Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ"
Σε εκκαθάριση εν λειτουργία

Καταστροφική επιλογή για τους εργαζόμενους και την επιχείρηση, αφού είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο των απολύσεων ή και του "λουκέτου"

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία τέθηκε από προχτές η μεγαλύτερη καθετοποιημένη επιχείρηση παραγωγής λευκού κρέατος "Μιμίκος ΑΕ",με εκκαθαρίστρια την Αγροτική Τράπεζα. Η απόφαση του Εφετείου είχε εκδοθεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη, αφού αυτό έκανε δεκτή την αίτηση που είχε υποβάλει η ΑΤΕ στις 2/6/98.

Η Τράπεζα κατέληξε σ' αυτή την καταστροφική για εργαζόμενους και επιχείρηση απόφαση, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων πώλησής της στην πορτογαλική "VALOURO GROUP" ή την ελληνική "Πίνδος",θεωρώντας χαμηλό το τίμημα των 7 δισ. δραχμών που πρόσφεραν.

Τώρα, πλέον, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για τους 730 εργαζόμενους της επιχείρησης, αφού μια τέτοια επιλογή περιλαμβάνει απολύσεις ή και κλείσιμο τελικά της επιχείρησης. Προοπτική, που επιβεβαίωσε ανώτατο στέλεχος της ΑΤΕ στο "Ρ", λέγοντας ότι "αν δεν μπορέσουμε να την πουλήσουμε, θα την κλείσουμε"!

Η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση και ειδικότερα τον υπουργό Γεωργίας, αφού όλες οι αρμόδιες διευθύνσεις της ΑΤΕ και η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης, με εισήγησή τους προς το ΔΣ της Τράπεζας, στις 7/12/98, απέρριπταν τη "λύση" της εκκαθάρισης εν λειτουργία, επισημαίνοντας ότι η θέση της επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία κρίνεται όχι μόνο ασύμφορη για την Τράπεζα και για το εργατικό και κοινωνικό περιβάλλον της Εύβοιας, αλλά και επικίνδυνη. Και αυτό, γιατί είναι βέβαιο ότι η Τράπεζα κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης - που προβλέπεται μακροχρόνια λόγω του πλήθους και της πολλαπλότητας των προβλημάτων - θα επιβαρυνθεί με το σύνολο του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης δηλαδή το λιγότερο με 200.000.000 δραχμές μηνιαίως, με αβέβαιη την επανείσπραξη του ποσού αυτού από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.

Ακόμα, επισήμαναν ότι η εκκαθάριση θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της αξίας της επιχείρησης και η πώλησή της σε λειτουργία, με τα παραπάνω δεδομένα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πιθανή, με αποτέλεσμα να πωληθεί μετά το οριστικό κλείσιμό της.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εισήγηση, οι διευθύνσεις πρότειναν την απευθείας πώληση ως την πλέον συμφέρουσα λύση. Τέλος, να επισημανθεί ότι στον ενάμιση χρόνο που έχει αναλάβει τη διαχείριση η ΑΤΕ έχει ξοδέψει πάνω από 10 δισ. δραχμές, για την υποτιθέμενη εξυγίανσή της, ενώ οι τράπεζες και το δημόσιο ζητούν επιπλέον 24 δισ. δραχμές που είναι τα χρέη της "Μιμίκος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ