Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Οι εγκάθετοι επιμένουν στη νοθεία

Ασκησαν έφεση κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, που ακυρώνει το συνέδριο - παρωδία, και επιχειρούν να διατηρήσουν με κάθε τρόπο τον έλεγχο του ναυτεργατικού κινήματος

"Με νύχια και με δόντια" οι "εργατοπατέρες" της πλειοψηφίας της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) προσπαθούν να διασώσουν το νόθο καθεστώς στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Χτες η Νομική Υπηρεσία της ΠΝΟ, αντικαταστατικά και παράνομα, χωρίς την εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) και υπό την καθοδήγηση γνωστών συνδικαλιστών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, κατέθεσε έφεση κατά της προχτεσινής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά,με την οποία ακυρώθηκε το συνέδριο - παρωδία, και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας την αναστολή της ίδιας απόφασης.

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων θα εκδικαστεί σήμερα στις 9 το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Οι διαθέσεις των εγκάθετων της ΠΝΟ απέναντι στη δικαστική απόφαση φάνηκαν από νωρίς χτες το πρωί. Συγκεκριμένα, επιχείρησαν να συγκαλέσουν παράνομα Εκτελεστική Επιτροπή με πρόσκληση που υπέγραφε ο καθαιρεθείς γενικός γραμματέας Γ. Χαλάς,γεγονός που αποτράπηκε από τη μαζική αγωνιστική παρουσία ναυτεργατών στην Ομοσπονδία. Επίσης, ο Γ. Χαλάς αρνήθηκε να παραδώσει όλα τα απαιτούμενα πρωτόκολλα για τα οικονομικά, περιουσιακά και άλλα στοιχεία στην τριμελή επιτροπή,που αποτελείται από μέλη της ΕΕ της Ομοσπονδίας και - σύμφωνα με το καταστατικό - αναλαμβάνει αρμοδιότητες γενικού γραμματέα σε περιπτώσεις "κωλύματος".

Σε ό,τι αφορά το κείμενο της έφεσης, επιχειρείται, με μια σειρά δικολαβίστικα τερτίπια, να φανεί ως "απολύτως νόμιμη" διάταξη του καταστατικού της Ομοσπονδίας, που περιέχει τον αναχρονιστικό και αντιδημοκρατικό περιορισμό του 1/10 στην εκπροσώπηση των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων στο συνέδριο!

Την πλήρη υποστήριξή του στο νόθο καθεστώς που επικρατεί στην Ομοσπονδία εξέφρασε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης,κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες. Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν επεκτείνει το Ν.1264/82 στα ναυτεργατικά σωματεία και την ΠΝΟ δήλωσε: "Καλή νομοθεσία είναι αυτή που υπάρχει"!

Η ΠΕΜΕΝ και ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" σε δελτίο Τύπου σημειώνουν ότι μαζί με τους ναυτεργάτες "δυναμώνουν τον αγώνα για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και ειδικότερα της ΠΝΟ". Τονίζουν δε: "Οι "εργατοπατέρες" της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ προσπαθούν πραξικοπηματικά να διασώσουν το άνομο, χρεοκοπημένο καθεστώς, που ελέω εφοπλιστών και κυβερνήσεων, διατηρείται τόσα χρόνια στην ΠΝΟ". Αναφέρουν τα όσα διαδραματίστηκαν χτες και υπογραμμίζουν: "Οι ενέργειες αυτές καθοδηγούνται από τον Γ. Χαλά και γνωστούς "εργατοπατέρες" συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να κρατήσουν την ΠΝΟ μακριά από τους ναυτεργάτες, έρμαιο των εφοπλιστικών και κυβερνητικών επιλογών". Παράλληλα, καταγγέλλουν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, "που για άλλη μια φορά, επεμβαίνοντας στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού κινήματος, προσπάθησε με δηλώσεις του να στηρίξει το καθεστώς του εργατοπατερισμού".

Τα σωματεία απαιτούν την άμεση αλλαγή του καταστατικού της ΠΝΟ και των καταστατικών εκείνων των ναυτεργατικών σωματείων, που αρνούνται την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Την άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής για την εκλογή όλων των οργάνων της ΠΝΟ, την εκλογή διοίκησης της ΠΝΟ από το εκλογικό συνέδριο και του προέδρου από τη διοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ