Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν αισθάνεται "ευτυχής"!

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι ευτυχής με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Η γνωστή θέση της κυπριακής κυβέρνησης, είπε ο κ. Κασουλίδης, είναι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτιστικής ταυτότητας και της αυτονομίας του Κοσσυφοπεδίου πάντοτε εντός των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας.

Για τις χθεσινές εξελίξεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα ανέμενε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να διαδραματίζει ενεργότερο ρόλο. Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι επί του ιδίου μήκους κύματος κινήθηκε με τη δήλωσή του και ο ίδιος ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον ότι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο είναι δυνατόν να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει οποιαδήποτε επίδραση στις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας. Εκείνο για το οποίο πρέπει να μεριμνήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε, είναι ακριβώς να παραμείνουν έξω από τη διένεξη αυτή και η Ελλάδα και η Τουρκία.

Σε ερώτηση, αν μπορεί να επηρεαστεί το Κυπριακό από την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δε συνδέει τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, με οποιεσδήποτε εξελίξεις στην Κύπρο, καθότι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Στο Κοσσυφοπέδιο υπήρχε αιματοχυσία, καταπίεση και προβλήματα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτιστική ταυτότητα των Κοσσοβάρων, κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κληρίδης - Κυπριανού

Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου με ειρηνικά μέσα.

Πιστεύουμε, είπε ο κ. Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει τις ΝΑΤΟικές επιδρομές, ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να παραμείνει στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με κάποια μορφή αυτονομίας στη διοίκηση. Τόνισε επίσης ότι είναι καιρός το Συμβούλιο Ασφαλείας να ενδιαφερθεί για το Κοσσυφοπέδιο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού,με δήλωσή του, καταδικάζει τη χρήση βίας εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και σημειώνει ότι οι βομβαρδισμοί ούτε θα θεραπεύσουν, ούτε θα δώσουν λύση στο πρόβλημα στο Κοσσυφοπέδιο.

Αντίθετα, προσθέτει, θα μεγεθύνουν τον ανθρώπινο πόνο, θα μεγιστοποιήσουν το προσφυγικό κύμα και θα δημιουργήσουν περαιτέρω συνθήκες ανάφλεξης, αστάθειας και αβεβαιότητας στη νευραλγική περιοχή των Βαλκανίων.Ο κ. Κυπριανού τονίζει επίσης ότι το διεθνές δίκαιο υπαγορεύει την αποφυγή χρήσης βίας και επιβάλλει τη θωράκιση κάθε διεθνούς δραστηριότητας με συναφή απόφαση των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών.

Ενωμένοι Δημοκράτες

Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι η δραστηριότητα στη Γιουγκοσλαβία αποτελεί παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας, όπως καθορίζεται από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις διεθνείς συνθήκες. Παράλληλα, προστίθεται, είναι μια ενέργεια που παραγνωρίζει την παραδοσιακή δικαιοδοσία του Συμβουλίου Ασφαλείας και δημιουργεί προβληματισμό για τις πραγματικές δυνατότητες και αδυναμίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Β. Λυσσαρίδης

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης χαρακτήρισε εγκληματική ενέργεια τη ΝΑΤΟική επιδρομή εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Μιλώντας χθες στα Πάνω Λεύκαρα, όπου ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης της πόλης, ο κ. Λυσσαρίδης πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο, εν ονόματι δήθεν της ειρήνης, ή μιας πολιτικής λύσης, να αναλαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσουν ένα λαό, γιατί αρνείται να εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα. Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι θα υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ώστε να σταματήσει αυτή η εγκληματική, όπως τη χαρακτήρισε, δραστηριότητα.

Εκδήλωση αλληλεγγύης

Εκδήλωση αλληλεγγύης στο σερβικό λαό πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα έξω από την πρεσβεία της Γιουγκοσλαβίας στη Λευκωσία, με πρωτοβουλία του κυπρο - γιουγκοσλαβικού Συνδέσμου Φιλίας. Ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης Ιβάν Μάρκιτς χαρακτήρισε έγκλημα αυτό που γίνεται στη χώρα του. Η Γιουγκοσλαβία, τόνισε, δε θα υποκύψει και θα αγωνιστεί μέχρι τέλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ