Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γενικευμένη ελληνική εμπλοκή

Τη στιγμή που η κυβέρνηση λέει ότι η Ελλάδα δε συμμετέχει με δικές της δυνάμεις στη χιτλερικού τύπου εισβολή στη Γιουγκοσλαβία, το ελληνικό αντιτορπιλικό "Κίμων" έχει στραμμένα τα όπλα του στις ακτές της Γιουγκοσλαβίας, ελληνικά πληρώματα επανδρώνουν τα ΝΑΤΟικά ιπτάμενα ραντάρ "Αβακς" που καθοδηγούν τα βομβαρδιστικά που χτυπάνε το γιουγκοσλαβικό λαό, ενώ ελληνικά τάγματα στη Βοσνία και στην Αλβανία, υπό τις εντολές των ΝΑΤΟικών εισβολέων, βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα

Η ελληνική εμπλοκή στη χιτλερικού χαρακτήρα ΝΑΤΟική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία είναι δεδομένη και πέρα από κάθε αμφισβήτηση και απορρέει από τη σχέση υποτέλειας που έχει η Ελλάδα με το ΝΑΤΟ. Η εμπλοκή αυτή είναι είτε άμεση με τη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων είτε έμμεση με την παροχή υποστήριξης στις υπόλοιπες ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Οσον αφορά την άμεση εμπλοκή: Το ελληνικό αντιτορπιλικό "ΚΙΜΩΝ",που είναι εφοδιασμένο με πυραύλους "Πένγκουιν" συμμετέχει στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ, βρίσκεται στην Αδριατική έξω από τις ακτές του Μαυροβουνίου και τα οπλικά του συστήματα, μαζί με τα άλλα ΝΑΤΟικά πλοία, έχουν στραφεί σε γιουγκοσλαβικούς στόχους. Επίσης το ελληνικό αντιτορπιλικό συμβάλλει, μαζί με άλλα, στην κάλυψη των αμερικανικών πλοίων που εξαπολύουν πυραύλους κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Στη Βοσνία στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής συμμετέχει και ελληνικό τάγμα με δύναμη 250 ανδρών, με έδρα την πόλη Βίσοκο, έξω από το Σεράγεβο. Μάλιστα Ελληνες αξιωματικοί έχουν τη διοίκηση όλης της μονάδας "HELUBA" στο στρατόπεδο αυτό, όπου βρίσκονται ακόμα μονάδες από Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Αυστρία και Βουλγαρία.

Στην Αλβανία παραμένει δύναμη τάγματος 250 Ανδρών που στρατοπεδεύει σε βάση στο προάστιο Ισμπερίς των Τιράνων, με αποστολή τη συμβολή στην ανασυγκρότηση του αλβανικού στρατού.

Υπάρχει ακόμα αριθμός Ελλήνων στρατιωτικών παρατηρητών, περίπου 20, που είναι διάσπαρτοι στην ευρύτερη περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ως παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΑΣΕ.

Και βέβαια, η άμεση εμπλοκή δε σταματάει εδώ. Σε περίπτωση κλιμάκωσης των επιχειρήσεων θα ανοίξει ένας φαύλος κύκλος υποστήριξης των δυνάμεων αυτών με άγνωστη έκβαση.

Από κει και πέρα υπάρχει παροχή διευκολύνσεων και υποστήριξης στις δυνάμεις των άλλων ΝΑΤΟικών χωρών που βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία. Στρατηγικής σημασίας είναι ο ρόλος της βάσης στο Ακτιο από την οποία απογειώνονται τα ιπτάμενα ραντάρ "Aβακς", το "αυτί και το μάτι" του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Ελληνικά πληρώματα επανδρώνουν τα "Αβακς" που απογειώνονται και από βάσεις της Ιταλίας και της Γερμανίας. Τα αεροπλάνα αυτά, που απογειώνονται από το ελληνικό έδαφος, μαζί με τους αμερικανικούς δορυφόρους, εντοπίζουν τους επίγειους και εναέριους στόχους επί του γιουγκοσλαβικού εδάφους και καθοδηγούν τα ΝΑΤΟικά μαχητικά και τους πυραύλους στο ολέθριο έργο τους κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Ανάλογο ρόλο έχει και η αεροναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη που βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα.

Την ίδια ώρα το ελληνικό έδαφος και ιδιαίτερα η Κεντρική Μακεδονία με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί το μεγάλο πολεμικό προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ. Από την περιοχή έχει διέλθει το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης των 10.000 ανδρών και βαρέως οπλισμού που προσωρινά έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή των Σκοπίων, με προορισμό την εισβολή στη Γιουγκοσλαβία. Οι δυνάμεις αυτές στην πορεία θα ενισχυθούν παραπέρα.

Στα πλαίσια αυτής της κλιμακούμενης επιχείρησης προώθησης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην ΠΓΔΜ, μέσω ελληνικού εδάφους, η ελληνική εμπλοκή αποκτά και καθαρά επιχειρησιακά χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση αυτή είναι σε εφαρμογή των σχεδίων της εποχής του "ψυχρού πολέμου" για διείσδυση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, μέσω της, στρατηγικής σημασίας, κοιλάδας του Αξιού ποταμού. Μια τέτοια επιχείρηση προϋποθέτει και αεροπορική κάλυψη που σημαίνει ότι στη Βόρεια Ελλάδα και στον οδικό και σιδηροδρομικό άξονα Θεσσαλονίκη - Σκόπια, ελληνικές δυνάμεις έχουν αναλάβει ρόλο αντιαεροπορικής άμυνας.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση ορισμένοι ΝΑΤΟαναθρεμμένοι, επιχειρούν να θριαμβολογήσουν, γιατί τάχα η Ελλάδα προκρίνεται σε σχέση με την Τουρκία από τους Αμερικανούς και της ανατίθεται ρόλος στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών πολεμικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια. Αποτελεί δηλαδή, όπως εκτιμούν, μια ντεφάκτο και... ευνοϊκή για την Ελλάδα ενεργοποίηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ, με βάση την οποία η επιχειρησιακή ευθύνη στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις ανατίθεται κατά περίπτωση σε κάποια από τις ΝΑΤΟικές χώρες της περιοχής. Ωστόσο, ασκούνται πιέσεις από τους Αμερικανούς για να επιτραπεί και σε τουρκικά στρατεύματα και εφόδια να διέλθουν από το ελληνικό έδαφος για να εισβάλουν στη Γιουγκοσλαβία. Κατά την τελευταία επίσκεψή του στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας ο Ν. Μπερνς το έθεσε και στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μ. Παραγιουδάκη. Ομως δεν αποκλείεται ήδη τουρκικά εφόδια να έχουν περάσει μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, κάτω από τα μάτια των ελληνικών αρχών.

Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ