οποία έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να είχε δώσει λύση με δική της πρωτοβουλία. Αυτοί οι άνθρωποι, για τους οποίους συζητάμε σήμερα, αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία μέσα από τις τάξεις της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, αναγκάστηκαν να ζήσουν στην πολιτική προσφυγιά, γιατί έτσι ήθελαν οι νικητές του Εμφυλίου, είχαν πάντα κρυφό καημό την επιστροφή στην πατρίδα, κι όταν επέστρεψαν υποχρεώθηκαν να ζήσουν σε άθλιες συνθήκες χωρίς ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα".

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στη σύμβαση ο Στρ. Κόρακας σημείωσε πως είναι θετικό ότι μ' αυτήν συνταξιοδοτούνται οι σημερινοί Ελληνες πρόσφυγες από Ρουμανία και μπαίνει στην άκρη μια εκκρεμότητα χρόνων. "Ομως - πρόσθεσε - και με τη σύμβαση αυτή μένουν άλυτα σοβαρότατα προβλήματα".

Προβλήματα άλυτα

Σε ό,τι αφορά τα άλυτα προβλήματα ο Στρ. Κόρακας αναφέρει μεταξύ άλλων:

- Το άρθρο 1 παρ. 1 της σύμβασης θεωρεί ως επαναπατριζόμενους όσους πρόσφυγες είναι ελληνικής καταγωγής, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται των διατάξεων της σύμβασης μια σειρά έλληνες υπήκοοι με διαφορετική καταγωγή. Γι' αυτό και το "ελληνικής καταγωγής" να αντικατασταθεί με το "έλληνες υπήκοοι". Επίσης, το παραπάνω άρθρο εντάσσει στους όρους της σύμβασης και δίνει δικαίωμα συνταξιοδότησης σε όσους επαναπατρίστηκαν ή πρόκειται να επαναπατριστούν σε διάστημα 6 ετών, από τη στιγμή που η σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ. Αυτό, όμως, εμποδίζει τον επαναπατρισμό προσφύγων που, λόγω βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας που έκαναν στη Ρουμανία, με βάση τη ρουμανική νομοθεσία, συνταξιοδοτούνται οι μεν γυναίκες στο 50ό έτος της ηλικίας του και οι άνδρες στο 55ο. Κανείς απ' αυτούς δεν μπορεί να επαναπατριστεί, αφού ερχόμενος στην Ελλάδα θα είναι χωρίς σύνταξη και θα πρέπει να περιμένει για να συνταξιοδοτηθεί μέχρι να συμπληρώσει το χρόνο που απαιτείται με βάση την ελληνική νομοθεσία.

- Το άρθρο 2 παρ. 3 της σύμβασης δεν αναγνωρίζει όλο το χρόνο ασφάλισης στη Ρουμανία των πολιτικών προσφύγων, αλλά μέρος αυτού του χρόνου που θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση.

- Με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, βάσει του οποίου ήρθε για κύρωση στη Βουλή η σύμβαση, οι Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες που επαναπατρίστηκαν ή θα επαναπατριστούν από τη Ρουμανία, υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 1, 2 και 3 του Ν. 1539/85. Πράγμα που σημαίνει ότι ρυθμίζεται το θέμα συνταξιοδότησης μόνο όσων ανδρών κατά τον επαναπατρισμό τους έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και όσων γυναικών έχουν συμπληρώσει το 50ό. Αλλά και αυτοί, για να συνταξιοδοτηθούν, θα πρέπει να φτάσουν τα συνταξιοδοτικά όρια που ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Δηλαδή το 65ο έτος της ηλικίας τους οι άνδρες και το 60ό οι γυναίκες.

Ακόμη ο Στρ. Κόρακας αναφέρθηκε και στα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων σε άλλες χώρες και, ανάμεσα στα άλλα σημείωσε, ότι πολλοί από τους επαναπατρισθέντες που δεν πληρούσαν τους όρους για άμεση συνταξιοδότηση και που δεν μπόρεσαν να δουλέψουν, για να συμπληρώσουν τον αριθμό των συντάξιμων ενσήμων, έμειναν χωρίς σύνταξη.

Τα άλλα κόμματα - η κυβέρνηση

Θετική χαρακτήρισε τη σύμβαση το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας την υπερψήφισή της. Το ΔΗΚΚΙ, που την ψήφισε, μίλησε για ατέλειες. Ακόμη χαρακτήρισε τις συντάξεις που θα δοθούν συντάξεις πείνας. Τέλος, ζήτησε να αλλάξει η διάταξη που μιλάει για επαναπατρισθέντες ελληνικής καταγωγής και να γίνει λόγος για Ελληνες υπηκόους.

Η ΝΔ επιφυλάχτηκε για ολοκληρωμένη τοποθέτηση στην Ολομέλεια και χαρακτήρισε τη σύμβαση ετεροβαρή, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο βάρος για την εκτέλεσή της πέφτει στις πλάτες του ελληνικού κράτους. Τέλος, η εκπρόσωπος του ΣΥΝ Στ. Αλφιέρη, ζήτησε να αναγνωριστούν στους πρόσφυγες όλα τα χρόνια που εργάστηκαν στη Ρουμανία και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καταβολής συντάξεων.

Από μέρους της κυβέρνησης τοποθετήθηκαν ο υπουργός Εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου και ο υφυπουργός Ν. Φαρμάκης, οι οποίοι δέχτηκαν την εκτίμηση της ΝΔ ότι η σύμβαση είναι ετεροβαρής, τη χαρακτήρισαν, όμως, αναγκαία και υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα στο περιεχόμενό της, γιατί τότε θα χρειαστεί εκ νέου διαπραγμάτευση με το άλλο συμβαλλόμενο κράτος. Για τα εκκρεμή ζητήματα υποσχέθηκαν ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη ρουμανική πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ