Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΙΝΗ ΞΑΝΘΗΞΑΝΘΗ
Στοιχειώνει η πολιτική των διακρίσεων

"Πέστε τα έξω από τα δόντια" παρότρυναν την Αλέκα Παπαρήγα οι Ελληνες της μειονότητας κατά την προχτεσινή περιοδεία της στα ορεινά χωριά του Νομού Ξάνθης

Η προχτεσινή περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ και της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος στην περιοχή της Ξάνθης, ιδιαίτερα στα χωριά της μειονότητας, λειτούργησε ως βήμα καταγγελιών. Εκατοντάδες απλοί καθημερινοί άνθρωποι μίλησαν για τον πόνο τους, τις αγωνίες τους και φώναξαν για άλλη μια φορά το παράπονό τους. Είπαν πως παρά την τυπική κατάργηση της πολιτικής των διακρίσεων στις αρχές του 90 οι μουσουλμάνοι Ελληνες πολίτες παραμένουν στο περιθώριο.

Τελειωτικό το χτύπημα από την πλημμύρα

"Ηταν στραβό το κλίμα το έφαγε κι ο γάιδαρος", είπε η ΓΓ του ΚΚΕ θέλοντας να σημειώσει πως η πλημμύρα ήρθε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε πολλά χωριά που ήδη αντιμετώπιζαν οξυμένα προβλήματα. Και οι δεκάδες άνδρες στο καφενείο του Εχίνου χαμογέλασαν, αφού στο νου όλων ήρθε ο απαράδεκτος χαρακτηρισμός του υπ. Δικαιοσύνης περί "γαϊδουρινής συμπεριφοράς των αγροτών".

"Να, έτσι μας αντιμετωπίζει το κράτος εμάς τους αγρότες. Και ιδιαίτερα εμάς, αν τολμήσουμε να διεκδικήσουμε κάτι μας αποκαλούν πράκτορες της Αγκυρας", φώναξε κάποιος στο βάθος.

Πάντως η πραγματικότητα βουλώνει τα στόματα όλων εκείνων που στήνουν φιέστες και πανηγύρια για να εξαγγείλουν τα απραγματοποίητα. Σχεδόν όλοι, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, έπαθαν ζημιά από την πλημμύρα.

Δύο μήνες μετά και οι επιταγές των 200.000 δραχμών ακόμη δεν έχουν δοθεί σε όλους. Οι εκτιμήσεις για τις ζημιές στα καταστήματα ολοκληρώθηκαν, αλλά οι ιδιοκτήτες δεν είδαν "φως" (δηλαδή χρήματα). Οι εκτιμήσεις για τις ζημιές στις καλλιέργειες ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν. Ακόμη δεν έχουν καθαριστεί οι δρόμοι και οι χείμαρροι από τα μπάζα και φυσικά για έργα υποδομής και προστασίας από τις πλημμύρες, ούτε κουβέντα! Τα δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης δεν έχουν αποκατασταθεί σε όλα τα χωριά. "Τι να λέμε τώρα. Εμείς τους ζητούσαμε εδώ και 4 χρόνια να αντικαταστήσουμε το παλιό και κατεστραμμένο δίκτυο γιατί είχαμε κρούσματα μολυσματικών ασθενειών και μας έλεγαν πάρτε δάνειο και φτιάξτε το. Ακόμη πίνουμε νερό από το ποτάμι. Κανένας δεν ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση των ζημιών" είπε ο πρόεδρος των Κιμμερίων Χ. Μπαντάκ.

Πέτρες θα οργώσουμε;

Μονοκαλλιέργεια αποτελεί ο καπνός στα περισσότερα ορεινά χωριά. Ομως, λίγο οι ποσοστώσεις της ΕΕ, λίγο ο μικρός κλήρος (2-5 στρέμματα), οι μικρές αποδόσεις (300-500 κιλά) και οι τιμές, μπήκε η θηλιά και πνίγει τους αγρότες. Πέρσι στη Μύκη πούλησαν τον "Μπασμά" 2.200 το κιλό μαζί με την επιδότηση. Η πλημμύρα κατέστρεψε και τη μαζεμένη παραγωγή για την οποία δεν ελπίζουν να αποζημιωθούν. Αλλά και αυτή που σώθηκε, ακόμη δεν πουλήθηκε γιατί οι έμποροι περιμένουν να "πατήσουν" και πάλι στην ανάγκη του κόσμου. Ομως αυτό που καίει τους αγρότες είναι να προφτάσουν να καλλιεργήσουν φέτος. "Εμείς τους είπαμε πρώτα τα χωράφια, για να μπορέσουμε να τα οργώσουμε και να προλάβουμε να φυτέψουμε. Ομως ακόμη η νομαρχία δεν έστειλε ούτε ένα μηχάνημα. Ερχεται η εποχή να καλλιεργήσουμε τα χωράφια, όμως τι να οργώσουμε; Τις πέτρες;" είπε ο Ισμαήλ Μπασά.

"Δεν ξέρουμε τι ρόλο παίζει ο Εμφιετζόγλου. Ομως μέχρι τώρα μόνο προβλήματα δημιούργησε", είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας Εχίνου, θυμίζοντας πως το γήπεδο που έφτιαξε χωρίς την έγκριση της Κοινότητας και εγκαινιάστηκε από τον Γερ. Αρσένη, ως υπουργό Αμυνας, αποτέλεσε κύρια αιτία για να πλημμυρίσει το χωριό. Γιατί για να το φτιάξουν περιόρισαν την κύτη του χειμάρρου.

Επίσης κατήγγειλαν τον εμπαιγμό της πολιτείας σε σχέση με το ιδιωτικό σχολείο που θέλουν να φτιάξουν, για να διδάσκουν στα παιδιά μόνο το κοράνι. Πλήρωσαν 1 εκατ. δρχ και βγάλανε άδεια, όμως στη συνέχεια δεν τους επιτράπηκε να χτίσουν. Μόνο ο περιφερειάρχης μπορεί να τους δώσει άδεια για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Δεκάδες αγρότες που χρόνια καλλιεργούσαν ένα κομμάτι γης το οποίο είχαν βρει από τους παππούδες τους, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με το νόμο, γιατί το Δασαρχείο τους έκανε μήνυση για καταπάτηση δασικής έκτασης. Αλλοι πάλι επειδή μάζεψαν μερικά κλαδιά για να ταϊσουν τα ζώα πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόστιμο. Το κράτος και οι Υπηρεσίες του βρίσκονται σταθερά εμπόδιο στην προσπάθεια αυτών των ανθρώπων να βγάλουν τα προς το ζην.

Συζήτηση με τις γυναίκες

Στον Κένταυρο έκλεισε η περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα και μάλιστα με μια ιδιαίτερη συνάντηση. Στα γρήγορα στήθηκε μια συγκέντρωση γυναικών σε ένα σπίτι και εκεί δόθηκε η ευκαιρία στις γυναίκες να μιλήσουν και να πουν και αυτές τα βάσανά τους. Οι άντρες τους δουλεύουν μακριά για να εξασφαλίσουν το εισόδημα της οικογένειας και αυτές πολύ δύσκολα βρίσκουν μια θέση για να εργαστούν. Το 70%, ίσως και παραπάνω, είναι άνεργες, ασχολούνται αποκλειστικά με τις δουλιές του σπιτιού και το μεγάλωμα των παιδιών, εκτός αν είναι αγρότισσες. Λίγες είναι οι τυχερές που θα βρουν δουλιά σε κανένα εργοστάσιο και αυτές απασχολούνται εποχιακά. Αλλες πάλι για να συμπληρώσουν το εισόδημα πλέκουν πασουμάκια ή ράβουν ταγαράκια και μαντιλάκια και τα πουλάνε στις λαϊκές.

Δεκάδες γυναίκες πέρασαν μέσα από αυτό το σπίτι και έσφιξαν το χέρι της ΓΓ του ΚΚΕ του Κόμματος. Στο τέλος, σε ένδειξη φιλίας και αγάπης της χάρισαν μερικές από τις χειροτεχνίες τους.

Σχεδόν όλες οι γυναίκες του χωριού βγήκαν στην πλατεία ή στα μπαλκόνια των σπιτιών για να την ακούσουν να μιλάει στη σύντομη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε. Μάλιστα της έδωσαν κόκκινα γαρίφαλα και ανανέωσαν το ραντεβού.

Πρωτόγνωρη η υποδοχή

Σχεδόν σε όλα τα χωριά, από τα Κιμμάρια ως τον Κένταυρο, το κλιμάκιο του Κόμματος και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έτυχαν πραγματικά πρωτόγνωρης υποδοχής. Οι κάτοικοι έτρεξαν να την καλωσορίσουν και να της σφίξουν το χέρι. Στο Αιμώνιο, τη Γλαύκη, τον Εχίνο και τα άλλα χωριά όπου έγιναν συγκεντρώσεις και συζητήσεις, η συμμετοχή ανδρών και γυναικών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Ακόμη και στα Μελίβοια που ήταν εκτός προγράμματος, αναγκάστηκαν να σταματήσουν, έστω για έναν καφέ στο πόδι, αφού δεκάδες κάτοικοι που έμαθαν ότι θα περάσει η Αλ. Παπαρήγα την περίμεναν στο δρόμο. Λίγες κουβέντες και πολύ κουράγιο. Αξέχαστη όμως θα εμμείνει η υποδοχή που της έγινε στον Κένταυρο. Το χωριό που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τίμησε το ΚΚΕ με εκατοντάδες ψήφους. Κανένας άλλος αρχηγός κόμματος, όπως είπαν και οι ίδιοι οι κάτοικοι, δεν έτυχε τέτοιας υποδοχής από τη μειονότητα.

Ο κόσμος, όπου κι αν βρέθηκε η αντιπροσωπεία του Κόμματος, δε ζητούσε λύσεις. Απαιτούσε όμως από το ΚΚΕ να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να προωθηθούν τα προβλήματα της μειονότητας στη Βουλή και να δρομολογηθούν λύσεις. "Ξέρουμε ότι εσείς δεν μπορείτε να τα λύσετε" έλεγαν, "όμως μόνο από σας περιμένουμε να τα πείτε έξω από τα δόντια". Και η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάριζε πως το ΚΚΕ δε θα συγκαλύψει σε καμία περίπτωση οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει. Αντίθετα θα παλέψει μ' όλη του τη δύναμη για τη λύση των προβλημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ