Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με ελληνική υπογραφή οι βομβαρδισμοί
  • Ομόφωνα εγκρίθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο, με το οποίο το ΝΑΤΟ χτυπά τη Ν. Γιουγκοσλαβία
  • Δικαιολογίες και "όψιμες" "διαφοροποιήσεις", αναζητά η ελληνική κυβέρνηση

Σφυρίζει "αδιάφορα" η ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν είναι δυνατό να αποσείσει τις ευθύνες της για τα ΝΑΤΟικά χτυπήματα κατά της Νέας Γιουγκοσλαβίας. Η ενεργοποίηση, άλλωστε, της στρατιωτικής μηχανής της Συμμαχίας, προϋποθέτει ομοφωνία. Η υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, λοιπόν, βρίσκεται και αυτή κάτω από το κείμενο που περιγράφει το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο υλοποιούν αυτή τη στιγμή οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΑΤΟική δράση "στηρίζεται" στις ομόφωνες αποφάσεις της Συμμαχίας, οι οποίες ελήφθησαν στις συνεδριάσεις των σχετικών οργάνων της τον περασμένο Οκτώβρη και τον περασμένο Φλεβάρη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το επιχειρησιακό σχέδιο για το χτύπημα κατά της Ν. Γιουγκοσλαβίας προέβλεπε τέσσερα στάδια δράσης:

Το πρώτο στάδιο προβλέπει πλήγματα από αέρος στο αντιαεροπορικό σύστημα της Γιουγκοσλαβίας.

Το δεύτερο στάδιο προβλέπει πλήγματα σε στρατηγικούς στόχους μέχρι τον 45ο παράλληλο, δηλαδή λίγο βορειότερα από την Πρίστινα.

Το τρίτο στάδιο της επίθεσης προβλέπει μαζικούς βομβαρδισμούς στρατηγικών στόχων σε όλο το έδαφος της Ν. Γιουγκοσλαβίας.

Το τέταρτο στάδιο προβλέπει τη χερσαία εμπλοκή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Το επιχειρησιακό σχέδιο, πρέπει να υπογραμμιστεί, υιοθετήθηκε ομόφωνα και η υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται κάτω από το σχετικό κείμενο.

Οταν, λοιπόν, ξεκίνησε η ΝΑΤΟική μηχανή, η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε επακριβώς τι θα συμβεί. Παρ' όλα αυτά, το σχέδιο δεν τηρήθηκε κατά γράμμα. Οπως λένε παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το σχέδιο συμπτύχθηκε. Ηδη, από το πρώτο βράδυ, εξελίχθηκαν, ταυτόχρονα, τα πρώτα δύο στάδια του επιχειρησιακού σχεδίου, γεγονός που περιόρισε τα περιθώρια για διπλωματικές αντιδράσεις και διεξόδους.

Η υλοποίηση του ΝΑΤΟικού σχεδίου, όμως, πρόβαλε τα εφιαλτικά σενάρια, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε την υποχρέωση να λάβει υπόψη της πριν βάλει την υπογραφή της. Τα "σενάρια" αυτά έχουν να κάνουν με τη δρομολόγηση της διαδικασίας αλλαγής των συνόρων και μεταβολής της κατάστασης στην περιοχή. Οπως είναι λογικό, τα ορατά, πλέον, επικίνδυνα ενδεχόμενα θορύβησαν την Αθήνα. Μεταξύ παραγόντων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, άρχισαν να αναζητούνται "κομψοί" τρόποι, ώστε η Αθήνα να μπορέσει να διαφοροποιήσει τη θέση της.

Ο αναπληρωτής υπουργών Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης ανέλαβε χτες το βράδυ να παρουσιάσει τα πρώτα βήματα αυτής της ελληνικής - εκ των υστέρων - "διαφοροποίησης", η οποία ίσως "καταγράφεται" και για την "τιμή των όπλων" της ελληνικής διπλωματίας.

Πάντως, ο Γ. Κρανιδιώτης, σε χτεσινοβραδινές του δηλώσεις, ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός, να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, γιατί οδηγούν, όπως είπε, στην κλιμάκωση. Πρέπει, συνέχισε ο Γ. Κρανιδιώτης, να δοκιμαστεί και πάλι η διπλωματία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στις δηλώσεις του, ισχυρίστηκε ότι, στο πλαίσιο των οργάνων της Συμμαχίας, "ομοφωνία υπάρχει μόνο σε ό,τι αφορά τα δύο πρώτα στάδια του επιχειρησιακού σχεδίου. Για το πέρασμα στο τρίτο στάδιο, δηλαδή το μαζικό βομβαρδισμό στρατηγικών στόχων σε όλο το έδαφος της Ν. Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με όσα είπε ο Γ. Κρανιδιώτης, απαιτείται νέα συζήτηση και νέα ομόφωνη απόφαση. Ηδη, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, έχει δοθεί στο μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, εντολή να διατυπώσει επιφυλάξεις". Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο στάδιο, ο Γ. Κρανιδιώτης είπε ότι είμαστε επιφυλακτικοί, για να μην πω αρνητικοί, στο ενδεχόμενο ανάπτυξης χερσαίας δύναμης.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε επίσης, τις τρομακτικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ