Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ "ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ" ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Σφίγγει και άλλο το ζωνάρι

Με πρόσχημα την περιστολή των κρατικών δαπανών το σχετικό νομοσχέδιο, που άρχισε χτες να συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, κινείται στη γνωστή κατεύθυνση όλων των νομοσχεδίων της "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο λαός να σφίξει και άλλο το ζωνάρι προς όφελος των "εχόντων και κατεχόντων" και όποιος αντέξει.

"Το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας, των δημοσιονομικών, δεν είναι η περιστολή δαπανών. Το δήθεν νοικοκύρεμα. Αν και υπάρχει τέτοιο ζήτημα, το όποιο όμως ξεκινά από πάνω, όπως το ψάρι βρωμά από το κεφάλι, το μεγάλο πρόβλημα είναι τα έσοδα. Δηλαδή το γεγονός ότι μία μικρή, ελάχιστη μερίδα ανθρώπων, μαζί με τους μηχανισμούς τους, αυτοί που έχουν το μεγάλο κομμάτι της οικονομικής πίτας, αυτοί που έχουν την ουσιαστική εξουσία μένουν στο απυρόβλητο. Δε δίνουν τίποτα, ενώ παίρνουν τα πάντα: Προϋπολογισμούς, "πακέτα", φοροαπαλλαγές, προνόμια. Κοντά σ' αυτούς βέβαια και το πλήθος των "ειδικών", που δεν προσφέρουν στην ουσία τίποτα, αλλά μοιράζονται δισεκατομμύρια από τον δημόσιο κορβανά", υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος.Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του επισήμανε ότι οι αγώνες των εργαζόμενων θα συνεχιστούν και τόνισε: "Οσο και αν σφίξουν τα ζωνάρια οι εργαζόμενοι, στο τέλος δε θα υπάρχει τίποτα να δώσουν οι νέοι άθλιοι. Και τότε οι αποσπασματικές, ασυντόνιστες εξεγέρσεις ή οι ατομικές απεγνωσμένες ενέργειες θα πάρουν άλλο χαρακτήρα και κανένας και καμία προβοκάτσια δε θα μπορεί να τις αναχαιτίσει".

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Με την ψήφισή του το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο θα δώσει νέο, βαρύτατο πλήγμα στους δημόσιους οργανισμούς, στα νοσοκομεία, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα ασφαλιστικά ταμεία. Κάθε οργανισμός, κάθε δημόσιος φορέας που παρέχει υπηρεσίες στο λαό, με τους πρόσθετους δημοσιονομικούς περιορισμούς που τίθενται, θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του, τα προβλήματά του, πέφτοντας πάνω στο λαό με χαράτσια και κεφαλιάτικα. Τελικά κάθε τέτοιος οργανισμός, κάθε δημόσια επιχείρηση θα οδηγηθεί στο να μετατραπεί σε ιδιωτική επιχείρηση. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος του νομοθετήματος. Τα πάντα να μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρίες.

- Από τους ΟΤΑ περικόπτονται και άλλα χρήματα, ενώ επιβάλλεται πρόσθετος ασφυκτικός κλοιός στη λειτουργία και δράση τους. Η επιδίωξη είναι να χάσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση κάθε διεκδικητικό περιεχόμενο. Να μετατραπεί σε μηχανισμό αναγκαστικής εφαρμογής ειλημμένων αποφάσεων.

- Οι δαπάνες για τους δημόσιους οργανισμούς δεν καθορίζονται από τις ανάγκες τους, αλλά από το πλαίσιο των κριτηρίων της ΟΝΕ.

- Οι προσλήψεις δεν καθορίζονται με κοινωνικά οικονομικά κριτήρια, με κριτήρια εξυπηρέτησης του λαού, αλλά από τη φιλοσοφία της ιδιωτικοποίησης, της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

- Μέρος των χρημάτων των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία ρίχνονται στον τζόγο του χρηματιστηρίου ή ανοίγεται τέτοια προοπτική.

- Δίδεται νέο πλήγμα στον κλασικό αθλητισμό με την περικοπή του 2% των εσόδων του ΠΡΟ-ΠΟ που δινόταν σαν επιχορήγηση στον ΣΕΓΑΣ.

- Καταργούνται οι ατέλειες που υπάρχουν για τον επαρχιακό Τύπο. Ετσι δεκάδες επαρχιακές εφημερίδες ή θα κλείσουν ή θα πουληθούν στα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα. Πρόκειται για νέα σκανδαλώδη ρύθμιση υπέρ των μεγάλων συγκροτημάτων Τύπου, δηλαδή των μεγαλοεπιχειρηματιών - εκδοτών που χρησιμοποιούν το Τύπο σαν πολιορκητικό κριό για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών.

- Τέλος αυστηροποιείται η διαδικασία εγγυήσεων του Δημοσίου για τη δανειοδότηση φορέων. Με τη ρύθμιση αυτή συνεχίζεται και εντείνεται η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, αφού οι ξένες εταιρίες δεν υπάγονται σε τέτοιες "σφιχτές" διαδικασίες.

"Δεν είμαστε ενάντια στο νοικοκύρεμα, όσο μπορεί να γίνει αυτό στα πλαίσια του συστήματος των κερδοσκόπων και καιροσκόπων. Ομως τούτο το νομοσχέδιο δε στοχεύει σε κάτι τέτοιο γι' αυτό και το καταψηφίζουμε", τόνισε ο Μήτσος Κωστόπουλος ολοκληρώνοντας την ομιλία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ