Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΝΑΤΟικές "ανησυχίες"

Ουάσιγκτον και Λονδίνο συντηρούν το σκηνικό έντασης σε Κύπρο και Αιγαίο, προετοιμάζοντας τη ΝΑΤΟποίηση της περιοχής

Οταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γ. Κρίστοφερ, άρχισε να μιλά για ζωτικά αμερικανικά συμφέροντα στη Γιουγκοσλαβία, ξεκίνησε η επιχείρηση ΝΑΤΟποίησης της περιοχής. Χτες η νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ μίλησε και πάλι για ζωτικά αμερικανικά συμφέροντα που κινδυνεύουν, αυτή τη φορά, από την ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο και την Κύπρο, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση πως η Ουάσιγκτον προετοιμάζει μια έντονη ΝΑΤΟική παρουσία στην Κύπρο και το Αιγαίο.

Το σκηνικό, προκειμένου να καταστεί "απαραίτητη" η αμερικανο-ΝΑΤΟική παρουσία στην περιοχή, προετοιμάζεται με μεθοδικό τρόπο είτε στο διπλωματικό παρασκήνιο είτε στο προσκήνιο της επικαιρότητας με δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων της διεθνούς ζωής που μιλούν για τον κίνδυνο ενός ελληνοτουρκικού πολέμου.

Στο παρασκήνιο, όπως επισημαίνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζεται η προώθηση κάτω από τη ΝΑΤΟική ομπρέλα, της συζήτησης για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, τα οποία, όπως και δημόσια έχουν παραδεχτεί κυβερνητικά στελέχη, περιορίζουν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Στο προσκήνιο της επικαιρότητας, αναδείχτηκαν τις τελευταίες μέρες, οι αμερικανο-βρετανικές "ανησυχίες", για το ενδεχόμενο ενός ελληνοτουρκικού πολέμου, από τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Ρίφκιν και του πρώην υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Χόλμπρουκ. Και οι δύο μίλησαν για την πιο "θερμή περιοχή του πλανήτη" και για την έλλειψη πολιτικής βούλησης από Αθήνα και Αγκυρα να προχωρήσουν σε μια διευθέτηση του Κυπριακού και του καθεστώτος των βραχονησίδων του Αιγαίου.

Οι αμερικανο-βρετανικές "προφητείες" περί ελληνοτουρκικού πολέμου προκάλεσαν εκνευρισμό και ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαπιστώνει, μετά μάλιστα και από την απαράδεκτη επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον πρωθυπουργό, με την οποία εξισώνονται το κυπριακό κράτος και η τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Κύπρο, πως ο Διεθνής παράγοντας προωθεί τους στόχους του στην περιοχή δίχως να διατηρεί καν τα προσχήματα. Ο υπουργός τύπου Δ. Ρέππας και ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, σε χτεσινές δηλώσεις του δεν έκρυψαν την ελληνική δυσαρέσκεια. Ο υπουργός Τύπου απέδωσε τη συντονισμένη κινδυνολογία "στην επιθυμία (του διεθνούς παράγοντα) να πάρει κάποια θέση για ένα θέμα που θεωρεί ότι είναι σημαντικό για αυτόν, με βάση σκοπιμότητες". Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επισήμανε επίσης, πως τοποθετούνται από τον διεθνή παράγοντα, στο ίδιο τσουβάλι ο θύτης και το θύμα και υπογράμμισε πως τον κίνδυνο πολέμου στην περιοχή προκαλεί με την επιθετική πολιτική, που ατιμώρητα ακολουθεί, η Αγκυρα.

Πέρα από τις δηλώσεις και τις επίσημες τοποθετήσεις, αυτό που προκάλεσε τον εκνευρισμό στην Αθήνα, από τη συντονισμένη αμερικανο-βρετανική κινδυνολογία - όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών - είναι δύο στοιχεία: Πρώτον οι ίσες αποστάσεις που διακηρύττουν ότι κρατούν ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα εταίροι και σύμμαχοι και δεύτερο, η συντήρηση, από συμμάχους και εταίρους, των τουρκικών απειλών για έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Αυτά τα δύο στοιχεία, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ίδιων διπλωματικών πηγών, αξιοποιούνται από Ουάσιγκτον και Λονδίνο, προκειμένου να κλιμακώσουν την πίεση προς την ελληνική πλευρά για να αποδεχτεί τη διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών που έχουν επεξεργαστεί η αμερικανική και η βρετανική διπλωματία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ